Főoldal / Hírek a megelőzésről / Megjelölve: hpv
Szűrés címkék szerint:

Később elolvasom "hpv"

Üzenet a nőknek, akiket szeretnek és akik viszontszeretnek

Üzenet a nőknek, akiket szeretnek és akik viszontszeretnek

34 éves vagyok. Magát egészségesnek gondolt, a munkájában sikeres, biztos egzisztenciával és boldog párkapcsolattal rendelkező, teljesen átlagos hétköznapi nehézségekkel és problémákkal küzdő, kiegyensúlyozott nő. Először 2019 márciusában hallottam arról egy ismerősöm ajánlásának köszönhetően, hogy megjelent egy otthon is, gyorsan és egyszerűen elvégezhető, a citológiánál megbízhatóbb és pontosabb eredménnyel szolgáló önmintavételi HPV-teszt.

Szerető, öngondoskodásra és felelősségre tanító családban nőttem fel. 18 éves korom óta rendszeresen, évenként jártam nőgyógyászati vizsgálatra, ahol minden egyes alkalommal elvégeztettem a rákszűrést. Valamennyi alkalommal megnyugtató eredménnyel távoztam, az utóbbi években pedig az orvosom már azt a kedves viccelődést is megengedte magának a köztünk lévő régi és bizalmas kapcsolatra tekintettel, hogy a konzultációk végén kérdőn s nevetve búcsúzzon tőlem:

„Ilyen gyönyörű méhszájjal igazán büszke lehet magára, mikor szülünk végre?”

30 éves kora felett egy nő, aki vágyott valaha saját családra, számol és tervez is vele. Tudtam, belátható időn belül édesanya szeretnék lenni. Olyan édesanya, amilyen az enyém is a mai napig. Akitől először tanultam meg, milyen szeretve lenni és azt, hogy én is tudok szeretni. Meglehet, úgy sosem leszek képes, ahogyan ő ölel át engem szívdobbanása minden rezdülésével és melegségével, de egyszer talán nekem is lesz egy gyermekem, akit úgy szerethetek majd, ahogy ő szeret engem, amióta csak a világra jöttem. Olyan édesanya szeretnék lenni, mint ő - és hiszem, még nagyon sok édesanya a világban -, aki felelősségteljes, szerető és gondoskodó, rengeteg lemondást hozó, ugyanakkor annál több boldogságot okozó, a család erejét és fontosságát megmutatni képes legfontosabb szereplő.

Két HPV-tesztet vásároltam. Sosem rettegtem különösebben a ráktól, egyszerűen nem gondoltam rá, kizártam az életemből, még a lehetőségét is, hogy akár csak megtörténhetne velem. Hiszen fiatal és egészséges vagyok, rendben vagyok. Miközben pontosan tudtam, hogy a méhnyakrák a 4. vezető halálok a világban.

A fiatal-középkorú nőket támadja és 15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák.

Évente 528 ezer új esetet regisztrálnak, csak Magyarországon 1300 nőt diagnosztizálnak a betegséggel, és szintén évente csaknem 500 nőt, fiatalt, középkorút, édesanyát és nagymamát veszítünk el egy alattomos, tünetmentes és kegyetlen betegség miatt. Voltak bennem kétségek, vajon biztonságban fel tudom-e helyezni magamnak, nem fog-e fájni, biztosan megfelelően végzem-e majd el a szűrést és tényleg olyan egyszerűen működik-e, mint azt a leírásban ígérik. Azt az egyet viszont biztosan tudtam más nők történeteit olvasva, hogy a citológia tévedhet, mert a rákos esetek akár 30 százalékát nem fedezi fel és emiatt álnegatív eredményt adhat. Nekem viszont a legmodernebb és a legbiztosabb eredményre volt szükségem, mert meg akartam védeni a leendő gyermekem édesanyját, magamat és a leendő nagymamáját, az én édesanyámat. Neki vettem a másodikat.

Mert nem csupán egy család, hanem egy egészséges, bizalomteli, jól működő társadalom kulcsszereplői is az édesanyák.

És mert azzal is tisztában voltam, a társamnak is szüksége lesz rám - remélhetőleg nagyon sokáig - a közös életünk legnagyobb kalandja során. Mint ahogy édesapám sem cserélne el egyetlen emléket sem, ami megtörtént kettejükkel, sem pillanatot, amit még édesanyámmal tölthet.

