Főoldal / Hírek a megelőzésről / Margó: „Kioperálták az összes női szervemet!”
Margó: „Kioperálták az összes női szervemet!”

Margó: „Kioperálták az összes női szervemet!”


Hiába járt rendszeresen citológiára, és állapította meg a nőgyógyásza, hogy a korábbi P4-es eredménye szépen javult, a 43 éves nőnél tavaly méhnyakrákot diagnosztizáltak. Az édesanya életét teljesen felborította a súlyos betegség. Kemo- és sugárterápia következett, orvosa 2018-ban elindította a leszázalékolását is.

A méhnyakrák a 4. vezető halálok a világban: évente mintegy 500 ezer ember haláláért felelős. Csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok, és félezer nő veszíti életét az alattomos, akár éveken át lappangó betegség következtében. Ez az adat többszöröse az európai átlagnak. A méhnyakrák elsősorban a fiatal-középkorú nőket támadja, és 15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák.

Régóta ismert, hogy a méhnyakrákot a Humán papillomavírus (HPV) fertőzés okozza. A legtöbb rosszindulatú daganatos betegséghez hasonlóan a méhnyakrák elleni harcban is a korai diagnózis és a rendszeres szűrés az elsődleges eszköz a nők kezében. De nem mindegy, milyen szűrés! Ma ugyanis minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, akinél végeznek kenetvizsgálatot, és az esetek harmadában negatív citológiai eredménnyel távozik.

Blága Margó kálváriája a méhnyakrákkal sem egyik évről a másikra alakult ki. P4-es kenetcitológiai lelete volt már korábban is, először 2013-ban mutatták ki nála ezt az eredményt. Mivel azonban rendszeresen járt nőgyógyászához kezelésre, a P-értéke idővel szépen lement, a műtét – akkoriban – ezzel elkerülhetőnek tűnt. Korábban egyetlen kezelőorvosa sem végzett Blága Margó leleteivel kapcsolatban HPV-tesztet, csupán a hagyományos citológiát és szövettant. Tavaly egy P4-es citológia és az utána elvégzett szövettani eredmény után derült ki, hogy méhnyakrákja van. A Szőnyben élő hölgy mindössze 43 éves volt.

„Szerencsémre a kezelőorvosom kapcsolatban állt a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel, így hamarosan ott műtöttek meg. Miután az összes női szervemet kioperálták, egy 4 alkalmas kemo- és egy 30 alkalmas sugárterápiát írt fel az onkológus. A kemopterápiából végül 5 lett, a sugárkezelésből 28 külső és 2 belső kezelést végeztek el. Mindez nemrég ért véget. Mivel a 7-es kemoterápia nem a legdurvábbak közé tartozik, megúsztam erős hányingerrel, émelygéssel, azok a napok voltak rosszabbak, amikor a sugárt és a kemót egyszerre kaptam. Végül is ki lehetett bírni.” És Margó ki is bírta.

A súlyos betegség teljesen felborította az asszony életét. A gyerekei végig mellette voltak, Budapesten élő lánya kísérte nap mint nap a terápiákra – ez volt a legjobb megoldás a kórházba való befekvés elkerülése érdekében. A kezelésekre naponta kellett járnia, így a munkájával nem lehetett mindezt összeegyeztetni. Orvosa – 43 éves korában – elindította a leszázalékolását. A kezeléssorozat végső eredményére szeptemberig várnia kell.

*

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.