Főoldal / Hírek a megelőzésről / "Minden reggel hálát adok azért, hogy életben maradtam"
"Minden reggel hálát adok azért, hogy életben maradtam"

"Minden reggel hálát adok azért, hogy életben maradtam"


A legtöbb esetben a méhnyakráknak kezdeti stádiumban semmilyen tünete nincsen. Amikor már jelez a szervezet, akkor az azt jelenti, hogy bizony nagy baj van. Így volt ez Edna esetében is, aki egyszer csak azt vette észre, hogy minden egyes intim együttlét után vérezni kezd.

“Az orvosom éppen szabadságon volt, először azt gondoltam, megvárom, amíg visszatér. De újra és újra belém hasított a rossz érzés, hogy mi van, ha nagy a baj. Nem hagyott nyugodni a dolog, így hát bejelentkeztem egy másik doktorhoz – és milyen jól tettem!”

A vizsgálatok egyből és kétséget kizáróan kimutatták, hogy harmadik stádiumú méhnyakrákja van az akkor 31 éves, fiatal nőnek.

“Sokkolt a hír, és csak arra tudtam gondolni, hogy hogyan mondom el a gyerekeimnek. Az orvos, amikor átadta a papírjaimat a térdemre tette a kezét, és azt mondta: ne aggódjon, nem fog meghalni. Tudom! – válaszoltam magabiztosan.”

Nem sokkal később megkezdődött a kezelés, amelynek első lépéseként eltávolították Edna méhét. Ez egy 14 órás műtét volt. A petefészkeit elmozdították, hogy később a sugárkezelés ne tudja rongálni őket, de sajnos kiderült, ez nem volt elegendő a megóvásukhoz.

Az operáció után néhány nappal megkezdődött a kombinált kezelés. Hétfőtől péntekig sugarat kapott, keddenként pedig jött a kemo. Ezt aztán úgynevezett brachyterápiával egészítették ki, ami szövetközi besugárzást jelent. Itt először egy radioaktív forrást helyeznek be a daganatba, vagy annak a közelébe, így biztosítják, hogy az ép szövetek védve maradjanak a sugártól. Ezután egy stent (fémhálóból készült henger – szerk.) segítségével összekapcsolták a vesét és a hólyagot, és egy ideig katétert is kapott a fiatal anyuka.

“Nagyon rosszul éreztem magam a harmadik kör kemoterápia után. Nem tudtam sem enni, sem inni. Ráadásul ki-be kellett járkálnom a kórházból, mivel a stent-et rendszeresen cserélte az orvos. Emlékszem, alig bírtam járni. Sem erőm, sem akaratom nem volt arra, hogy kikeljek az ágyból.”

Sok éve már, hogy Edna tünetmentes, de ha akarná sem tudná elfelejteni azt, hogy egyszer méhnyakrákja volt.

“A terápia után azt hittem, minden visszatér majd a normál kerékvégésba, de nem így lett. A rák végérvényesen megváltoztatta az életemet. Több, mint tíz évvel a történtek után még mindig viselem a kemoterápia mellékhatásait, folyamatosan elfelejtek dolgokat, illetve a korai menopauza miatt hőhullámok gyötörnek. De a dolgok jó oldalát nézem, és minden reggel hálát adok azért, hogy életben maradtam.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

A HPV, más néven humán papillomavírus egy víruscsalád. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet. Több mint 130 vírustípusa közül legalább 14-nek szerepe van a méhnyakrák kialakulásában, és az összes daganatos megbetegedés mintegy 6 százaléka vezethető vissza HPV-fertőzésre. Éppen ezért kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!