Főoldal / Hírek a megelőzésről / Üzenet a nőknek, akiket szeretnek és akik viszontszeretnek
Üzenet a nőknek, akiket szeretnek és akik viszontszeretnek

Üzenet a nőknek, akiket szeretnek és akik viszontszeretnek


34 éves vagyok. Magát egészségesnek gondolt, a munkájában sikeres, biztos egzisztenciával és boldog párkapcsolattal rendelkező, teljesen átlagos hétköznapi nehézségekkel és problémákkal küzdő, kiegyensúlyozott nő. Először 2019 márciusában hallottam arról egy ismerősöm ajánlásának köszönhetően, hogy megjelent egy otthon is, gyorsan és egyszerűen elvégezhető, a citológiánál megbízhatóbb és pontosabb eredménnyel szolgáló önmintavételi HPV-teszt.

Szerető, öngondoskodásra és felelősségre tanító családban nőttem fel. 18 éves korom óta rendszeresen, évenként jártam nőgyógyászati vizsgálatra, ahol minden egyes alkalommal elvégeztettem a rákszűrést. Valamennyi alkalommal megnyugtató eredménnyel távoztam, az utóbbi években pedig az orvosom már azt a kedves viccelődést is megengedte magának a köztünk lévő régi és bizalmas kapcsolatra tekintettel, hogy a konzultációk végén kérdőn s nevetve búcsúzzon tőlem:

„Ilyen gyönyörű méhszájjal igazán büszke lehet magára, mikor szülünk végre?”

30 éves kora felett egy nő, aki vágyott valaha saját családra, számol és tervez is vele. Tudtam, belátható időn belül édesanya szeretnék lenni. Olyan édesanya, amilyen az enyém is a mai napig. Akitől először tanultam meg, milyen szeretve lenni és azt, hogy én is tudok szeretni. Meglehet, úgy sosem leszek képes, ahogyan ő ölel át engem szívdobbanása minden rezdülésével és melegségével, de egyszer talán nekem is lesz egy gyermekem, akit úgy szerethetek majd, ahogy ő szeret engem, amióta csak a világra jöttem. Olyan édesanya szeretnék lenni, mint ő - és hiszem, még nagyon sok édesanya a világban -, aki felelősségteljes, szerető és gondoskodó, rengeteg lemondást hozó, ugyanakkor annál több boldogságot okozó, a család erejét és fontosságát megmutatni képes legfontosabb szereplő.

Két HPV-tesztet vásároltam. Sosem rettegtem különösebben a ráktól, egyszerűen nem gondoltam rá, kizártam az életemből, még a lehetőségét is, hogy akár csak megtörténhetne velem. Hiszen fiatal és egészséges vagyok, rendben vagyok. Miközben pontosan tudtam, hogy a méhnyakrák a 4. vezető halálok a világban.

A fiatal-középkorú nőket támadja és 15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák.

Évente 528 ezer új esetet regisztrálnak, csak Magyarországon 1300 nőt diagnosztizálnak a betegséggel, és szintén évente csaknem 500 nőt, fiatalt, középkorút, édesanyát és nagymamát veszítünk el egy alattomos, tünetmentes és kegyetlen betegség miatt. Voltak bennem kétségek, vajon biztonságban fel tudom-e helyezni magamnak, nem fog-e fájni, biztosan megfelelően végzem-e majd el a szűrést és tényleg olyan egyszerűen működik-e, mint azt a leírásban ígérik. Azt az egyet viszont biztosan tudtam más nők történeteit olvasva, hogy a citológia tévedhet, mert a rákos esetek akár 30 százalékát nem fedezi fel és emiatt álnegatív eredményt adhat. Nekem viszont a legmodernebb és a legbiztosabb eredményre volt szükségem, mert meg akartam védeni a leendő gyermekem édesanyját, magamat és a leendő nagymamáját, az én édesanyámat. Neki vettem a másodikat.

Mert nem csupán egy család, hanem egy egészséges, bizalomteli, jól működő társadalom kulcsszereplői is az édesanyák.

És mert azzal is tisztában voltam, a társamnak is szüksége lesz rám - remélhetőleg nagyon sokáig - a közös életünk legnagyobb kalandja során. Mint ahogy édesapám sem cserélne el egyetlen emléket sem, ami megtörtént kettejükkel, sem pillanatot, amit még édesanyámmal tölthet.

Tudtam, ha anyu látta volna meg előbb a hirdetést, ő is megvette volna. Ő is kettőt rendelt volna a tesztből, és most ő is olyan nyugodtan és önfeledten ölelne át, mint én őt a visszaérkező mintája laboratóriumi kiértékelését olvasva, miszerint az eredménye: negatív. Az ő 54 éves arca viszont mintha hirtelen vált volna sokkal öregebbé a koránál. Rám nézett a papír felett, láttam, hogy aggódóak és komorak a vonásai, mert feketén-fehéren állt a dokumentumon:

HPV-pozitív vagyok, a következő lépcsőt jelentő biomarkeres vizsgálat szerint ráadásul emelkedett szintű rákkockázattal.

Nem félek a haláltól. Ő igen. Nem látom magam előtt – orvosi lelet ide vagy oda –, hogy évekkel később méhnyakrákban fogok meghalni, és éppen ezért rémálmok sem gyötörnek emiatt. A boldog családunkat látom a férfival, akit szeretek, a szüleimre és barátaimra gondolok, mert tudom, mi a fontos az életben: ők. És értük, miattuk, az egyszer majd megszületendőkért én is az vagyok, saját magamnak. Így az utamat is teljes bizonyossággal láttam magam előtt: rendszeres konzultáció a nőgyógyászommal, félévenkénti kontroll, odafigyelés és pozitív, erős hit.

Ma is megvenném a tesztet. Ugyanúgy kettőt. Mert a korai diagnózis és a rendszeres, legmodernebb szűrés az elsődleges védőfaktor, mert az eszköznek hála még azelőtt figyelmeztetést kaptam az élettől, hogy a vírusok bármiféle elváltozást okoztak volna a szervezetemben - akár visszafordíthatatlant. Ezzel az írással valamennyi nagyszülőnek, szülőnek, nőnek és férfinak, édesanyának és édesapának szeretném elmondani, akik nap mint nap óvják és védik a család várfalát jelentő betonerős pilléreket:

a HPV-teszt azon túl, hogy egy egészségügyi eszköz, esély is.  Esély arra, hogy egyben tarthassuk azt, ami egybetartozik generációk óta. Óvni és szeretni a legszemélyesebb közösségünket. Odafigyelni a másikra, lányra, anyára, nagymamára. Az egészségünk mindannyiunk közös felelőssége.

Otthoni Neumann Labs Easy HPV Test

A HPV-vírus szűrése manapság már otthon is elvégezhető, egy mindenki számára hozzáférhető önmintavételes tesztnek köszönhetően. A több mint 20 éve Humán papillomavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Labs szakembereinek módszere rendkívül megbízható. Több mint 6 ezer nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. 

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló, és még azelőtt azonosíthatja a vírusokat a szervezetben, hogy bármiféle elváltozást okoztak volna. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Az eredmény jelszóval védett, zárt online fiókban tekinthető meg. Pozitív minta esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni!