Főoldal / Hírek a megelőzésről / Magda: A 11 éves kislányom nem fogja átélni azt a drámát, amit én
Magda: A 11 éves kislányom nem fogja átélni azt a drámát, amit én

Magda: A 11 éves kislányom nem fogja átélni azt a drámát, amit én


Az édesanyát a harmadik gyermeke születését követően 31-es, magas rizikójú HPV-vírussal diagnosztizálták. Őt és családját is megviselte az éveken át tartó nem tudás és várakozás.

A Humán papillómavírus a méhnyakrákos megbetegedések több mint 90 százalékát okozza. HPV-fertőzéssel élő nőkkel beszélgetett diagnózisról és megelőzésről a Transindex.ro.

Magda 41 évesen, 2017-ben kapta meg a HPV diagnózist, bár a méhnyakrákszűrés eredménye már 2011-ben nem volt rendjén. 2011-ben egy gyerek édesanyja volt, elvesztett egy öthónapos magzatot, és nemsokkal rá újból várandós lett a második gyermekével. 2013-ban még mindig nem tesztelték kifejezetten HPV-re. Rendszeresen járt szűrésre, eredményei nem romlottak, de nem is javultak, és 2014 tavaszán, amikor megszülte harmadik gyermekét, az éves rákszűrésének az eredménye ugyanaz volt. 2017 telén váltott klinikát és orvost, aki csodálkozva kérdezte, hogy mindaddig miért nem végezték el nála a HPV tesztet, ami, bár költségesebb, terhesség idején nem veszélyesebb, mint az egyszerű citológia. Az eredmény 31-es, magas rizikójú HPV törzset mutatott, és a vizsgálatok során rákmegelőző állapotot diagnosztizáltak nála.

Elsőre a méhnyak kúpkimetszését javasolták, a teljes méhnyak eltávolítására nem volt szükség. Közvetlenül a műtét után háromhavonta, majd félévente járt szűrésre, jelenlegi, párhetes eredményei jók, gyógyszert nem szed, és jó egészségi állapotban van. Azonban őt és családját is megviselte az éveken át tartó „hintáztatás”, a nem tudás, a várakozás.

„Bármennyire is furcsa, a diagnózis megnyugtatott”, mondja Magda. „A most 11 éves lányom nem lesz ebben a helyzetben, arról gondoskodom.”

A teljes cikket elolvashatja a Transindex.ro oldalán!

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Kiemelt képünk illusztráció!