Főoldal / Hírek a megelőzésről / Maria: „Megsemmisültem, összesen négy zacskó lógott a testemen”
Maria: „Megsemmisültem, összesen négy zacskó lógott a testemen”

Maria: „Megsemmisültem, összesen négy zacskó lógott a testemen”


Kevesebb pokoli történetről olvasni, mint a 39 éves nő több éven át tartó küzdelméről a rákkal. Négy év rémálom, rettegett áttétek, kemo- és sugárterápia, vizeletgyűjtő tasakok és egy hűtlen férj.

Maria 2009 novemberében elvégzett, rendszeres, rutin nőgyógyászati vizsgálata jelezte először, hogy valami baj van. A lelete ugyanis akkor rendellenes sejtek kimutatásának eredményével érkezett vissza az orvoshoz, aki rögtön kolposzkópiát javasolt. Maria azonban visszautasította az eljárást.

„Nem akartam kolposzkópiát csináltatni, mert rossz tapasztalataim voltak azzal kapcsolatban korábbról. Inkább megállapodtunk abban, hogy három hónap múlva újra megismételjük a vizsgálatot. Februárban, mikor ismét megvizsgált, igaz, még mindig rendellenességet jelzett az eredmény, de már nem akkora fokút, így abban maradtunk, a soron következő, szokásos szűrésemen, novemberben újra találkozunk.”

Csakhogy már júniusban – a férjével való egyik szeretkezésük után – Maria enyhe vérzést tapasztalt, így nem várt novemberig, és felkereste orvosát. Elvégezték a kolposzkópiát, és augusztus 31-én a 39 éves nőt II. stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták.

„Ijedtnek, szomorúnak, bizonytalannak és dühösnek éreztem magam! Mindig is egészségesen próbáltam élni. 2008-ban rászántam magam egy gyomor bypass műtétre, azóta egészségesen és kiegyensúlyozottan ettem, rendszeresen sportoltam, 2010-ben még úszni is megtanultam.”

A valódi pokol és a megpróbáltatások sora azonban még csak ezután következett.

„Az onkológusommal úgy döntöttünk, hogy október elején elvégezzük a hiszterektómiát, eltávolítjuk a méhemet. Az operáció rendben lezajlott, két nappal később már el is hagyhattam a kórházat. Csak hogy nem sokkal később, otthon azt vettem észre, hogy széklet jut át és távozik a hüvelyemből. Rektovaginális sipollyal (járat kialakulását jelenti a hüvely és a végbél között, amelyen keresztül béltartalom jut a végbélből a hüvelybe – szerk.) azonnal kórházba szállítottak. A műtét előtt kaptam beleket kitisztító folyadékot és beöntést is, majd eltávolították a gyulladások által tönkretett szöveteket. Csakhogy ekkora már egy gennyes tályog is megjelent medencémben, mivel a vizelet egy része visszaáramlott a vesemedencébe. Valamint mivel folyamatos, önkéntelen vizeletszivárgástól szenvedtem, egy csövet helyeztek a vesémbe, hogy egy, a combomra erősített katéteren keresztül elvezessék egy vizeletürítő zacskóba. Ez utóbbit a lábamon kellett hordanom.”

Mivel a rák átterjedt Maria beleire és húgyhólyagjára is, a legdrasztikusabb módszerre volt szükség, eltávolították azoknak, sőt, a vastagbélnek, a petefészeknek és a hüvelynek is egy-egy részét.

„Teljesen megsemmisültem. Elpusztultam. Összesen négy zacskó lógott a testem különböző részein. Kemo- és sugárterápiára jártam szinte állandóan, a hajam kihullott, kimerültem lelkileg és idegileg is, folyamatos hányinger gyötört, mire végre 4 év után, 2013 szeptemberében először kijelenthettem, hogy vége, nincs nyoma a ráknak, megszabadultam tőle. Mindeközben viszont megszűntem igazi feleségnek lenni, lévén még a hüvelyem egy részét is elveszítettem, ezért nem is a férjemet okoltam, amikor kiderült, megcsalt engem, hanem saját magamat. Azt gondoltam, ez az én hibám, csakis én tehetek róla.”

Maria szerint hosszú és kegyetlen csata volt ez az élettől, amit kapott, de hiszi, csak is azért győzhetett, mert mindvégig szikla szilárdan hitt abban, hogy meg fog gyógyulni. Azóta már elvált a férjétől és egy boldog kisfiú nagymamája. A többi nőnek pedig azt üzeni, mindig figyeljenek a testük jelzéseire, és minden évben menjenek el a szűrővizsgálatokra, mert ha a méhnyakrákot idejében észreveszik, gyógyítható!

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!