Főoldal / Hírek a megelőzésről / Azt hitte, csak klimaxol a 44 éves nő – 3-as stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták
Azt hitte, csak klimaxol a 44 éves nő – 3-as stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták

Azt hitte, csak klimaxol a 44 éves nő – 3-as stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták


Melissa egy reggel arra lett figyelmes, hogy vérzik. Soha nem történt még ilyen vele, csak akkor, amikor menstruált. Mivel nagyon megijedt, az általa vélt leggyorsabb utat választotta, rögtön az interneten kezdett el kutakodni, vajon mi lehet a baj. 44 éves volt akkor, és azt tippelte, hogy talán korai menopeuzáról lehet szó. Amíg az orvosi időpontra várt, a vérzése egyre erősödött, és elviselhetetlen derékfájdalom is gyötörte. A vizsgálatok kimutatták, hogy valami sokkal súlyosabbal kell szembenéznie: 3-as stádiumú méhnyakrákkal.

Mivel a daganatot nem lehetett operálni, sugárkezelést és kemoterápiát kapott.

“Egy építési vállalatnál voltam menedzser, sokat dolgoztam. Egyedül neveltem fel a két, akkor már felnőtt gyerekemet. Egyszerűen nem hittem el, hogy nekem ennyire előrehaladott állapotú, súlyos betegségem van, hiszen mindig egészséges voltam.”

Az asszony összesen 25 sugárkezelést és 5 kemoterápiát kapott, utána pedig 58 órás brachyterápia (szövetközi besugárzás – szerk.) következett. Azt meséli, hogy meglepően könnyen viselte a szervezete a kezeléseket. Nem hullott ki a haja, nem érezte magát rosszul, mindössze néhány kisebb kellemetlen mellékhatás jelezte számára, hogy valamilyen komoly és nehéz folyamat zajlik éppen a szervezetében.

“A rák sajnos nem volt ismeretlen a mi családunkban. Az édesanyám nyolc évvel korábban halt meg hasnyálmirigyrákban, a nagybátyámat előttem néhány hónappal diagnosztizálták májdaganattal. A barátaimnak egyből elmondtam, hogy mi a helyzet, de a családomnak sokkal nehezebb volt ezzel előállni.”

Szerencsére a kezelések meghozták a várt hatást, és Melissa most már 4 éve tünetmentes. Azt mondja, hogy óriási hibát követett el, hiszen 13 évig nem járt nőgyógyásznál. Ma már tudja, hogy milyen fontos a rendszeres orvosi vizsgálat. Éppen ezért a 20 éves lányát már sikerült rávennie, hogy felkeresse a nőgyógyászát, és amikor csak lehetősége van rá, elmondja a történetét másoknak.

Ma már otthon is elvégezhetjük

A HPV, más néven humán papillomavírus egy víruscsalád. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet. Több mint 130 vírustípusa közül legalább 14-nek szerepe van a méhnyakrák kialakulásában, és az összes daganatos megbetegedés mintegy 6 százaléka vezethető vissza HPV-fertőzésre. Éppen ezért kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!