Főoldal / Hírek a megelőzésről

Hírek a megelőzésről

Edina: „Minden évben jártam szűrésre, és mégis méhnyakrákom lett”

Edina: „Minden évben jártam szűrésre, és mégis méhnyakrákom lett”

A kétgyermekes édesanyával 41 évesen közölték orvosai a tragikus diagnózist. Jóformán minden női szervétől megfosztották. Wertheim-műtéten esett át, kivették a méhét, csonkolták a hüvelyét, a méh körüli nyirokcsomókat is eltávolították. A méhnyakrákot túlélt Vonák Edina hatalmas lehetőségként tekint az otthon is elvégezhető HPV-tesztre, boldogan megvette volna, ha már betegsége előtt rendelkezésre állt volna. Lányainak kötelező használniuk.

Vonák Edina 2012-ben már harmadik hete küzdött egy menstruációhoz hasonló, ám annál szokatlanul hosszabb és erősebb vérzéssel, amikor felkereste orvosát, aki elintézte annyival, hogy Edina bizonyára belépett a változókorba. Edina 41 éves volt akkor, meglehetősen korainak tartotta a klimaxot. Jó tanácsként még annyit kapott: várjon egy hetet. Az újabb hét sem hozott javulást, így ismét orvoshoz fordult, ezúttal egy másik szakembert keresett fel. Az új doktor már a vizsgálat előtt közölte, rosszat sejt – amit a vizsgálat sajnos igazolt is: méhnyakrákot állapított meg. Szervezetében kimutatták a HPV vírustörzsének 16-os változatát. Az új doktor rendelőjéből egyenes út vezetett a Kék golyó utcai onkológiára. A folytatás sem ígérkezett könnyűnek, hamar kiderült, hogy a nyirokban is jelen van már áttét, ráadásul az egyik legrosszabb fajta. Rögtön – még a műtét előtt – Edina átesett két sugárkezelésen, ezzel akarták csökkenteni az orvosok az akkor már 4,5 és 4,9 cm átmérőjű daganatokat.

Iszonyatosan fáradékony voltam a műtét előtt. Képes voltam szinte az egész napot átaludni. A kisebbik lányom sajnos nagyon nehezen viselte magát a gondolatot is, hogy beteg lettem. Sokat beszélgettünk, és nyugtattam, hogy nem lesz semmi baj. De az aggódást mindig láttam az arcán, és ez viszont engem aggasztott nagyon” – mesélte történetét az édesanya a NeumannLabs-nak.

A műtét előtti sugárkezelés brutális fájdalmakkal járt. Az élő húsba szurkálták a tűt, hogy kisebb legyen a daganat a műtét időpontjáig. Edinának az egész méhe, a petefészkei, minden rettenetesen fájt. Az orvosok terve viszont bevált, a kórosan elváltozott szövetek két hét alatt több mint felével kisebbek lettek, mire sor került az operációra. A viszontagságok azonban ezzel nem értek véget, a műtétet újabb, összesen 28 sugárkezelés követte naponta, plusz hetente egy kemoterápiás kezelés, öt héten keresztül, mindez egy időben, egymással párhuzamosan. Edina szerencsésnek mondhatja magát, volt segítsége, a nagyobbik lánya állt mellette ezekben a nehéz hetekben, nap mint nap kísérte a kezelésekre. De sokan – többé-kevésbé – egyedül kénytelenek megküzdeni a rákkezeléssel járó nehézségekkel, hiszen csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a munkahelyükről tartósan és hosszú ideig hiányozzanak.

Pozitívan álltunk hozzá a betegséghez. A lányommal próbáltuk elviccelni a bajt. Vittünk egy kis vidámságot az onkológiára”.

Edinát jóformán minden női szervétől megfosztották a műtét során. Wertheim-műtéten esett át, kivették a méhét, csonkolták a hüvelyét, a méh körüli nyirokcsomókat is eltávolították, egyedül a petefészkeit hagyták meg, azok viszont a sugártól mentek tönkre. Hormonpótló készítményt nem szedhetett, a korán érkezett klimaxot is túl kellett élnie.

Honnan meríthet erőt egy nő ebben a helyzeten? Edina sok segítséget kapott a Mályvavirág Alapítványtól, amely a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és megelőzéséért jött létre. Számtalan segítő beszélgetést köszönhetnek egymásnak a tagok. Edinának a betegsége idején nem volt párja – és azóta sincs. A Wertheim-műtét a nőgyógyászati beavatkozások közül a legradikálisabbnak számít, ez is magyarázat arra, miért nem tud kapcsolatot teremteni.

