Főoldal / Hírek a megelőzésről / Fanni: „Elméletben lehet gyerekem, a gyakorlatban nincs rá garancia”
Fanni: „Elméletben lehet gyerekem, a gyakorlatban nincs rá garancia”

Fanni: „Elméletben lehet gyerekem, a gyakorlatban nincs rá garancia”


A fiatal nőt azzal hívta fel orvosa egy vizsgálatot követően, hogy „valami nagyon nem stimmel”. Három hónappal később eltávolították a nyirokcsomóit és a méhnyakát.

A Humán papillómavírus a méhnyakrákos megbetegedések több mint 90 százalékát okozza. HPV-fertőzéssel élő nőkkel beszélgetett diagnózisról és megelőzésről a Transindex.ro.

Fanni augusztus 15-én ünnepelte az első rákmentes évfordulóját. Félévente járt ellenőrzésre, de 2018 márciusában, amikor újból időpontot kapott, már nem menstruált (ezt a fogamzásgátló hatásának gondolta), és szexuális együttlét közben és után is vérzett. A vizsgálat után két héttel hívták fel, hogy „valami nagyon nem stimmel”, és áprilisban a diszplázia-vizsgálat során kóros elváltozásokat állapított meg nála az orvosnő. Bár elsőre alacsony rizikóba sorolták be, májusban műteni kellett a fiatal nőt: a beavatkozás során lézerrel eltávolítottak egy kis részt a méhnyakból. A szakemberek elmondták neki, hogy HPV esetén a műtét legtöbbször nem elég, és nem sokkal a beavatkozás után közölték vele azt is, hogy egy tumorba vágtak bele, és minimum a teljes méhnyak eltávolítását javasolják, bár lehet, a kemoterápiára is szükség lesz. Tavaly júniusban eltávolították Fanni medencéjéből az összes nyirokcsomót és a méhnyakat is.

„Természetesen ennek kihatása van a családalapításra is: elméletben lehet gyerekem, de rizikós terhesség, fekvéssel és kb a 8. hónapban császárral meg kell szülni. Hogy ez a gyakorlatban működik-e, nincs garancia. Megtanultam értékelni az életemet. Hálás vagyok a családomnak és a valódi barátaimnak, hogy végig támogattak és támogatnak, és megtanultam tisztelni a testemet.”

Jelenleg 3-4 havonta jár szűrésre, és hetente pszichológushoz, mert depresszióval és kóros fizikai és szellemi fáradékonysággal küzd. Mindenkinek azt javasolja, hogy járjon rendszeres rákszűrésre, mert gyógyulásra akkor is van esély, ha korai stádiumban felfedezett elváltozást diagnosztizálnak.

A teljes cikket elolvashatja a Transindex.ro oldalán!

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Kiemelt képünk illusztráció!