Főoldal / Hírek a megelőzésről / Amanda: Az újszülött kisfiam megmentett a ráktól, ha ő nincs, már nem élek
Amanda: Az újszülött kisfiam megmentett a ráktól, ha ő nincs, már nem élek

Amanda: Az újszülött kisfiam megmentett a ráktól, ha ő nincs, már nem élek


30 évesen, három gyermek édesanyjaként közölte orvosa az asszonnyal, hogy méhnyakrákja van. A harmadik kisgyermeke, fia születésekor fedezték fel a rendellenességet a méhnyaknál, ha nincs a baba, talán a daganatot sem találják meg időben. Amanda azt mondja, soha nem maga miatt, végig a gyermekeiért küzdött.

A 30 éves Amanda a betegségét megelőzően az átlagos, kétgyermekes édesanyák életét élte, sőt, várandós volt a harmadik babájával, aki 2018 januárjában meg is született. A világrajövés boldog, örömteli pillanatát azonban beárnyékolta, amikor orvosa közölte, a szüléskor egy furcsa rendellenességet talált a méhnyaknál.

„Két hét múlva vissza kellett térnem a kórházba, biopsziát végeztek, majd a további vizsgálatok eredményei is megerősítették a gyanút, rákos vagyok, ráadásul az agresszív fajtából. Teljesen összetörtem. Megsemmisültem. Azt gondolom, soha semmi nem tudja felkészíteni az embert arra, hogy meghallgassa a mondatot: Önnek rákja van!”

Az ekkor már háromgyermekes édesanya azt mondja, a családjának, édesanyjának és édesapjának, valamint a férjének volt a legnehezebb elmondania a tragikus hírt. „Egy négy- és kétéves, valamint egy négyhetes kisbaba édesanyja voltam, a gondolattól, hogy talán soha nem látom őket, felnőni, teljesen összeomlottam.”

Amandára hosszú kezeléssorozat várt: hat hét sugár- és kemoterápia, valamint brachyterápia (a daganatba vagy a daganat közelébe – többnyire operatív úton behelyezett – sugárforrással történő irradiáció – szerk.) következett.

„A kezelések alatt bélgyulladásom lett, az erőm teljesen elfogyott, kimerültem. Közben pedig soha nem felejthettem el, hogy 3 kisgyermek édesanyja vagyok, gondoskodnom kell róluk, számítanak rám és szükségük van rám. Nem volt más választásom, tudtam, mennem és csinálnom kell. Folyamatosan értük és nem magamért harcoltam, minden egyes nap értük küzdöttem. Az volt a hatalmas szerencsém, hogy a családomtól rengeteg segítséget és támogatást kaptam ez idő alatt.”

Amanda szerint nagyon sokat segített a gyógyulásában és felépülésében, hogy visszatalált és tudatosította magában az anyaszereppel járó kötelezettségeit, mert így az esélyét sem adta meg annak, hogy a depresszió és összetörtség miatt feladja a küzdelmet. Azt mondja, a mai napig vannak érzelmi hullámvölgyei, és soha nem lesz már az az ember, aki a rák előtt volt, mégis szerencsésnek tartja magát, és hálás a sorsnak. Azt tanácsolja a többi nőnek, mindig figyeljenek a testük jelzéseire és rendszeresen járjanak szűrésekre, mert bár a citológiai eredményei neki is mindig rendben voltak, ha korábban egy professzionálisabb és pontosabb vizsgálatot kér, talán keresztül sem megy ezen a sok borzalmon.

„A harmadik gyermekem, a kisfiam az én csodám. Ha ő nem lett volna, talán fel sem fedezik nálam időben a rákot. És most nem élnék. Megmentette az életemet, és már csak emiatt is nagyon szerencsés vagyok.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!