Főoldal / Hírek a megelőzésről / Edina: „Minden évben jártam szűrésre, és mégis méhnyakrákom lett”
Edina: „Minden évben jártam szűrésre, és mégis méhnyakrákom lett”

Edina: „Minden évben jártam szűrésre, és mégis méhnyakrákom lett”


A kétgyermekes édesanyával 41 évesen közölték orvosai a tragikus diagnózist. Jóformán minden női szervétől megfosztották. Wertheim-műtéten esett át, kivették a méhét, csonkolták a hüvelyét, a méh körüli nyirokcsomókat is eltávolították. A méhnyakrákot túlélt Vonák Edina hatalmas lehetőségként tekint az otthon is elvégezhető HPV-tesztre, boldogan megvette volna, ha már betegsége előtt rendelkezésre állt volna. Lányainak kötelező használniuk.

Vonák Edina 2012-ben már harmadik hete küzdött egy menstruációhoz hasonló, ám annál szokatlanul hosszabb és erősebb vérzéssel, amikor felkereste orvosát, aki elintézte annyival, hogy Edina bizonyára belépett a változókorba. Edina 41 éves volt akkor, meglehetősen korainak tartotta a klimaxot. Jó tanácsként még annyit kapott: várjon egy hetet. Az újabb hét sem hozott javulást, így ismét orvoshoz fordult, ezúttal egy másik szakembert keresett fel. Az új doktor már a vizsgálat előtt közölte, rosszat sejt – amit a vizsgálat sajnos igazolt is: méhnyakrákot állapított meg. Szervezetében kimutatták a HPV vírustörzsének 16-os változatát. Az új doktor rendelőjéből egyenes út vezetett a Kék golyó utcai onkológiára. A folytatás sem ígérkezett könnyűnek, hamar kiderült, hogy a nyirokban is jelen van már áttét, ráadásul az egyik legrosszabb fajta. Rögtön – még a műtét előtt – Edina átesett két sugárkezelésen, ezzel akarták csökkenteni az orvosok az akkor már 4,5 és 4,9 cm átmérőjű daganatokat.

Iszonyatosan fáradékony voltam a műtét előtt. Képes voltam szinte az egész napot átaludni. A kisebbik lányom sajnos nagyon nehezen viselte magát a gondolatot is, hogy beteg lettem. Sokat beszélgettünk, és nyugtattam, hogy nem lesz semmi baj. De az aggódást mindig láttam az arcán, és ez viszont engem aggasztott nagyon” – mesélte történetét az édesanya a NeumannLabs-nak.

A műtét előtti sugárkezelés brutális fájdalmakkal járt. Az élő húsba szurkálták a tűt, hogy kisebb legyen a daganat a műtét időpontjáig. Edinának az egész méhe, a petefészkei, minden rettenetesen fájt. Az orvosok terve viszont bevált, a kórosan elváltozott szövetek két hét alatt több mint felével kisebbek lettek, mire sor került az operációra. A viszontagságok azonban ezzel nem értek véget, a műtétet újabb, összesen 28 sugárkezelés követte naponta, plusz hetente egy kemoterápiás kezelés, öt héten keresztül, mindez egy időben, egymással párhuzamosan. Edina szerencsésnek mondhatja magát, volt segítsége, a nagyobbik lánya állt mellette ezekben a nehéz hetekben, nap mint nap kísérte a kezelésekre. De sokan – többé-kevésbé – egyedül kénytelenek megküzdeni a rákkezeléssel járó nehézségekkel, hiszen csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a munkahelyükről tartósan és hosszú ideig hiányozzanak.

Pozitívan álltunk hozzá a betegséghez. A lányommal próbáltuk elviccelni a bajt. Vittünk egy kis vidámságot az onkológiára”.

Edinát jóformán minden női szervétől megfosztották a műtét során. Wertheim-műtéten esett át, kivették a méhét, csonkolták a hüvelyét, a méh körüli nyirokcsomókat is eltávolították, egyedül a petefészkeit hagyták meg, azok viszont a sugártól mentek tönkre. Hormonpótló készítményt nem szedhetett, a korán érkezett klimaxot is túl kellett élnie.

Honnan meríthet erőt egy nő ebben a helyzeten? Edina sok segítséget kapott a Mályvavirág Alapítványtól, amely a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és megelőzéséért jött létre. Számtalan segítő beszélgetést köszönhetnek egymásnak a tagok. Edinának a betegsége idején nem volt párja – és azóta sincs. A Wertheim-műtét a nőgyógyászati beavatkozások közül a legradikálisabbnak számít, ez is magyarázat arra, miért nem tud kapcsolatot teremteni.

Nem tudom magam rávenni, hogy ismerkedjek. Benne van a fejemben az, hogyha eljutunk addig a pontig, amikor intimre fordul két ember közt egy kapcsolat, inkább bele sem kezdek az ismerkedésbe. Félek a fájdalomtól. Talán egy apró műtéttel lehetne ezen a problémán is segíteni, amit a társadalombiztosítás támogathatna. Sokan küzdünk ezzel a problémával a Mályvavirágosok közül. Sok nőt emiatt hagyott el a párja. Az ember el van egyedül, de azért időnként csak hiányzik a társ.”

Vonák Edina most 48 éves, túljutott a változókoron. Ahhoz, hogy gyógyulttá nyilvánítsák, tíz tünetmentes évre van szükség. Már csak évente kell kontrollra járnia, de a félelem, hogy valahol máshol a szervezetében ismét felbukkan a betegség, időről időre visszatér.

A műtét után nekem nem csináltak MR-vizsgálatot, pedig igényelném. Másfél évvel ezelőtt elkezdtek fájni az ízületeim, rettenetesen fáj a vállam, olyan, mintha a csontjaim égnének. Áttétre gondol ilyenkor az ember. Sokan mondják, 3-5 év után újra előjön, csak máshol. Hiányolom, hogy a méhnyakrákon átesett hölgyeknek nem írnak ki MR-vizsgálatot. Megnyugtató lenne.”

Vonák Edinának két lánya van, természetes, hogy az átéltek után jobban aggódik értük. A NeumannLabs Easy HPV Test-jét mindkettejüknek megvette, szinte kötelező jelleggel.

Nagyon jó dolognak tartom, sokkal előbb kellett volna már gyártani. Minden nőnek kötelezővé tenném a használatát. Az ára nem egy eget rengető összeg. Ha tudtam volna erről korábban, biztos, hogy használtam volna. Mindkét lányomnak én vettem meg, hiszen jobb félni, mint megijedni. Én is jártam szűrésre minden évben, és mégis méhnyakrákom lett.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.