Főoldal / Hírek a megelőzésről / Kira: Mindent, amitől nő vagyok, elvett tőlem a rák
Kira: Mindent, amitől nő vagyok, elvett tőlem a rák

Kira: Mindent, amitől nő vagyok, elvett tőlem a rák


A nő fél évvel az esküvője után tudta meg, méhnyakrákja van. Kira és férje nagyon nehéz válaszút elé került: vajon a kemoterápia vagy a méheltávolítás mellett dönt egy daganattal diagnosztizált nő, aki még sosem volt anya, de minden vágya, hogy egyszer életet adjon egy gyermeknek?

Kira története 2015 augusztusában, egy teljesen szokványos citológiai vizsgálattal kezdődött, amelynek eredménye rendellenes sejteket mutatott. A fiatal nőnél szeptemberben elvégezték az úgynevezett LEEP-eljárást (a LEEP során egy elektromos kaccsal történik a félgömb alakú kimetszés helyi érzéstelenítés mellett, egy 10 perces ambuláns beavatkozás során – szerk.), hogy eltávolítsák a fertőződött területet. Azonban a nőgyógyászati kisműtét nem járt sikerrel, így októberben újabb beavatkozás következett, konizáció, azaz méhszájműtét. Minden erőfeszítés ellenére, Kirát novemberben mégis 1. stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták.

„A diagnózisom előtt teljesen boldog és tökéletes életet éltem. Fitt és egészséges voltam, szerelmes a legjobb barátomba, akihez férjhez is mentem, majd fél év múlva jött a hidegzuhany. A diagnózisom ugyanis azt jelentette, hogy vagy a kemoterápiát választom kezelésként, vagy a hiszterektómiát (méheltávolítás – szerk.), igaz a petefészkeimet megtarthatom. A férjemmel végül ez utóbbi mellett döntöttünk.”

Kira a hír és a lehetőségei hallatán teljesen összetört: „borzasztó fájdalmas volt belegondolni, hogy szinte mindent, ami nővé tesz, ami által az lehetsz, aki vagy, elvesznek tőled. Megszakadt a szívem!”

Csak a családjának és a legközelebbi barátainak volt képes elmondani, mi történik vele, nem akarta, illetve nem bírta volna elviselni lelkileg, hogy mindenki kérdéseket tegyen fel neki, úgymint például lehet-e majd még gyereke, miközben a méheltávolítás kifejezés egyértelmű kellett volna, hogy legyen mindenki számára.

A hiszterektómia végül sikerrel járt, a műtétnek köszönhetően az összes rákos sejtet eltávolították.

„A legnehezebb azt feldolgoznom, hogy bár túléltem, soha nem leszek képes életet adni egy gyermeknek. Különösen, hogy ez alig hat hónappal a házasságom után derült ki. De a férjemmel úgy döntöttünk, nem adjuk fel, és elindítottuk az örökbefogadást. A mai napig nem könnyűek a minden napok, havonta hatfajta vizsgálatra járok, hogy egészen biztosan meggyőződjünk, nem tér vissza a rák. Szeretném, ha a történetem megismerésével felhívhatnám a nők figyelmét arra, mennyire fontos a rendszeres szűrés és egészségük megőrzése.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!