Főoldal / Hírek a megelőzésről / Sonja: „Tudtam, hogy fiatalon meg fogok halni”
Sonja: „Tudtam, hogy fiatalon meg fogok halni”

Sonja: „Tudtam, hogy fiatalon meg fogok halni”


A 35 éves nő karrierje csúcsán volt, két könyve is bestseller lett és férjhez ment álmai férfijához. Tökéletes életet álmodott magának, ami meg is valósult. Egészen addig, amíg egy délután meg nem csörrent a telefonja.

„A 35. születésnapom előtt egy nappal mindkét könyvem bestseller lett az Amazonon. A munkahelyemen egy héttel előtte neveztek ki és léptem feljebb a ranglétrán. Majd rá egy hónapra férjhez mentem a férfihoz, akit a világon a legjobban szeretek. Azt gondoltam, ennél csodálatosabb nem is lehetne az életem, sínen van minden, és ez a tökéletes széria kitart majd egészen az év végéig. Aztán egyik nap megcsörrent a telefonom. Láttam a kijelzőn a számot. Pontosan tudtam, mi fog történni. Pontosan tudtam, hogy a vonal másik felén lévő hang azt fogja közölni, rákom van” – kezdte történetét a fiatal nő.

Sonjánál ugyanis korábban, egy rutinszűrés alkalmával rendellenes sejteket fedeztek fel, nőgyógyásza akkor kolposzkópiát javasolt, de a nő, félve az eredménytől és a rengeteg egyéb teendői miatt, húzta-halasztotta, amíg csak tudta. Aztán a születésnapja előtt nem sokkal elvégezték, a telefon pedig a kolposzkópia után kért szövettan eredményével hamarosan megcsörrent.

„Sonja, önnek egyes stádiumú méhnyakrákja van”, közölte vele az onkológus. „Ez azt jelenti, hogy hiszterektómiát (méheltávolítás -szerk.) kell végeznünk, de jó eséllyel, a petefészkeit meg tudjuk menteni, ehhez azonban látnunk kell biztosan, nem terjedt-e tovább” – folytatta az orvos. Sonja hallva a mondatokat, csak bámult előre, jó ideig meg sem tudott szólalni.

„Tudtam, hogy rákom van. Mai napig nem tudom, honnan, de biztosan éreztem már jóval a telefonhívás előtt. Arról viszont fogalmam sem volt, hogy most mit csináljak. Hogyan mondjam el a frissen nősült férjemnek, hogy soha nem fogom tudni megajándékozni egy közös gyermekkel? Végül csak annyit tudtam visszakérdezni az onkológustól, hogy biztos-e benne? Biztos-e, hogy rákos vagyok? És egyébként is, most neveztek ki, rengeteg a teendőm a munkahelyemen is, én most nem érek rá műtétekre, nem mondhatom, hogy eltűnök hónapokra, nem érne rá inkább majd csak februárban? Ezen a ponton az orvos rám ripakodott, és közölte: most azonnal közbe kell lépnünk, amíg még nem terjedt át, értsem meg végre ennek az egésznek a súlyosságát!”

Sonját végül a hálaadás előtti héten – miután az először próbált, kevésbé drasztikus LEEP-műtét (egy elektromos kaccsal félgömb alakú kimetszés helyi érzéstelenítés mellett – szerk.) nem járt sikerrel – megoperálták, kivették a méhét, és ezzel megmentették az életét.

„Soha nem volt korábban problémám, minden leletem egészen addig, a 35 év alatt rendben volt, így soha nem gyanakodtam, vagy aggódtam. Azt ugyanakkor mindig is gondoltam, hogy fiatalon fogok meghalni. De azt tudtam, biztosan nem rák miatt. Édesanyám Alzheimer-kórban szenvedett, 53 éves korában halt meg, én ekkor voltam 17 éves. Már akkor eldöntöttem, mindent meg kell tennem az életben, amit csak akarok 40 éves koromig, mert rettegtem, hogy én is alzheimeres leszek. Ezért sem terveztem különösebben házasságot vagy családot, egészen addig, amíg nem találkoztam a férjemmel. Most már tudom, valószínűleg olyan fiatalon már mégsem fogok meghalni, a hiszterektómia legalábbis megmentett ettől. Szerencsés vagyok, mert további kezelésekre sincs már szükségem. Szerencsés, na igen, már amennyire az ember szerencsés lehet egy ilyen helyzetben.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!