Főoldal / Hírek a megelőzésről / Viktória: Vége volt az életemnek, járkáltam, mint egy ketrecbe zárt vadállat
Viktória: Vége volt az életemnek, járkáltam, mint egy ketrecbe zárt vadállat

Viktória: Vége volt az életemnek, járkáltam, mint egy ketrecbe zárt vadállat


A 44 éves nő túl van 25 sugárkezelésen, egy méhnyakrákon és egy nagy műtéten. Az operációja előtt, a kórházi szobájából integett át a kisfiának, aki éppen akkor egy másik kórházban feküdt, mert az édesanyjával történtek a gyermeket is megviselték. Viki minden tragédia ellenére szerencsésnek tartja magát.

„Sokkolt, nem is tudom leírni azt az érzést. Nem is akartam tudomásul venni. Szinte hisztérikusan, de tényleg hisztérikusan mondtam azt, hogy rákos vagyok. Ami után mindenki persze ledöbbent, mély csönd volt, és szinte csak a saját levegővételemet hallottam, ahogy fújtattam és járkáltam, mint egy ketrecbe zárt vadállat” – emlékezett vissza a történtekre az édesanya.

Viktóriának semmilyen tünete, elváltozása, panasza nem volt soha. 2017 februárjában, egy pánikrohamot követően döbbent rá, ideje jobban odafigyelnie magára, és például elmennie – a többi közt – rákszűrésre. A szövettani eredménye rögtön HPV-vírust igazolt, amiről akkor még semmit nem tudott.

„Nem is gondoltam volna, hogy nekem bármi ilyesmim lehetne. A doktor úr felhívott egy hét után, hogy a makroszkópos szövettanom nagyon rossz eredményt hozott, és hogy méhnyakrákom van. Hát, itt volt az első lefagyásom, ami sokkolt. Megsemmisültem, vége volt az életemnek. A kisfiamnál, miután megtudta, hogy mi a bajom, 5 és fél éves volt ekkor, kiderült, a stressz által előjöhetett a cukorbetegség.”

A műtétjét megelőzően Viki két hétig volt bent a kisfiánál a kórházban, onnan ment át a saját operációjára. A két kórház olyan közel volt egymáshoz, hogy – képletesen – át tudtak integetni egymás kórtermébe. Az asszony minden rossz ellenére ma már úgy látja, nagyon szerencsés embernek mondhatja magát. Mert még időben kiderült a betegsége.

„Hogyha valaki időben eljut, és betartja azokat a szabályokat, amiket az orvosok mondanak, akkor úgy gondolom, hogy a betegség legyőzhető. Én akkor sajnos még nem tudtam, hogy van egy otthoni, önmintavételi HPV-teszt, ami a HPV-vírust kimutatja. Ezt nagyon sajnálom. Az én esetemből tanulva, nagyon sokan, a barátnőim, illetve a szomszédaim közül is elmentek szűrésekre. A mostani fiatal lányoknak az, hogy a HPV-szűrést otthon el tudják végezni, egy borzasztó nagy segítség, és életmentő is lehet. Mindenkinek kell, hogy legyen otthon egy ilyen HPV-teszt, amivel megmentheti a gyermeke vagy a saját életét.”

Az, hogy korábban nem ment el szűrésre, nem volt annyira tudatos és önfigyelő, ráébresztette, most kapott egy esélyt, hogy mindent bepótoljon. „Ezzel nem állt meg az élet. Minden nap egy új ajándék, és ennél már csak szebb lesz minden.”

Korábbi cikkeinkben további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, a személyes vallomásokat ide kattintva elolvashatja.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.