Nem tudom magam rávenni, hogy ismerkedjek. Benne van a fejemben az, hogyha eljutunk addig a pontig, amikor intimre fordul két ember közt egy kapcsolat, inkább bele sem kezdek az ismerkedésbe. Félek a fájdalomtól. Talán egy apró műtéttel lehetne ezen a problémán is segíteni, amit a társadalombiztosítás támogathatna. Sokan küzdünk ezzel a problémával a Mályvavirágosok közül. Sok nőt emiatt hagyott el a párja. Az ember el van egyedül, de azért időnként csak hiányzik a társ.”

Vonák Edina most 48 éves, túljutott a változókoron. Ahhoz, hogy gyógyulttá nyilvánítsák, tíz tünetmentes évre van szükség. Már csak évente kell kontrollra járnia, de a félelem, hogy valahol máshol a szervezetében ismét felbukkan a betegség, időről időre visszatér.

A műtét után nekem nem csináltak MR-vizsgálatot, pedig igényelném. Másfél évvel ezelőtt elkezdtek fájni az ízületeim, rettenetesen fáj a vállam, olyan, mintha a csontjaim égnének. Áttétre gondol ilyenkor az ember. Sokan mondják, 3-5 év után újra előjön, csak máshol. Hiányolom, hogy a méhnyakrákon átesett hölgyeknek nem írnak ki MR-vizsgálatot. Megnyugtató lenne.”

Vonák Edinának két lánya van, természetes, hogy az átéltek után jobban aggódik értük. A NeumannLabs Easy HPV Test-jét mindkettejüknek megvette, szinte kötelező jelleggel.

Nagyon jó dolognak tartom, sokkal előbb kellett volna már gyártani. Minden nőnek kötelezővé tenném a használatát. Az ára nem egy eget rengető összeg. Ha tudtam volna erről korábban, biztos, hogy használtam volna. Mindkét lányomnak én vettem meg, hiszen jobb félni, mint megijedni. Én is jártam szűrésre minden évben, és mégis méhnyakrákom lett.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.
Margó: „Kioperálták az összes női szervemet!”

Margó: „Kioperálták az összes női szervemet!”

Hiába járt rendszeresen citológiára, és állapította meg a nőgyógyásza, hogy a korábbi P4-es eredménye szépen javult, a 43 éves nőnél tavaly méhnyakrákot diagnosztizáltak. Az édesanya életét teljesen felborította a súlyos betegség. Kemo- és sugárterápia következett, orvosa 2018-ban elindította a leszázalékolását is.

A méhnyakrák a 4. vezető halálok a világban: évente mintegy 500 ezer ember haláláért felelős. Csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok, és félezer nő veszíti életét az alattomos, akár éveken át lappangó betegség következtében. Ez az adat többszöröse az európai átlagnak. A méhnyakrák elsősorban a fiatal-középkorú nőket támadja, és 15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák.

Régóta ismert, hogy a méhnyakrákot a Humán papillomavírus (HPV) fertőzés okozza. A legtöbb rosszindulatú daganatos betegséghez hasonlóan a méhnyakrák elleni harcban is a korai diagnózis és a rendszeres szűrés az elsődleges eszköz a nők kezében. De nem mindegy, milyen szűrés! Ma ugyanis minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, akinél végeznek kenetvizsgálatot, és az esetek harmadában negatív citológiai eredménnyel távozik.

Blága Margó kálváriája a méhnyakrákkal sem egyik évről a másikra alakult ki. P4-es kenetcitológiai lelete volt már korábban is, először 2013-ban mutatták ki nála ezt az eredményt. Mivel azonban rendszeresen járt nőgyógyászához kezelésre, a P-értéke idővel szépen lement, a műtét – akkoriban – ezzel elkerülhetőnek tűnt. Korábban egyetlen kezelőorvosa sem végzett Blága Margó leleteivel kapcsolatban HPV-tesztet, csupán a hagyományos citológiát és szövettant. Tavaly egy P4-es citológia és az utána elvégzett szövettani eredmény után derült ki, hogy méhnyakrákja van. A Szőnyben élő hölgy mindössze 43 éves volt.

