Főoldal / Hírek a megelőzésről / Megjelölve: hpv
Szűrés címkék szerint:

Később elolvasom "hpv"

Nők millióinak életét mentette meg a Nobel-díjas felfedezés

Nők millióinak életét mentette meg a Nobel-díjas felfedezés

A hetvenes években szinte semmit sem tudtak a méhnyakrákról, annak kialakulásáról, pedig már akkor nők millióinak életét veszélyeztette a daganatos megbetegedés. Kutatóorvosok és gyógyszerészek kezdték az okokat keresni, a statisztikák alapján egy időben a prostituáltak betegségének tartották. A német virológus, Harald zur Hausen jelentette ki először, hogy a papillómavírusok állnak a méhnyakrák kialakulásának hátterében.

A hetvenes években egyre elkeseredettebb harc folyt a nők millióinak életét veszélyeztető méhnyakrák ellen – írta az nlc.hu. A kutatóorvosok és a gyógyszerészek az Epstein-Barr vírust (EBV) és a herpesz szimplex vírust (HSV) próbálták legyűrni, úgy vélték, ezek felelősek a méhnyakrák kialakulásáért. Ezek ismeretében volt meglepő, amikor egy fiatal német virológus, Harald zur Hausen felvetett egy új lehetőséget. Zur Hausen mindig is tudta, hogy kutatni akar, de úgy vélte, a siker érdekében orvosként is praktizálnia kell, ezért pályája elején számos klinikán kapcsolódott be a gyakorlati munkába. Mindez arra is jó volt, hogy megtanulja a baktériumokkal és vírusokkal végzett laboratóriumi munka alapjait.

„Kizárt, hogy létezik olyan vírus, ami rákot okoz”

Figyelme 1972-ben fordult az egyre gyakrabban megjelenő méhnyakrákos megbetegedések vizsgálata felé. Megszállottan kereste a kórokozót, amely annyi embernél okozott rákot. Eleinte a herpesz szimplex vírusra gyanakodott, abból kiindulva, hogy több esetben is genitális szemölcsökből alakult ki a rosszindulatú daganat. Feltűnt neki az is, hogy a statisztikák szerint a méhnyakrák kialakulása gyakoribb volt a prostituáltak körében, így azt gyanította, hogy nemi úton terjedő kórokozót kell keresnie. Azzal is tisztában volt, hogy a szemölcsöket papillómavírusok okozzák, így ezekre fókuszált. Elméletével először 1974-ben állt a nyilvánosság elé, de a kutatók kételkedtek a felvetésében, kizártnak tartották ugyanis, hogy létezik olyan vírus, amelyik rákot okoz.

A megszállottság eredményhez vezet

A hetvenes évek második felében már a Freiburgi Egyetem virológiai intézetét vezette, amikor csapatával sikeresen fedezte fel a humán papillómavírus-6-ot (HPV-6).  Ennek köszönhetően sikerült azonosítaniuk a HPV-11-et, amelyet már ki tudtak mutatni a méhnyakrákos daganatokban is. A nyolcvanas évek közepére sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítaniuk, hogy a HPV 16-os és 18-as típusa felel a méhnyakrák túlnyomó többségéért. Ez a felfedezés nők millióinak életét mentette meg, Harald zur Hausen pedig 2008-ban fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott kutatási tevékenységéért.

Az öngondoskodás életet menthet!

A felfedezés önmagában azonban kevés, a méhnyakrákkal kapcsolatos halálozási statisztikák javításához megfelelő védekezésre is szükség van. Azt hamar felismerték a kutatók, hogy a vírus terjedését kell megakadályozniuk, ehhez pedig megfelelő védőoltásra van szükség. A Harald zur Hausen eredményei alapján kifejlesztett vakcina megakadályozza a Humán papillómavírus leggyakoribb és legagresszívabb rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását.

A HPV elleni védekezésnek ugyanakkor csak az egyik fele a védőoltás, a már fennálló fertőzést, vagy rákmegelőző elváltozást azonban ez nem gyógyítja meg! A legfontosabb a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat. Manapság már idehaza is elérhető olyan önmintavételi teszt, amelyet interneten keresztül lehet megrendelni, a sejtkenet levétele pedig gyors, egyszerű, fájdalommentes, vizsgálata viszont profi, laboratóriumi körülmények között történik. A teszt a súlyos rákmegelőző esetek és a rákok gyakorlatilag 100%-át tudja azonosítani, szemben azzal, hogy a citológia a rákos eseteknek akár a 30%-át nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő eseteknek pedig közel 50%-át véti el.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további részleteket is talál az önmintavételi eszközről.
Méhnyakrák ellen nem nyújt védettséget az óvszer

Méhnyakrák ellen nem nyújt védettséget az óvszer

Az elmúlt években egyre többet hallani a HPV-vírusról, még mindig sok azonban a tévhit, mit okozhat a szervezetben a jelenléte, és kiket érinthet a vírusfertőzés. Magyarországon évente 1300 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ötszázan belehalnak a betegségbe. A HPV-vírus nemcsak szexuális úton terjed, de fontos tisztában lenni vele, mit tehetünk intim együttlét során, ha biztosra szeretnénk menni a fertőzések, betegségek elkerülése érdekében.

