Főoldal / Hírek a megelőzésről / Elindult Szentesi Éva rákedukációs Facebook csoportja
Elindult Szentesi Éva rákedukációs Facebook csoportja

Elindult Szentesi Éva rákedukációs Facebook csoportja


A népszerű író és rákellenes aktivista lett az Easy HPV Test otthon elvégezhető önmintavevő kampányarca.

Éva huszonnyolc évesen hallotta először a diagnózist: méhnyakrákos. És meglepődött. Akkor és ott nemcsak az élete változott meg, hanem a viszonyrendszere: a testéhez, a családjához, a munkához, a szerelemhez, az egészséghez és a kommunikációhoz. Most harmincnégy éves, kétszer győzte le a méhnyakrákot, négy éve tünetmentes. Azért beszél a betegségről, mert amióta nyilvános vall őszintén a történetéről, számtalan kérdés, kérés érkezett hozzá a rákot érintő, legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban. Az elmúlt években rengeteget írt és ír a mai napig gyógyulásról, prevencióról, rehabilitációról és számtalan előadáson, illetve kerekasztal-beszélgetésen vesz részt. Most ezt, az eddig úgymond háttérben végzett munkát szeretné a Facebookon alakult csoportban rendszerezni.

„Ezt a felületet azért hoztam létre, mert szeretnék felépíteni egy olyan közösséget, ahol hatékonyan, egymást segítve, lelkileg és testileg támogatva tudunk tájékozódni rákedukációs témában (...) Azon kívül, hogy szeretnék segíteni azoknak, akik már belekerültek abba a hihetetlenül zavaros és sokszor kilátástalan spirálba, amit ráknak neveznek, a legfőbb hangsúlyt a prevencióra szeretném helyezni. Abban hiszek ugyanis, ha minél több embernek elmeséljük a történetünket, akkor minél szélesebb körben juthatnak el az emberekhez olyan információk, amikről talán soha nem is hallottak, és amelyek talán – szerencsére erre is van példa – életeket menthetnek” – írta Szentesi az oldal bemutatkozó posztjában.

Éva nem csak történeteket mesél, hanem körbe szeretné járni azokat a témákat is, amelyeket annyiszor felvetettetek már neki sorstársak privát üzenetekben, akár szakértői segítség bevonásával.

„Segítségemre lesz a Neumann Labs – velük májusban már indítottunk egy nagy rákedukációs kampányt. Hetek óta azon dolgozunk, hogy ez a leghatékonyabb prevenciós és rákedukációs kampány legyen, amely a lehető legszélesebb körhöz juthat el. Ez a csoport is ennek a közös munkának a része, de figyeljétek az oldalainkat, mert érkezünk videókkal, cikkekkel, rendezvényekkel.”

A Facebook csoportban a tagok különböző témákat fognak körbejárni. Lehet kérdezni, érdemben vitatkozni, javasolni és témát felvetni is. Csatlakozz te is, lépj be a csoportba, tegyél a méhnyakrák megelőzésért és vedd a saját kezedbe a sorsod!