„Szerencsémre a kezelőorvosom kapcsolatban állt a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, így hamarosan ott műtöttek meg. Miután az összes női szervemet kioperálták, egy 4 alkalmas kemo- és egy 30 alkalmas sugárterápiát írt fel az onkológus. A kemopterápiából végül 5 lett, a sugárkezelésből 28 külső és 2 belső kezelést végeztek el. Mindez nemrég ért véget. Mivel a 7-es kemoterápia nem a legdurvábbak közé tartozik, megúsztam erős hányingerrel, émelygéssel, azok a napok voltak rosszabbak, amikor a sugárt és a kemót egyszerre kaptam. Végül is ki lehetett bírni.” És Margó ki is bírta.

A súlyos betegség teljesen felborította az asszony életét. A gyerekei végig mellette voltak, Budapesten élő lánya kísérte nap mint nap a terápiákra – ez volt a legjobb megoldás a kórházba való befekvés elkerülése érdekében. A kezelésekre naponta kellett járnia, így a munkájával nem lehetett mindezt összeegyeztetni. Orvosa – 43 éves korában – elindította a leszázalékolását. A kezeléssorozat végső eredményére szeptemberig várnia kell.

*

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.
Nők vallanak az otthon végezhető HPV-tesztről

Nők vallanak az otthon végezhető HPV-tesztről

A Nosalty három újságírója kipróbálta az EASY HPV Test-et, és őszintén elmondta véleményét az otthoni mintavételi eszközről.

A statisztikák szerint ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában – a rendkívül súlyos betegség ellenére – negatív citológiai eredményt kapott. Pedig a citológiai rákszűrés feladata az lenne, hogy még a rák kialakulása előtt találja meg a problémát. Ma már szerencsére elérhető egy gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen elvégezhető, megfizethető és rendkívül megbízható eredményt adó módszer is. Ezzel a teszttel megtudhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e a HPV-vírussal, és eredményének függvényében tehetünk lépéseket nőgyógyászunknál vagy dőlhetünk hátra egy időre – írja oldalán a Nosalty.

A Neumann Labs Easy HPV-tesztje, egy minden eddiginél megbízhatóbb, pontosabb, és komfortos megoldás, hiszen otthon elvégezhető és teljesen fájdalommentes. Ezt a tesztet próbálták ki a szerkesztőség munkatársai - olvassátok a tapasztalataikat!

Csilla:

"Már maga a csomagolás is nagyon diszkrét volt, nekem különösen tetszett, hogy ennyire visszafogott, mégis barátságos az egész csomag kidolgozottsága, egy percig nem éreztem azt, hogy egy rideg orvosi eszközzel lenne dolgom. A használati utasítás és a vizsgálathoz szükséges papírok jól átláthatóak és nagyon részletesek voltak igaz, pont a részletesség miatt többször is el kellett olvasnom az egész procedúrát leíró lapot (ez az a papír, amin a csomag megérkezésétől kezdve a feladásig, és a kielemzés visszaküldéséig minden rajta van, nem az ábrákkal teli leírás). A minimális ráfeszülés után nagy levegőt vettem és megcsináltam a tesztet, ami amúgy már meglepően egyszerű és fájdalommentes volt, szerintem az ember csak azért izgul, mert végső soron tart attól, mi lesz az eredmény. Persze a teszt elvégzése előtt, közben és után is jó pár dologra kell egyszerre figyelni, nyugodt környezetben azonban tényleg bárki meg tudja csinálni. Most pedig várunk."

Zsófi:

"Nagyon egyszerűen elvégezhető a teszt, semmilyen fájdalommal nem járt. A saját hibámból kiindulva először el kell olvasni a teljes használati utasítást/megnézni a videót, és nem csak a teszthez tartozó útmutatót. :) Én mindenképp ajánlanám."

Gabi:

"Először kicsit megijedtem, amikor kinyitottam a leírást, de végigolvasva végül teljesen egyértelmű és érthető volt. A biztonság kedvéért megnéztem a videót is, és az aztán teljesen megnyugtatott. Innentől kezdve már egyértelmű volt, hogy mit kell tennem és hogyan. A videó sokat segített a vizsgálat utáni teendőkkel (pontosan hova ragasszam a vonalkódot és hasonlók). Ezt követően maga a teszt elvégzése nagyon egyszerű volt, körülbelül 2 percet vett igénybe és nagyon könnyen kezelhető a mintavevő eszköz. A mintavétel egyáltalán nem volt kényelmetlen, számomra sokkal kényelmesebb volt, mint egy nőgyógyászati vizsgálat. A mintavétel után volt egy kis furcsa érzés, mint amikor a nőgyógyász vesz mintát, csak annál kevésbé intenzív és maga a folyamat sem volt annyira kellemetlen. Biztosan ajánlanám mindenkinek, sőt már ajánlottam is a barátnőmnek."

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.