Főoldal / Hírek a megelőzésről / Ramóna: „Két pici gyerekem van, és meg fogok halni!”

Ramóna: „Két pici gyerekem van, és meg fogok halni!”


A kétgyermekes anyuka alig múlt 30 éves, amikor méhnyakrákot diagnosztizálnak nála. Pedig az utolsó nőgyógyászati vizsgálatánál még minden rendben volt. Hiába végezték el az orvosok a Wertheim-műtétet, Ramóna esetében az egyik legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Méhnyakrákból felépült nők mesélték el történetüket az NLC-nek.

Az évek során sokan ajándékozták meg bizalmukkal az NLCafét, és mondták el, hogyan küzdöttek meg a rettegett daganatos betegséggel. Mivel a méhnyakrák a 45 év alatti korosztály második leggyakoribb daganatos megbetegedése, sajnos sok beszámoló szól erről. De szerencsére a sok szomorúság mellett mindannyian találtak pozitívumot is a betegségükben – és persze óriási öröm, hogy a gyógyulás útjára léptek, vagy éppen meg is gyógyultak azóta. A történetek arra is rávilágítanak, hogy nem lehetünk eléggé óvatosak. Az évi rákszűrés és a modern, biztonságos, akár otthoni önmintavételes HPV-tesztek elvégzése a minimum, amit meg kell tennünk, de emellett a rendellenes jeleket is időben észre kell vennünk.

Talán csak hormonprobléma...

Ramónánál hirtelen alakulhatott ki az elváltozás, mert az utolsó nőgyógyászati vizsgálatnál még minden rendben volt. De nála legalább akadtak figyelmeztető jelek: hóközi vérzések. A legtöbb nő, sőt még az orvosok sem mindig gondolnak ilyenkor komoly dologra: talán egy gyulladás, talán hormonprobléma. Mégis van, hogy ilyen esetben is konizációt javasolnak, az tud biztosat mondani. Ramóna esetében ez a „biztos” a rosszindulatú daganat diagnózisa volt, vagyis méhnyakrák.

Elvégezték nála a Wertheim-műtétet, és eltávolították a méhét. Sajnos azonban az ő esetében egy nagyon rossz forgatókönyv valósult meg: az elváltozás kiújult, és sorra találtak tumort a hólyagon, a vastagbélen, a végbélen és a nyirokcsomókban is. „Arra gondoltam, ez nem lehet, két pici gyerekem van, és meg fogok halni. Sírtam, felhívtam a férjem… Aztán mély levegőt vettem, azt mondtam, most vége a nyafogásnak, mert ezzel nem teszek jót senkinek. Meg fogok gyógyulni, és kész” – emlékezett vissza.

Sugár- és kemoterápia következett, nem volt könnyű végig csinálnia a kezeléseket sem fizikailag, sem lelkileg. „Amikor rákos vagy, elsősorban magadra és befelé kell koncentrálnod. Minden erődet össze kell gyűjtened, hogy agyban ott legyél. Az, hogy közben kicsi gyerekekről kell gondoskodni, nehezítette ezt. Nem tudtam »önző« lenni, mert ott voltak ők.”

Bár sok fájdalommal járt, Ramónánál szerencsére eredményes volt a kezelés: jelenleg tünetmentes. Tisztában van vele, hogy a betegség visszatérhet, a családja tartja benne a lelket. „A férjemmel együtt akarok megöregedni, nagymama akarok lenni… Addig pedig próbálok úgy élni, mintha a rák sosem lett volna.”

Zsuzsa, Nikoletta, Réka, illetve további nők meséltek őszintén gyógyulástörténetükről az NLC-nek, a portál oldalára kattintva elolvashatja a többi személyes vallomást is.

A kiemelt kép illusztráció!

————————————————————————

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.