Főoldal / Hírek a megelőzésről / Megjelölve: synlab
Szűrés címkék szerint:

Később elolvasom "synlab"

EASY HPV TEST: Mi történik a mintámmal a laboratóriumban?

EASY HPV TEST: Mi történik a mintámmal a laboratóriumban?

Forradalmi előrelépést jelent a méhnyakrák megelőzésében a Neumann Diagnostics magyar fejlesztésű, részben otthon is elvégezhető HPV-tesztje, amely megbízhatóan és idejekorán azonosítja a méhnyakrák kialakulása szempontjából magas kockázatú Humán papillómavírus (HPV) jelenlétét a hüvely, méhnyak területén. Ez azért fontos, mert bizonyított, hogy a méhnyakrák kialakulását szinte minden esetben a HPV vírus okozza hosszú évek alatt.

A nyugodt, kényelmes, otthoni körülmények között is levehető hüvelyváladék minta postai úton kerül a laboratórium szakembereihez. Arról, hogy pontosan mi történik ezután, dr. Benczik Mártát, a SYNLAB Budapest Diagnosztikai Központ, Genoid Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriumának szakmai igazgatóját kérdeztük.

Ha az ember megvásárolja az EASY HPV TEST-et, és a használati útmutatónak megfelelően levette a mintát, mit kell tennie?

A mintát a laboratóriumba kell juttatnia postai úton, vagy be kell vinnie a SYNLAB valamelyik magánvérvételi helyére (www.synlab.hu, kizárólag a magánvérvételi hely nyitvatartási idejében – szerk.), az EASY HPV GYŰJTŐDOBOZ felirattal ellátott dobozba, amelyből országosan már több mint 50 található, innen hetente többször elszállítják a mintákat laboratóriumunkba.

Mi történik a laboratóriumban?

Először is azonosítjuk a mintát a mintavételi eszközön található egyedi vonalkóddal, ami aztán végigkíséri azt a teljes feldolgozási folyamat során.

A mintát automaták segítségével, a legmodernebb molekuláris módszerrel vizsgáljuk. 14-féle, a méhnyakrák szempontjából magas kockázatot jelentő HPV vírustípust keresünk. Az ún. CONFIDENCE HPV-X teszt segítségével rendkívüli pontossággal mutatjuk ki ezeknek a kockázatos típusoknak a DNS-ét, vagyis örökítő anyagát. Ez a teszt a méhnyakrákot leggyakrabban okozó 7 típust - HPV16, 18, 31, 33, 45, 52 és 58-ast - önállóan, 7 további kockázatos HPV-típust pedig csoportban mutat ki. De persze az, ha valaki fertőzött, még nem jelenti azt, hogy méhnyakrákja van, mert a HPV fertőzés nem betegség önmagában, hanem kockázati tényező.

Szennyeződhet, sérülhet-e a minta a laboratóriumba jutás vagy a vizsgálat során annyira, hogy téves eredmény szülessen? 

Szigorú minőségbiztosítási rendszert működtetünk. Amennyiben sérült csomagolásban érkezik a minta, azt azonnal jelezzük a megrendelő felé, a laboratóriumi munka során pedig garanciát vállalunk arra, hogy ott semmiképpen nem szennyeződhet. A vizsgálati eredmény helyességének ellenőrzésére számos kontrollpontot építettünk be a folyamatainkba, amelyeket automatizált algoritmus értékel. Ellenőrzi például, hogy kellő mennyiségű sejt állt-e rendelkezésre a mintában, és az egyes vizsgálati fázisok eredménye megfelel-e az előírt standardoknak. Ezek a kontrollpontok az önmintavétel során lehetséges hibákat is kiszűrik. Ilyen eset nagyon ritka ugyan, de előfordulhat, a teszt ekkor nem ad értékelhető eredményt, és a mintavételt meg kell ismételni. Azaz gyakorlatilag kizárt, hogy valaki - mint egy rossz filmben - téves HPV-eredményt kapjon pusztán azért, mert a feldolgozás során valami történt a mintával.

Ezek szerint a saját magunk által levett minta ugyanolyan megbízható, mint a nőgyógyászati rákszűrés?

Az elmúlt évek kutatásai és a legújabb szakmai ajánlások már a kenetcitológiai vizsgálatnál érzékenyebb, HPV-vizsgálaton alapuló szűrést helyezik első helyre a 30 év feletti nőknél. Egy összehasonlítás során az is bebizonyosodott, hogy aki otthon, az előírásoknak megfelelően végzi a mintavételt, gyakorlatilag biztosan ugyanazt az eredményt kapja kézhez a laboratóriumi vizsgálat után, mint amit az orvosától kapna. A hüvely egy gyűjtőcsatorna, ezért itt megtalálhatóak a méhnyakról lesodródott sejtek is, a hiperérzékeny eljárásainknak köszönhetően pedig rendkívül nagy hatásfokkal tudjuk azonosítani közülük a veszélyes HPV-vírust.

Mire érdemes különösen ügyelni a mintavétel és a laboratóriumba juttatás során?

Ne tároljuk túl hosszú ideig otthon a mintákat, azoknak egy héten belül el kell jutniuk a vizsgálat helyszínére, amihez a gyűjtőpontról való elszállítás idejével is számolni kell. Ügyeljünk arra is, hogy a minta ne érintkezzen más személyektől származó sejtekkel, és pontosan tartsuk be a használati útmutatóban foglaltakat.