Főoldal / Hírek a megelőzésről / Réka: Belebetegedtem, leírtam és eltemettem magam
Réka: Belebetegedtem, leírtam és eltemettem magam

Réka: Belebetegedtem, leírtam és eltemettem magam


Tolószékben, katéterrel vitték haza a kórházból a méhnyakrákkal diagnosztizált nőt, sokáig sem enni, sem pisilni nem tudott. Az életét ugyan megmentették, de a méhét nem tudták. Sosem lehet már vérszerinti gyermeke. Méhnyakrákból felépült nők mesélték el történetüket az NLC-nek.

Az évek során sokan ajándékozták meg bizalmukkal az NLCafét, és mondták el, hogyan küzdöttek meg a rettegett daganatos betegséggel. Mivel a méhnyakrák a 45 év alatti korosztály második leggyakoribb daganatos megbetegedése, sajnos sok beszámoló szól erről. De szerencsére a sok szomorúság mellett mindannyian találtak pozitívumot is a betegségükben – és persze óriási öröm, hogy a gyógyulás útjára léptek, vagy éppen meg is gyógyultak azóta. A történetek arra is rávilágítanak, hogy nem lehetünk eléggé óvatosak. Az évi rákszűrés és a modern, biztonságos, akár otthoni önmintavételes HPV-tesztek elvégzése a minimum, amit meg kell tennünk, de emellett a rendellenes jeleket is időben észre kell vennünk.

Sosem szabad feltenni a kérdést, mi lett volna, ha…

Korábbi cikkünkben mutattuk be Ramóna történetét, akinél két gyermek anyukájaként, 30 éves kora után dignosztizáltak méhnyakrákot. Elvégezték nála a Wertheim-műtétet, és eltávolították a méhét, majd ezt követően sugár- és kemoterápiát kapott. Bár sok fájdalommal járt, a fiatal anyuka esetében eredményes volt a kezelés: jelenleg tünetmentes. Sajnos Réka esetében nem sikerült a második kihívás. Megmentették ugyan az életét, de a méhét nem tudták. Még petesejtet sem lehetett levenni tőle, hogy később esélye legyen vér szerinti gyermekre. A kórházi napok után tolószékben, katéterrel vitték haza Rékát, és kéthavi otthoni fekvés következett. „Szörnyű volt. Sem enni, sem pisilni, semmit nem tudtam. A szüleim ápoltak.”

Kemoterápia után ma már tünetmentes, de a mindennapok továbbra sem könnyűek. Az operáció során ugyanis elvágnak például olyan idegeket, amelyek az ürítést segítik. Magyarán: az ember nem érzi, hogy mikor kell pisilnie, székelnie, és bizony a nemi életben sincs már meg az az érzékenysége, mint régen. Ezenkívül – mivel nincsenek meg a petefészkek – beáll a korai klimax a hőhullámokkal és az összes egyéb kellemetlenséggel együtt.

„Azt gondoltam, én innen kezdve senkinek nem fogok kelleni. Hiszen senki nem akar olyan lányt, akinek nem lehet gyereke, akinek ekkora seb van a hasán. Bele voltam betegedve. Leírtam, eltemettem magam.”

Egészen addig tartott a depresszív állapot, amíg Réka megismerkedett a barátjával. A családalapítás szempontjából azonban sajnos már későn. „Azelőtt mindig is úgy voltam vele, hogy szeretnék gyereket, csak nem volt olyan párom, akinek szültem volna. Most pedig, mikor megtaláltam, már nem lehet. De azt már megtanultam, hogy sosem szabad feltenni azt a kérdést, hogy mi lett volna ha…”

Réka azt mondja, baj, hogy a nők többsége nem jár legalább évente szűrésre. „Sajnos, amíg valami nem fáj, addig az ember hajlamos a halogatásra.”

Zsuzsa, Nikoletta, Laura, illetve további nők meséltek őszintén gyógyulástörténetükről az NLC-nek, a portál oldalára kattintva elolvashatja a többi személyes vallomást is.

————————————————————————

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.