Főoldal / Hírek a megelőzésről / Vegye kezébe a sorsát és tegyen a méhnyakrák ellen!
Vegye kezébe a sorsát és tegyen a méhnyakrák ellen!

Vegye kezébe a sorsát és tegyen a méhnyakrák ellen!


A HPV-teszt előnye, hogy már a kóros sejtek megjelenése előtt kiderül, hordozza-e a páciens a vírust – a többi közt az Easy HPV Testről is ír a Nők Lapja.

A méhnyakrák a 4. vezető daganatos halálok a világban: évente mintegy 500 ezer ember haláláért felelős. Csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok, és 500 nő, feleség, édesanya veszíti életét a betegség következtében, holott a betegség rendszeres szűréssel megelőzhető lenne. Mégis sajnos napjainkban csak a nők alig több mint fele jár rákszűrésre, ami önmagában is komoly kockázatot jelent.

A méhnyakrák elsősorban a fiatal-középkorú nőket támadja, és 15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák. A betegséget az esetek döntő többségében a Humán papillomavírus (HPV) fertőzés okozza, ami sokszor hosszú ideig semmilyen tünetet nem mutat. Ezért is van különösen nagy jelentősége a korai diagnózisnak és a rendszeres szűrésnek.

„Ideje, hogy a nők a rákmegelőzés területén is a maguk kezébe vegyék a sorsukat” – nyilatkozta a Nők Lapjában Tóth Icó, aki maga is érintett. Harmincévesen, második kislánya születése után, a kontrollvizsgálaton diagnosztizáltak nála méhnyakrákot. Meg akart gyógyulni, mert a négyéves Jázminnak és a hathetes Ineznek szüksége volt anyára. Azzal bátorította a nagyobbik lányát, mielőtt kórházba ment, hogy „minden anyuka meggyógyul”.

Ez lett a napló címe, amelyben kiírtam magamból a kétségeket, a félelmeket a kezelések egy éve alatt. Aztán könyv készült belőle, mert fontosnak tartottam, hogy amit megtudtam a méhnyakrákról, az minél szélesebb körben ismertté váljon – magyarázta Icó a lapnak.

A sorsközösség támogatása, erőt adni a betegséggel szemben és megüzenni a nőknek, hogy nincsenek egyedül – ebben segít a Mályvavirág Alapítvány is, amelynek elnökeként a prevenció fontosságát hangsúlyozza. „Aki nem jár szűrésre, az legalább egy otthoni HPV-tesztet végezzen, ami biztonságos választ ad egy fontos kérdésre” – hangsúlyozta Icó, aki nemrég – Szentesi Éva, Liptai Claudia és Ónodi Eszter mellett – maga is csatlakozott a magyar fejlesztőcég, a Neumann Diagnostics méhnyakrák elleni kampányához.

Nem mindegy, milyen szűrésről van szó!

A statisztikák szerint ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában - a rendkívül súlyos betegség ellenére - negatív citológiai eredményt kapott. Pedig a citológiai rákszűrés feladata az lenne, hogy még a rák kialakulása előtt találja meg a problémát. Ma már szerencsére elérhető egy gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen elvégezhető, megfizethető és rendkívül megbízható eredményt adó módszer is.

A Neumann Diagnostics 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó szakembereinek módszere minden eddiginél megbízhatóbb, kétlépcsős eljárás, amely a betegséget okozó HPV kimutatásán és egy speciális biomarker teszten alapul. Utóbbi modern eljárással szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítható a betegség kockázata, már a kezdeti stádiumban is megbízhatóan mutatja ki a kialakuló rákot, így elegendő egy kisebb műtét a gyógyításhoz. Mindez egy ötéves munka, hatezernél is több magyar páciens és csaknem ötven magyar orvos részvételével folytatott klinikai kísérletsorozat eredménye. A két tesztből álló méhnyakrák megelőzési módszer a rákmegelőző esetek több mint 85 százalékát és a rákos esetek gyakorlatilag 100 százalékát képes azonosítani.

„Az úgynevezett HPV DNS-tesztek legfontosabb előnye, hogy még a kóros sejtek megjelenése előtt kiderül, hordozza-e a páciens a HPV-t és ha igen, melyik típust” – magyarázta dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológus főorvosa. Aki pedig fertőzött, annak a Neumann másik vizsgálata, egy biomarker teszt javasolt. „A biomarker tesztekkel pontos képet tudunk kapni. Ezek a tesztek alkalmasak arra, hogy már a korai stádiumban - még mielőtt valódi daganatról beszélhetnénk - rávilágítsanak, létrehozott-e a vírusfertőzés rák előtti állapotot. Az érzékenységük nagyon magas a HPV pozitív minták esetében” – tette hozzá az osztályvezető főorvos a Nők Lapjának.

Az Easy HPV Test webáruházon keresztül megvásárolható, futárral érkezik, majd postán visszaküldhető, illetve a megjelölt laboratóriumokban személyesen is leadható. A leletet emailben küldik. A pozitív HPV-önteszt csak a vírus jelenlétét mutatja, még nem jelent daganatos betegséget, azonban mindenképpen indokolt nőgyógyászhoz fordulni a kockázatok felmérése, a tennivalók érdekében. A korán felfedezett méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható!

Aki nem jár szűrésre, az legalább egy otthoni HPV tesztet végezzen! Egyszerű és biztonságos válasz egy életbevágóan fontos kérdésre. Itt az ideje, hogy a nők a rákmegelőzés területén is a maguk kezébe vegyék a sorsukat!

*

A témáról bővebben is olvashat a Nők Lapja legfrissebb számában, míg az önmintavételi eszközről további részleteket talál az Easy HPV Test weboldalán!

Forrás: Nők Lapja 36/19