Tudtam, ha anyu látta volna meg előbb a hirdetést, ő is megvette volna. Ő is kettőt rendelt volna a tesztből, és most ő is olyan nyugodtan és önfeledten ölelne át, mint én őt a visszaérkező mintája laboratóriumi kiértékelését olvasva, miszerint az eredménye: negatív. Az ő 54 éves arca viszont mintha hirtelen vált volna sokkal öregebbé a koránál. Rám nézett a papír felett, láttam, hogy aggódóak és komorak a vonásai, mert feketén-fehéren állt a dokumentumon:

HPV-pozitív vagyok, a következő lépcsőt jelentő biomarkeres vizsgálat szerint ráadásul emelkedett szintű rákkockázattal.

Nem félek a haláltól. Ő igen. Nem látom magam előtt – orvosi lelet ide vagy oda –, hogy évekkel később méhnyakrákban fogok meghalni, és éppen ezért rémálmok sem gyötörnek emiatt. A boldog családunkat látom a férfival, akit szeretek, a szüleimre és barátaimra gondolok, mert tudom, mi a fontos az életben: ők. És értük, miattuk, az egyszer majd megszületendőkért én is az vagyok, saját magamnak. Így az utamat is teljes bizonyossággal láttam magam előtt: rendszeres konzultáció a nőgyógyászommal, félévenkénti kontroll, odafigyelés és pozitív, erős hit.

Ma is megvenném a tesztet. Ugyanúgy kettőt. Mert a korai diagnózis és a rendszeres, legmodernebb szűrés az elsődleges védőfaktor, mert az eszköznek hála még azelőtt figyelmeztetést kaptam az élettől, hogy a vírusok bármiféle elváltozást okoztak volna a szervezetemben - akár visszafordíthatatlant. Ezzel az írással valamennyi nagyszülőnek, szülőnek, nőnek és férfinak, édesanyának és édesapának szeretném elmondani, akik nap mint nap óvják és védik a család várfalát jelentő betonerős pilléreket:

a HPV-teszt azon túl, hogy egy egészségügyi eszköz, esély is.  Esély arra, hogy egyben tarthassuk azt, ami egybetartozik generációk óta. Óvni és szeretni a legszemélyesebb közösségünket. Odafigyelni a másikra, lányra, anyára, nagymamára. Az egészségünk mindannyiunk közös felelőssége.

Otthoni Neumann Labs Easy HPV Test

A HPV-vírus szűrése manapság már otthon is elvégezhető, egy mindenki számára hozzáférhető önmintavételes tesztnek köszönhetően. A több mint 20 éve Humán papillomavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Labs szakembereinek módszere rendkívül megbízható. Több mint 6 ezer nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. 

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló, és még azelőtt azonosíthatja a vírusokat a szervezetben, hogy bármiféle elváltozást okoztak volna. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Az eredmény jelszóval védett, zárt online fiókban tekinthető meg. Pozitív minta esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni!
"Szíven ütött, hogy kész, vége! Nekem ennyi volt az élet…"


Petra mindig tudatosan figyelt az egészségére, járt szűrővizsgálatokra, kiegyensúlyozott étkezett és rendszeresen sportolt. Egészséges életet élt, és semmilyen tünet nem jelezte, hogy baj lenne. Egészen 2017 augusztusáig, amikor bejelentkezett a nőgyógyászához az esedékes, rutin rákszűrésére.

“Éppen csak összeházasodtunk a férjemmel, még bőven az új, közös élet rózsaszín felhőjében voltak a gondolataink, amikor megjött a szokásos éves rákszűrésem eredménye, amely szerint kóros sejteket találtak a szervezetemben, és azt javasolják, mihamarabb jelentkezzek a nőgyógyászomnál.”

Petra először bele sem gondolt igazán, mit jelenthet ez. Azonban hamar kiderült, hogy nem csupán HPV-je van, további vizsgálatok és várakozás után azzal is szembesülnie kellett, hogy méhnyakrákos, és ezzel a felismeréssel már egyáltalán nem volt olyan könnyű megbirkóznia.

“Teljesen lefagytam. Nem is kérdeztem semmit, egyszerűen csak kifordultam a rendelő ajtaján, és azt éreztem, hogy mindenem zsibbad. Három nappal később szíven ütött, hogy kész, vége! Nekem ennyi volt az élet… Csak a legrosszabb gondolatok jutottak eszembe, így például az, hogy vajon lehet-e majd gyerekem?”

Petra olyan karakter, aki örömmel gondoskodik másokról, de nem tudja elviselni, ha érte aggódnak. Valahogy mégis össze kellett szednie magát, hiszen a családja és a barátai előtt nem titkolhatta, hogy baj van. Rögtön, a kezelések elejétől fogva pszichológushoz járt, egyrészt, hogy támogatást kapjon a betegsége feldolgozásában, másrészt pedig, hogy megbirkózzon az összes olyan félelemmel, szorongással, amit a bizonytalanság teremtett a lelkében. A szakorvosi kezelése is hamar elkezdődött: Petra esetében úgynevezett kúpos kimetszést végeztek a sebészek, ezzel óvva a lehetőségét annak, hogy a fiatal nő egyszer még anyuka lehessen.

