Főoldal / Hírek a megelőzésről / Szentesi Éva: Betegnek lenni sokkal drágább mulatság
Szentesi Éva: Betegnek lenni sokkal drágább mulatság

Szentesi Éva: Betegnek lenni sokkal drágább mulatság


Bár a felnőtt nők többsége komolyan veszi az egészségügyi szűréseket, így például a kenetcitológiát, és rendszeresen jár ellenőrzésre nőgyógyászához, a HPV szűrés fontosságát már kevésbé ismeri - derült ki a Szentesi Éva Ne stresszelj! rákedukációs Facebook csoportjában végzett, nem reprezentatív felmérésből. A csaknem 170 nő részvételével zajlott kutatás szerint még a rendszeresen vizsgálatokra járó, tájékozott nők nagy része sem végez HPV-szűrést.

Milyen gyakran jártok rákszűrésre? A rákszűréssel egy időben ajánlanak-e nektek, vagy ti kértek-e HPV szűrést is? Végeztetek már otthon HPV szűrést? Tudjátok-e, miért fontos mindkét szűrést kérni? – ezeket a kérdéseket tette fel követőinek a népszerű író, rákellenes aktivista rákedukációs Facebook csoportjában, és a várakozásokkal ellentétes, meglepő végeredmény született.

Noha a megkérdezett nők döntő többsége (144 fő) évente jár szűrésre, csak 23 százalékuknak ajánl a nőgyógyásza HPV-tesztet. 8 nő azt mesélte, nekik csupán azért volt lehetőségük elvégezni a vizsgálatot, mert ők maguk kérték az orvosuktól. Pedig ennél jóval többen, a kérdőívben résztvevő nők csaknem 70 százaléka (117 fő) tisztában van azzal, hogy miért annyira fontos mindkét szűrővizsgálat.

„Az, hogy a HPV szűrés fontosságát kevesebben ismerik, azért van, mert eléggé kevés helyen hívják fel a figyelmet erre. Abban hiszek, hogy az edukálás a rák ellen való harc fő kulcsa, és akkor eredményes, ha minél több fórumon, hatékonyan elmondjuk, körbejárjuk, ismertetjük az adott daganat jeleit, diagnosztikai módszereit. A Facebook csoportomban is erre szeretnék hangsúlyt fektetni. Mert persze, mondhatjuk, hogy a szűrés drága mulatság, de betegnek lenni sokkal, de sokkal drágább, higgye el nekem mindenki” – fejtette ki Szentesi, az Easy HPV Test otthon elvégezhető önmintavevő kampányarca.

Éva huszonnyolc évesen hallotta először a diagnózist: méhnyakrákos. És meglepődött. Akkor és ott nemcsak az élete változott meg, hanem a viszonyrendszere: a testéhez, a családjához, a munkához, a szerelemhez, az egészséghez és a kommunikációhoz. Most harmincnégy éves, kétszer győzte le a méhnyakrákot, négy éve tünetmentes. Azért beszél a betegségről, mert amióta nyilvános vall őszintén a történetéről, számtalan kérdés, kérés érkezett hozzá a rákot érintő, legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban. Az elmúlt években rengeteget írt és ír a mai napig gyógyulásról, prevencióról, rehabilitációról és számtalan előadáson, illetve kerekasztal-beszélgetésen vesz részt. Most ezt, az eddig úgymond háttérben végzett munkát szeretné a Facebookon alakult csoportban rendszerezni.

Citológia vs. HPV-teszt

A hagyományos nőgyógyászati rákszűrés során a nőgyógyász által levett citológiai mintát értékelik, a vizsgálat célja a rákosan elváltozott sejtek felkutatása, illetve a rákmegelőző állapot korai jeleinek felismerése. A vizsgálat ugyanakkor nem terjed ki arra, hogy a minta tulajdonosa hordozza-e a HPV-t, vagy sem. A citológiai vizsgálat gyengéje, hogy az érzékenysége nem túl magas (az áttéteket képző rákoknak csak a hetven százalékát szűri ki), ami azt jelenti, hogy az eredmény jelentős százalékban álnegatív is lehet.

Az elmúlt évek kutatásai szerint a kenetcitológiai vizsgálatnál érzékenyebb a HPV-vizsgálaton alapuló szűrés a méhnyakrák felderítésében, ezért a legújabb szakmai ajánlások már ezt helyezik az egyik elsődleges helyre a szűrési sorrendben. HPV mintavételre eddig csak nőgyógyászati vizsgálat részeként volt lehetőség, mostantól azonban már elérhető önmintavételi teszt alkalmazásával is. Az Easy HPV Test arra hívja fel a figyelmet, hogy a páciens hordozza-e a méhnyakrák szempontjából magas rizikócsoportba sorolt HPV-típusok valamelyikét.