„A HPV hámfajlagos kórokozó, amely szexuális úton, a nemi szervek környéki bőrfelületek érintkezésével terjed – magyarázta dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvos az nlc.hu-nak. – Mivel a párok óvszert csak közvetlenül a behatolás előtt használnak, a petting, orális szex közbeni hámkontaktus során is megfertőződhetnek, ezért, bár használata erősen ajánlott, az óvszer nem nyújt teljes védelmet. A HPV okozta daganatos megbetegedést a méhnyakrákhoz kötik, de a szeméremtest, a hüvely, a végbél környéke rákos megbetegedéséért is felelős, férfiaknál pedig fej-nyaki daganatot okozhat, amely az orális szexnek és a gyakori partnerváltás miatt egyre gyakoribb. A HPV jelenléte és a méhnyakrák között óriási a különbség, mivel a vírus jelen lehet a szervezetben, de hogy megbetegedést okoz-e, függ a páciens életkorától (a HPV vírusfertőzés a fiatalabbakat, míg a méhnyakrák a 40-45 közötti, majd a 65 év feletti korosztályt érinti fokozottabban) és a szervezet ellenálló-képességétől.”

A nők kevesebb, mint a fele jár szűrésre

A nőgyógyász-onkológus emlékeztetett arra, hogy a magyar nők csupán negyven százaléka jár rendszeresen rákszűrésre – ha nincsenek panaszaik, nem mennek – pedig a méhnyakrák rákmegelőző állapotban és korai stádiumban sem okoz tüneteket. A komplex nőgyógyászati szűrés kétévente ajánlott, amely során megvizsgálják a hüvelyt, a hüvelybemenetet, a gát környékét és a méhnyakat is.

„Ennek része a citológiai kenetvétel és a rákmegelőző állapot felfedezése lenne a célja, de ez ma már nem korszerű teszt, hiszen az esetek 30 százalékában a kialakult rákot sem mutatja ki – árulta el dr. Koiss Róbert főorvos. - Ezzel szemben a citológiai vizsgálat alkalmával kérhető HPV-teszt előnye, hogy még a kóros sejtek megjelenése előtt kimutatja, hordoz-e a páciens vírust. Ha viszont valakinek nincsen lehetősége nőgyógyászhoz fordulni, vagy fél a kellemetlen vizsgálatoktól, elérhetőek úgynevezett önmintavételes tesztek is, melyekkel otthon, kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül kimutatható a vírus jelenléte.”

HPV-teszt a fürdőszobában

Már kapható a Neumannlabs weblapján keresztül olyan otthoni önmintavételi teszt, amely a különböző ráktípusok gyakorlatilag száz százalékát kimutatja, sőt, az időben végzett vizsgálat a rákot megelőző elváltozást is azonosítja. Ez utóbbi egy egyszerű műtéttel eltávolítható, így a betegség megelőzhető. Pozitív HPV-minta esetén az úgynevezett biomarker teszt során a sejtkenet-alapú vizsgálat helyett a sejtek biológiai viselkedését nézik a szakemberek, amely sokkal hamarabb és pontosabban jelzi a kezdeti rákmegelőző állapotot.

„Az otthon levett minta vizsgálata laboratóriumban történik, és alkalmas az összes magas kockázatú vírus kimutatására. Több olyan páciensem volt, akinek a citológiai kenetvétele negatív lett, de az önminta-tesztje pozitív, a biomarker-teszt pedig kimutatta a méhnyak felszínén a rákmegelőző állapotot. Ebben fontos biztosra menni – tette hozzá a főorvos, egyértelműsítve, a szűrővizsgálatok életet menthetnek.”

*

Az Easy HPV Test weboldalán további részleteket is talál az önmintavételi eszközről.
A szülők ötöde hallomásból sem ismeri a vírust, ami akár halálos is lehet

A szülők ötöde hallomásból sem ismeri a vírust, ami akár halálos is lehet

Azok közül pedig, akik ismerik a HPV-t, a legtöbben a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai egyéb rosszindulatú daganatokat is okozhatnak.

Egy, a Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80%-a átesik rajta élete során – írja a kutatás részleteit ismertető cikkében a PharmaOnline. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig 10%-uknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

A 2019 augusztusában készült reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

Amit a HPV-ről tudni kell

A HPV egy mozaikszó, a Humán papillomavírus rövidítése, amely egy víruscsalád. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet.

A HPV közel 100 százalékban felelős a méhnyakrákért, 85 százalékban okolható a végbélnyílás körüli rákok megjelenéséért, 12 százalékban pedig a fej-nyaki rákok (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként. Ezen kívül okozhat még többek között hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, férfiak esetében pedig hímvessző rákot is.

A férfiak akár 64 százaléka vírushordozó lehet, tünetek és panaszok jelentkezése nélkül, így szexuális együttlét alkalmával könnyen megfertőzhetik partnerüket.

Jelenleg több mint 130 HPV-típusról tudunk, amelyeket a szakemberek a kórokozók alapján számokkal jelöltek és 3 – alacsony, közepes/átmeneti, valamint magas – rizikócsoportba soroltak. Az összes daganatos megbetegedés mintegy 6 százaléka vezethető vissza HPV-fertőzésre. Jelenlegi ismereteink szerint a több mint 130 vírustípus közül legalább 14-nek szerepe van például a méhnyakrák kialakulásában.

Kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. A folyamat elején ugyanis egyszerű műtéttel száz százalékban gyógyíthatók a betegek.

Magyarországon évente több mint 1300 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, így Európai Uniós viszonylatban is az 5. legmagasabb a megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya. Hazánkban mintegy évi félezer halálesetért felelős a betegség.

Aki nem jár szűrésre, az legalább egy otthoni HPV tesztet végezzen!

Szerencsére napjainkban már létezik a szűrésre kényelmes, egyszerű és otthon is elvégezhető megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további részleteket is talál az önmintavételi eszközről, míg a kutatásról bővebben a PharmaOnline oldalán olvashat!

Forrás: PharmaOnline/Szondaphone Kft. HPV: Ismeretek és védőoltással kapcsolatos attitűdök c. kutatása