Főoldal / Hírek a megelőzésről / Nők vallanak az otthon végezhető HPV-tesztről
Nők vallanak az otthon végezhető HPV-tesztről

Nők vallanak az otthon végezhető HPV-tesztről


A Nosalty három újságírója kipróbálta az EASY HPV Test-et, és őszintén elmondta véleményét az otthoni mintavételi eszközről.

A statisztikák szerint ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában – a rendkívül súlyos betegség ellenére – negatív citológiai eredményt kapott. Pedig a citológiai rákszűrés feladata az lenne, hogy még a rák kialakulása előtt találja meg a problémát. Ma már szerencsére elérhető egy gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen elvégezhető, megfizethető és rendkívül megbízható eredményt adó módszer is. Ezzel a teszttel megtudhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e a HPV-vírussal, és eredményének függvényében tehetünk lépéseket nőgyógyászunknál vagy dőlhetünk hátra egy időre – írja oldalán a Nosalty.

A Neumann Labs Easy HPV-tesztje, egy minden eddiginél megbízhatóbb, pontosabb, és komfortos megoldás, hiszen otthon elvégezhető és teljesen fájdalommentes. Ezt a tesztet próbálták ki a szerkesztőség munkatársai - olvassátok a tapasztalataikat!

Csilla:

"Már maga a csomagolás is nagyon diszkrét volt, nekem különösen tetszett, hogy ennyire visszafogott, mégis barátságos az egész csomag kidolgozottsága, egy percig nem éreztem azt, hogy egy rideg orvosi eszközzel lenne dolgom. A használati utasítás és a vizsgálathoz szükséges papírok jól átláthatóak és nagyon részletesek voltak igaz, pont a részletesség miatt többször is el kellett olvasnom az egész procedúrát leíró lapot (ez az a papír, amin a csomag megérkezésétől kezdve a feladásig, és a kielemzés visszaküldéséig minden rajta van, nem az ábrákkal teli leírás). A minimális ráfeszülés után nagy levegőt vettem és megcsináltam a tesztet, ami amúgy már meglepően egyszerű és fájdalommentes volt, szerintem az ember csak azért izgul, mert végső soron tart attól, mi lesz az eredmény. Persze a teszt elvégzése előtt, közben és után is jó pár dologra kell egyszerre figyelni, nyugodt környezetben azonban tényleg bárki meg tudja csinálni. Most pedig várunk."

Zsófi:

"Nagyon egyszerűen elvégezhető a teszt, semmilyen fájdalommal nem járt. A saját hibámból kiindulva először el kell olvasni a teljes használati utasítást/megnézni a videót, és nem csak a teszthez tartozó útmutatót. :) Én mindenképp ajánlanám."

Gabi:

"Először kicsit megijedtem, amikor kinyitottam a leírást, de végigolvasva végül teljesen egyértelmű és érthető volt. A biztonság kedvéért megnéztem a videót is, és az aztán teljesen megnyugtatott. Innentől kezdve már egyértelmű volt, hogy mit kell tennem és hogyan. A videó sokat segített a vizsgálat utáni teendőkkel (pontosan hova ragasszam a vonalkódot és hasonlók). Ezt követően maga a teszt elvégzése nagyon egyszerű volt, körülbelül 2 percet vett igénybe és nagyon könnyen kezelhető a mintavevő eszköz. A mintavétel egyáltalán nem volt kényelmetlen, számomra sokkal kényelmesebb volt, mint egy nőgyógyászati vizsgálat. A mintavétel után volt egy kis furcsa érzés, mint amikor a nőgyógyász vesz mintát, csak annál kevésbé intenzív és maga a folyamat sem volt annyira kellemetlen. Biztosan ajánlanám mindenkinek, sőt már ajánlottam is a barátnőmnek."

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.