Főoldal / Hírek a megelőzésről / Citológia vagy HPV-teszt? Ezért nem elég a rákszűrés!
Citológia vagy HPV-teszt? Ezért nem elég a rákszűrés!

Citológia vagy HPV-teszt? Ezért nem elég a rákszűrés!


A méhnyakrák Magyarországon nők ezreinek életét fenyegeti, a betegség mögött elsősorban a HPV-fertőzés áll. A rákszűrés mellett szerencsére ma már HPV-tesztek is segítik a betegség korai felismerését – ráadásul a hagyományos kenetvételi vizsgálatnál jóval megbízhatóbb eredménnyel.

A méhnyakrák a második leggyakoribb nőgyógyászati daganattípus, Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak évente és 500-an veszítik életüket a betegség következtében. Kialakulásáért a legtöbb esetben a Human papillomavírus (HPV) valamelyik típusa okolható. Méhnyakrák esetén már a rákmegelőző állapot is felismerhető, így a betegség elleni harcban különösen nagy szerep jut a szűrővizsgálatoknak. Nem mindegy azonban, hogy rákszűrést vagy HPV-szűrést végzünk, a két vizsgálat között ugyanis nagy a különbség!

Negatív a rákszűrésem, mégis lehetek rákos?

Méhnyakrákszűrés során a szakorvos először megvizsgálja a hüvelyt és a méhszájat a „kacsa” nevű eszközzel. Ezt követően egy speciális mintavételi pálcával sejteket lesodorva mintát vesz a citológiai vizsgálathoz. A citológiai vizsgálat eredményére általában 2-4 hetet kell várni, a leletet pedig az úgynevezett P-skálán értékelik. P1 és P2 esetben még nem beszélhetünk rosszindulatú folyamatról, P3 az első kóros citológiai érték, de ez akár gyulladást is jelezhet, a P4 és P5 pedig egyértelműen rákos elváltozást jelez. Csakhogy fontos hangsúlyozni, a hagyományos módszerek nem elég hatékonyak. A citológia a rákos eseteknek akár a 30 százalékát nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő eseteknek pedig csaknem 50 százalékát véti el.  Ezért fordulhat elő, hogy minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában a rendkívül súlyos betegség ellenére negatív citológiai eredményt kapott. 

A kenetcitológiai vizsgálat célja a rákmegelőző állapot kiszűrése, ezért a méhnyak belső és külső felszínéről származó sejteket nézik meg alaposan mikroszkóp alatt, és keresnek olyanokat, amelyek kóros elváltozást mutatnak. A kenetcitológia gyengéje azonban, hogy szubjektív értékelésen alapul, érzékenysége pedig nem túl magas, ezért az eredmény negyven százalékban álnegatív is lehet” – fejtette ki dr. Koiss Róbert nőgyógyász, onkológus főorvos.

Fájdalommentes, diszkrét és gyors

Az online is rendelhető DNS-alapú HPV-tesztek ezzel szemben szinte 100 százalék pontosságúak, és éppen ezért a világ egyre több országában vezetik be a szűrés egyik fontos lépéseként. Különösen 30 éves kor felett érdemes a vizsgálatot három évente megismételni, megerősítve a méhnyakrák elleni védekezést. A teszt közvetlenül a vírus genetikai örökítőanyagát mutatja ki, ráadásul a legveszélyesebb törzsek jelenlétét egyedileg is képes meghatározni. A megbízhatóságon és pontosságon túl a másik nagy előnye, hogy kényelmesen, otthon, fájdalom és orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust.

Az úgynevezett HPV DNS-tesztek legfontosabb előnye, hogy még a kóros sejtek megjelenése előtt százszázalékos biztonsággal kiderül, hordozza-e a páciens a HPV-t és azt is, hogy annak mely típusát. Szintén kenetből történik a vizsgálat, de ilyenkor nem elváltozást keresnek, hanem közvetlenül a HPV genetikai anyagát, DNS-ét” – fogalmazott a Szent István Kórház osztályvezető főorvosa, hozzátéve, a legújabb kutatások eredményeként már lehetőség van a HPV-fertőzött nők mintáját úgynevezett biomarker tesztekkel is tovább vizsgálni. Ez a kétlépcsős eljárás a legújabb európai és amerikai ajánlásokat követi, 70 százalékkal eredményesebb, mint a hagyományos kenetcitológia, és a HPV-fertőzött sejtben kialakuló rákos, illetve rákmegelőző állapotokra jellemző molekuláris elváltozásokat mutatja ki. Így tehát hatékonyabban megállapítható, ki az, akinél azonnali beavatkozásra van szükség, és ki az, aki csak szorosabb követést igényel. E két laborvizsgálat együttesen megbízható módszert kínál a rákmegelőző állapotok, illetve a már műtéti beavatkozást igénylő esetek kimutatására.

Maximális biztonság, kényelmetlenségek nélkül

A Neumann Diagnostics több mint húsz éve Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó szakemberei által kifejlesztett kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárása több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította hatékonyságát. A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Az eredmény emailen érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

A Neumann Diagnostics mindenkinek a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokat javasolja. Aki viszont nem jár rendszeresen nőgyógyászhoz, annak nagyon fontos lehet az otthoni HPV-teszt.