A fiatal nő mindössze pár hete tudja, hogy sikerült eltüntetni a szervezetéből az összes rákos sejtet. Most igyekszik másra fókuszálni, hiszen az orvosa azt javasolta neki, hogy próbálkozzanak a férjével egy éven belül kisbabát vállalni.

De az elmúlt pár hónap ijedtsége és rettegése nem múlik el nyomtalanul, Petra életében örökre megmarad az éberség, hogy fontos a prevenció, ennek köszönheti azt is, hogy nála idejében felfedezték a méhnyakrákot.

Ma már nem fél elmondani az embereknek, hogy milyen nehézségeken ment keresztül, sőt, ahol csak lehet, felhívja a figyelmet a HPV-re, a prevencióra és a rendszeres szűrések fontosságára. Mindezt teszi úgy, hogy ő aztán tényleg az életét köszönheti az éberségének.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Petrának szerencséje volt, hiszen a rendszeres szűrővizsgálatoknak hála még időben észrevették a bajt, azelőtt, hogy akár visszafordíthatatlan tragédia történt volna. Csakhogy a citológia a rákos eseteknek akár a 30%-át nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő eseteknek pedig közel 50%-át véti el. Éppen ezért ne bízzunk az életünket a szerencsére és ne kockáztassunk, válasszuk a legbiztosabb módszert! Napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.
Azt hitte, csak klimaxol a 44 éves nő – 3-as stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták

Azt hitte, csak klimaxol a 44 éves nő – 3-as stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták

Melissa egy reggel arra lett figyelmes, hogy vérzik. Soha nem történt még ilyen vele, csak akkor, amikor menstruált. Mivel nagyon megijedt, az általa vélt leggyorsabb utat választotta, rögtön az interneten kezdett el kutakodni, vajon mi lehet a baj. 44 éves volt akkor, és azt tippelte, hogy talán korai menopeuzáról lehet szó. Amíg az orvosi időpontra várt, a vérzése egyre erősödött, és elviselhetetlen derékfájdalom is gyötörte. A vizsgálatok kimutatták, hogy valami sokkal súlyosabbal kell szembenéznie: 3-as stádiumú méhnyakrákkal.

Mivel a daganatot nem lehetett operálni, sugárkezelést és kemoterápiát kapott.

“Egy építési vállalatnál voltam menedzser, sokat dolgoztam. Egyedül neveltem fel a két, akkor már felnőtt gyerekemet. Egyszerűen nem hittem el, hogy nekem ennyire előrehaladott állapotú, súlyos betegségem van, hiszen mindig egészséges voltam.”

Az asszony összesen 25 sugárkezelést és 5 kemoterápiát kapott, utána pedig 58 órás brachyterápia (szövetközi besugárzás – szerk.) következett. Azt meséli, hogy meglepően könnyen viselte a szervezete a kezeléseket. Nem hullott ki a haja, nem érezte magát rosszul, mindössze néhány kisebb kellemetlen mellékhatás jelezte számára, hogy valamilyen komoly és nehéz folyamat zajlik éppen a szervezetében.

“A rák sajnos nem volt ismeretlen a mi családunkban. Az édesanyám nyolc évvel korábban halt meg hasnyálmirigyrákban, a nagybátyámat előttem néhány hónappal diagnosztizálták májdaganattal. A barátaimnak egyből elmondtam, hogy mi a helyzet, de a családomnak sokkal nehezebb volt ezzel előállni.”

Szerencsére a kezelések meghozták a várt hatást, és Melissa most már 4 éve tünetmentes. Azt mondja, hogy óriási hibát követett el, hiszen 13 évig nem járt nőgyógyásznál. Ma már tudja, hogy milyen fontos a rendszeres orvosi vizsgálat. Éppen ezért a 20 éves lányát már sikerült rávennie, hogy felkeresse a nőgyógyászát, és amikor csak lehetősége van rá, elmondja a történetét másoknak.

Ma már otthon is elvégezhetjük

A HPV, más néven humán papillomavírus egy víruscsalád. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet. Több mint 130 vírustípusa közül legalább 14-nek szerepe van a méhnyakrák kialakulásában, és az összes daganatos megbetegedés mintegy 6 százaléka vezethető vissza HPV-fertőzésre. Éppen ezért kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!