Főoldal / Hírek a megelőzésről / Méhnyakrák ellen nem nyújt védettséget az óvszer
Méhnyakrák ellen nem nyújt védettséget az óvszer

Méhnyakrák ellen nem nyújt védettséget az óvszer


Az elmúlt években egyre többet hallani a HPV-vírusról, még mindig sok azonban a tévhit, mit okozhat a szervezetben a jelenléte, és kiket érinthet a vírusfertőzés. Magyarországon évente 1300 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ötszázan belehalnak a betegségbe. A HPV-vírus nemcsak szexuális úton terjed, de fontos tisztában lenni vele, mit tehetünk intim együttlét során, ha biztosra szeretnénk menni a fertőzések, betegségek elkerülése érdekében.

„A HPV hámfajlagos kórokozó, amely szexuális úton, a nemi szervek környéki bőrfelületek érintkezésével terjed – magyarázta dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvos az nlc.hu-nak. – Mivel a párok óvszert csak közvetlenül a behatolás előtt használnak, a petting, orális szex közbeni hámkontaktus során is megfertőződhetnek, ezért, bár használata erősen ajánlott, az óvszer nem nyújt teljes védelmet. A HPV okozta daganatos megbetegedést a méhnyakrákhoz kötik, de a szeméremtest, a hüvely, a végbél környéke rákos megbetegedéséért is felelős, férfiaknál pedig fej-nyaki daganatot okozhat, amely az orális szexnek és a gyakori partnerváltás miatt egyre gyakoribb. A HPV jelenléte és a méhnyakrák között óriási a különbség, mivel a vírus jelen lehet a szervezetben, de hogy megbetegedést okoz-e, függ a páciens életkorától (a HPV vírusfertőzés a fiatalabbakat, míg a méhnyakrák a 40-45 közötti, majd a 65 év feletti korosztályt érinti fokozottabban) és a szervezet ellenálló-képességétől.”

A nők kevesebb, mint a fele jár szűrésre

A nőgyógyász-onkológus emlékeztetett arra, hogy a magyar nők csupán negyven százaléka jár rendszeresen rákszűrésre – ha nincsenek panaszaik, nem mennek – pedig a méhnyakrák rákmegelőző állapotban és korai stádiumban sem okoz tüneteket. A komplex nőgyógyászati szűrés kétévente ajánlott, amely során megvizsgálják a hüvelyt, a hüvelybemenetet, a gát környékét és a méhnyakat is.

„Ennek része a citológiai kenetvétel és a rákmegelőző állapot felfedezése lenne a célja, de ez ma már nem korszerű teszt, hiszen az esetek 30 százalékában a kialakult rákot sem mutatja ki – árulta el dr. Koiss Róbert főorvos. - Ezzel szemben a citológiai vizsgálat alkalmával kérhető HPV-teszt előnye, hogy még a kóros sejtek megjelenése előtt kimutatja, hordoz-e a páciens vírust. Ha viszont valakinek nincsen lehetősége nőgyógyászhoz fordulni, vagy fél a kellemetlen vizsgálatoktól, elérhetőek úgynevezett önmintavételes tesztek is, melyekkel otthon, kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül kimutatható a vírus jelenléte.”

HPV-teszt a fürdőszobában

Már kapható a Neumannlabs weblapján keresztül olyan otthoni önmintavételi teszt, amely a különböző ráktípusok gyakorlatilag száz százalékát kimutatja, sőt, az időben végzett vizsgálat a rákot megelőző elváltozást is azonosítja. Ez utóbbi egy egyszerű műtéttel eltávolítható, így a betegség megelőzhető. Pozitív HPV-minta esetén az úgynevezett biomarker teszt során a sejtkenet-alapú vizsgálat helyett a sejtek biológiai viselkedését nézik a szakemberek, amely sokkal hamarabb és pontosabban jelzi a kezdeti rákmegelőző állapotot.

„Az otthon levett minta vizsgálata laboratóriumban történik, és alkalmas az összes magas kockázatú vírus kimutatására. Több olyan páciensem volt, akinek a citológiai kenetvétele negatív lett, de az önminta-tesztje pozitív, a biomarker-teszt pedig kimutatta a méhnyak felszínén a rákmegelőző állapotot. Ebben fontos biztosra menni – tette hozzá a főorvos, egyértelműsítve, a szűrővizsgálatok életet menthetnek.”

*

Az Easy HPV Test weboldalán további részleteket is talál az önmintavételi eszközről.