Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Csak azt tudtam, nem halhatok meg, a két kisgyermekemnek szüksége van rám”
„Csak azt tudtam, nem halhatok meg, a két kisgyermekemnek szüksége van rám”

„Csak azt tudtam, nem halhatok meg, a két kisgyermekemnek szüksége van rám”


A 6 és 8 éves gyermekét egyedül nevelő édesanyát 36 évesen diagnosztizálták II. stádiumú méhnyakrákkal. Küldetése lett, hogy történetével figyelmeztesse a többi nőt: ideje kezükbe venniük a sorsukat!

„Amikor a most 8 éves kislányommal terhes voltam, a rendszeres, évenkénti citológiám ugyan jelezte, hogy valami baj van, de a nőgyógyászom kolposzkópiát végzett, valamint LEEP-műtéten is átestem, majd utamra küldött, hogy most már minden rendben lesz. Csakhogy a rendellenes eredmények azt követően is, éveken át ismétlődtek, a metódus ilyenkor ugyanaz volt, kolposzkópia, majd esetleg LEEP. Aztán egyszer nagyon erős, abnormális vérzést tapasztaltam. A nőgyógyászom azt mondta, ismerve a kórtörténetem, ezúttal nagyobb mintát vesz a citológiához. December 15-én felhívott, hogy megvan az eredményem: sajnálja, de közölnie kell, rákos vagyok. Emlékszem, felálltam, eljöttem a munkahelyemről, beültem a kocsiba és 45 percig csak néztem magam elé. Fogalmam sem volt, mi vár rám, mire számíthatok, csak azt az egyet tudtam, nem halhatok meg, mert két kisgyermekem van, akiknek szükségük van rám.”

Ana karácsonyt megelőző, majd azt követő időszaka is különböző vizsgálatokkal, radiológusokkal és onkológusokkal való konzultációkkal telt, hogy megbeszéljék és kidolgozzák az asszony számára leghatékonyabb kezelési tervet. Anát szilveszter este laparoszkópiás eljárással megműtötték, eltávolították a petevezetékeit és a petefészkeit, majd hat héttel később megkezdte a hosszan tartó sugár- és kemoterápiát.

„A testem teljesen kimerült. Lelkileg és mentálisan is nagyon elfáradtam. A szüleim hozzám költöztek, hogy segítsenek a háztartásban és a gyerekek körül, iskolába és edzésekre vinni őket. Nem lettem volna képes minderre nélkülük. Aztán áprilisban egyszer csak vége lett. Az orvosom azzal küldött haza, hogy rendben vagyok, az előírt kezeléseket letudtuk, a kontroll eredmények szerint nincs miért aggódnunk, fél év múlva találkozunk.”

Csakhogy teltek a hónapok és Ana még mindig azt érezte, hogy valami nincs rendben. Figyelt a testére és a szervezete nem úgy reagált bizonyos dolgokra, ahogyan korábban. Eldöntötte, kikéri egy másik onkológus véleményét is, mert nem volt nyugodt. A másik szakorvos azonban továbbra is talált rákos sejteket az édesanya szervezetében, így két héttel később Ana már a műtőasztalon feküdt, hogy elvégezzék a radikális hiszterektómiát: eltávolították a méhét, a méhnyak egészét - a nyirokcsomókkal együtt. Bár a műtét jól sikerült, kiderült, a korábbi sugárterápiák következtében súlyos károsodtak a húgycsatornái. 2017 januárjában ezért rekonstrukciós műtéten esett át, amely során helyreállították a húgyhólyagját és húgycsövét, majd katétereket kapott a mielőbbi gyógyulás érdekében.

„2018 januárjában tudtam először és biztosan kimondani, hogy vége, legyőztem, rákmentes vagyok. Bár nem én választottam ezt a csatát, mégis hálás vagyok a történtekért, mert nagyon sokat tanultam általuk. Megtanultam hallgatni és figyelni a testemre. Megtanultam azt is, hogy ne az orvosaimra legyek tekintettel, hanem saját magamra, és ne féljek második véleményt is kikérni, mert a saját életem a tét, nem mások esetleges megbántása. Rájöttem, mennyien vesznek körbe, és vannak mellettem a legkritikusabb pillanatokban is, mennyien szeretnek és segítenek, ha kell, velem együtt nevetnek, és velem együtt sírnak is. De mindenek előtt azt tanultam meg, hogy baromi erős vagyok. Most ez a küldetésem, elmondani minél több nőnek a történetem, hogy nekik ne kelljen keresztülmenniük mindazon, amin nekem!”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!