Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Azt mondta az orvosom, ha szerencsém van, hat hónapot élhetek még”
„Azt mondta az orvosom, ha szerencsém van, hat hónapot élhetek még”

„Azt mondta az orvosom, ha szerencsém van, hat hónapot élhetek még”


Az ötgyermekes édesanyával 37 évesen közölték, hogy a legjobb esetben is csupán fél évet élhet még. Szinte mindenét el kellett veszítenie ahhoz, hogy túlélje.

Rose és férje 23 éve élnek boldog házasságban, öt gyermeket nevelnek közösen. A nagycsaládos édesanya a rengeteg ház körüli elfoglaltsága és feladatai ellenére is rendszeresen odafigyelt az egészségére, 8-10 kilométereket futott naponta, munkájából adódóan – terepfutó edzőként dolgozott gyerekek mellett – ideje nagy részét a szabadban töltötte, és az étkezéseit tekintve is szigorú önfegyelmet tartott.

A rémálom 2009 júniusában, egy a hasában, jobb oldalon érzett görccsel kezdődött. Rose 37 éves volt ekkor, és azt hitte, ez a fájdalom – hasonlóan a menstruáció időszaka közbeni görcsökhöz – csupán az öregedés rossz velejárója. Idővel azonban ezek a fájdalmak erősödtek, már a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók sem mulasztották el a kellemetlen érzést, ezért orvoshoz fordult, aki húgyúti fertőzéssel diagnosztizálta az asszonyt.

 „12 éves korom óta az edzőpályákon töltöttem az életem, heti csaknem 100 kilométert tettem meg a tréningek során, és egyszer csak azt éreztem, hirtelen már a mozgás sem megy, valamiért képtelen vagyok magamból ugyanazt a teljesítményt kihozni. Bepánikoltam, és tudtam, itt valami nagyon nincs rendben. Hozzá kell tennem, hátfájással is küzdöttem ebben az időben, így eleinte arra fogtam, és elkezdtem fizikoterápiára járni, csakhogy azt és a pihenést követően sem változott semmi.”

Rose aztán egy éjszaka, a férjével való együttlétüket követően nagyon erős fájdalmat és vérzést tapasztalt. Tudta, újra fel kell keresnie a nőgyógyászát, mert már egyre kevésbé hitte, hogy ez ismételten csupán csak egy fertőzés. Csakhogy a hátfájdalmai – a gyógytorna ellenére – sem javultak, így még mielőtt a nőgyógyászati problémáival tudott volna törődni, 2010 augusztusában be kellett feküdnie a kórházba hátműtétre. Ekkor, egy urológus vette észre, hogy egy 6-8 cm méretű csomó van az altestében, abban azonban nem volt biztos, hogy a méhnyakon vagy a petefészkekben helyezkedik-e el. Újabb vizsgálatok következtek, majd a végzetes diagnózis: méhnyakrák, IV. stádiumban.

„Azt mondta az orvosom, ha szerencsém van, hat hónapot élhetek még, és ezt az időt, ha már csak ennyi adatott, a körülményekhez képest a lehető legkellemesebben töltsem el. De a férjemmel együtt, aki a világ legcsodálatosabb és legtámogatóbb társa úgy döntöttünk, nem nyugszunk bele, és nem adjuk fel. Szerencsére a további vizsgálatok azt is megállapították, hogy a nyirokcsomóimra nem terjedt át a rák, ellenben megtámadta a hólyagomat, a végbelemet és a hüvelyemet, valamint vesekárosodást is elszenvedtem, ezért egy vékony műanyag csövet vezettek fel.”

Rose heti ötször kemo- sugárterápián esett át, majd ezt szintén öt alkalommal brachyterápia (amikor a radioaktív anyagot a daganatba vagy a daganat közelébe helyezik be – szerk.) követte.

„Bárcsak azt mondhatnám, minden rendben, a terv szerint ment, de mikor történik így? Számos komplikáció adódott, köztük nagyon súlyos, életveszélyes is, hatalmas súlyt vesztettem, és egyszerűen már nem tudtam magammal sem mit kezdeni. 2010. december 7-én, amikor másfél év után az első kontrollra mentem és végére értem az összes kezelésemnek, azt gondoltam, vége, túl vagyok rajta. Megvívtam a harcot. Ismételten csak tévedtem, újabb gyanús rendellenességet találtak, és az orvosom közölte, egyszerűen már tényleg nincs más lehetőség, csak a legradikálisabb, eltávolítani a végbelet, a vastagbelet, a húgyhólyagot, a méhnyakat, a petefészkeket és a hüvelyt, majd újjáépíteni a hólyagot és kialakítani egy mesterséges hüvelyt. Több, mint 16 órán át műtöttek, de sikerrel zárult.”

Az édesanya szerint elég makacs és kitartó tudott lenni ahhoz, hogy a rengeteg kihívás és nehézség ellenére, eldöntse magában, mindennél jobban ragaszkodik az élethez és győzni akar a rákkal és a halállal szemben – e nélkül biztosan nem sikerült volna.

„Megtanultam, hogy már soha az életben nem fogok feladni semmit, és tudom, minden, amit kapok az élettől innentől, az egy ajándék, amit meg kell becsülnöm. Meg akarok ragadni és élni akarok minden lehetőséggel, amit csak elém sodor az élet. És közben minél többet akarok segíteni a többi nőnek, hogy ők soha ne jussanak arra az útra, amelyre én. Feladatomul adtam magamnak, hogy felhívjam a figyelmet a méhnyakrákra és a HPV-re, és hogy megtanítsam a sorstársaimnak, elhiggyék ők is, képesek legyőzni a méhnyakrákot, és ők is lehetnek a végén győztesek. Legalábbis ez a kívánságom!”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!