Főoldal / Hírek a megelőzésről / A szülők ötöde hallomásból sem ismeri a vírust, ami akár halálos is lehet
A szülők ötöde hallomásból sem ismeri a vírust, ami akár halálos is lehet

A szülők ötöde hallomásból sem ismeri a vírust, ami akár halálos is lehet


Azok közül pedig, akik ismerik a HPV-t, a legtöbben a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai egyéb rosszindulatú daganatokat is okozhatnak.

Egy, a Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80%-a átesik rajta élete során – írja a kutatás részleteit ismertető cikkében a PharmaOnline. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig 10%-uknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

A 2019 augusztusában készült reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

Amit a HPV-ről tudni kell

A HPV egy mozaikszó, a Humán papillomavírus rövidítése, amely egy víruscsalád. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet.

A HPV közel 100 százalékban felelős a méhnyakrákért, 85 százalékban okolható a végbélnyílás körüli rákok megjelenéséért, 12 százalékban pedig a fej-nyaki rákok (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként. Ezen kívül okozhat még többek között hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, férfiak esetében pedig hímvessző rákot is.

A férfiak akár 64 százaléka vírushordozó lehet, tünetek és panaszok jelentkezése nélkül, így szexuális együttlét alkalmával könnyen megfertőzhetik partnerüket.

Jelenleg több mint 130 HPV-típusról tudunk, amelyeket a szakemberek a kórokozók alapján számokkal jelöltek és 3 – alacsony, közepes/átmeneti, valamint magas – rizikócsoportba soroltak. Az összes daganatos megbetegedés mintegy 6 százaléka vezethető vissza HPV-fertőzésre. Jelenlegi ismereteink szerint a több mint 130 vírustípus közül legalább 14-nek szerepe van például a méhnyakrák kialakulásában.

Kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. A folyamat elején ugyanis egyszerű műtéttel száz százalékban gyógyíthatók a betegek.

Magyarországon évente több mint 1300 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, így Európai Uniós viszonylatban is az 5. legmagasabb a megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya. Hazánkban mintegy évi félezer halálesetért felelős a betegség.

Aki nem jár szűrésre, az legalább egy otthoni HPV tesztet végezzen!

Szerencsére napjainkban már létezik a szűrésre kényelmes, egyszerű és otthon is elvégezhető megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további részleteket is talál az önmintavételi eszközről, míg a kutatásról bővebben a PharmaOnline oldalán olvashat!

Forrás: PharmaOnline/Szondaphone Kft. HPV: Ismeretek és védőoltással kapcsolatos attitűdök c. kutatása