Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Pusztító érzés volt: február 27-én végérvényesen megváltozott az életem”
„Pusztító érzés volt: február 27-én végérvényesen megváltozott az életem”

„Pusztító érzés volt: február 27-én végérvényesen megváltozott az életem”


A 41 éves nő citológiája olyan súlyos rendellenességet mutatott, hogy további vizsgálatokra nem is volt szükség, azonnal onkológushoz küldték, majd a műtőasztalra. A kétgyermekes édesanya fel sem fogta, mi történik vele, egyet tudott csak biztosan: túl kell élnie, bármi áron!

Amy a diagnózisa előtt normális, átlagos életet élt: két fiú édesanyja és egy gyönyörű unoka nagymamája, férjével békében és szeretetben élnek, mióta csak ismerik egymást. Igazgatásszervező szakon szerezett diplomájával a műsorszolgáltatói iparágban dolgozik, a munka mellett pedig legszívesebben a családjával tölti a szabadidejét, vagy zenét hallgat, könyvet olvas, mikor „kiürül” a ház, és a fiatalok saját programot szerveznek.

Soha nem volt problémája az egészségével, a menstruációs ciklusa is mindig rendben volt, egészen 2011 novemberéig, amikor egy héten keresztül erős vérzést tapasztalt, majd a következő hónapban nem jött meg a menzesze.

„Soha nem volt gond a citológiámmal, így bár éreztem, hogy most valami nem stimmel, és ez így nem normális, csupán arra gondoltam, legrosszabb esetben is cisztáim lehetnek, ugyanis korábban is volt rájuk példa, súlyosabb nem történhet. Februárban, Valentin napon találkoztam a nőgyógyászommal, és elvégeztük a rákszűrést.”

2012. február 27-én egy átlagos hétfői reggelen Amy – mint ahogy máskor is kilencre beért a munkahelyére, majd nem sokkal később megcsörrent a mobiltelefonja. Ez volt az a nap, amikor végérvényesen és örökre megváltozott az élete.

„A nőgyógyászom hívott, és azt mondta, megkapta a citológiám eredményét, de rossz hírei vannak. Bár ilyenkor még további vizsgálatokat szoktak elvégezni, ez esetben nincs rájuk szükség, azonnal fel kell vennünk a kapcsolatot egy onkológussal. Mert méhnyakrákom van, ráadásul rosszindulatú és agresszív daganatfajta támadott meg. Mindent, amit ezután mondott, már nem is hallottam. Fel sem fogtam. Elhomályosult minden, és remegni kezdtem. Az járt a fejemben, hogy jól hallottam, tényleg azt mondta az imént, hogy rákos vagyok? És hogy fogom ezt elmondani a családomnak? A férjemnek és a fiaimnak? Ez volt a legnehezebb. Úgy emlékszem, édesanyámnak végül nem is én, hanem a férjem mondta el, képtelen lettem volna összetörni a szívét.”

Nem telt el két hét és Amy az onkológusával közösen megvitatták a lehetőségeit és a kezelések menetét.

„Ráktervet készítettünk, amely teljes méheltávolításból, majd heti kemo- és sugárterápiákból állt. Bár már nem szerettem volna gyermeket, pusztító érzés volt, hogy ekkora döntést kell hoznom, pláne véglegest és visszafordíthatatlant. Azt hiszem, sokkos állapotba kerültem, érzések nélküli, robot üzemmódba kapcsoltam, és innentől már csak a túlélésre koncentráltam.”

A kezelések alatt Amy azt meséli, sok mindenben megváltozott. Átértékelte a saját szerepét és értékeit, valamint a szeretteivel való kapcsolatát. Volt ideje rá, amikor csak tudott, pihent, és elgondolkozott az életéről, a korábban meghozott döntéseiről is.

„Rájöttem, hogy igenis a lehető legjobb ember vagyok, semmit sem tennék most sem másként, és minden eddiginél jobban szeretem azokat, akik közel állnak hozzám. Ebben az időben jöttem rá, hogy mennyire fontos az igaz szeretet. Megtanultam jobban figyelni magamra, a testemre és jelzéseire, engedelmeskedem neki, amikor szomorú vagyok, sírok, amikor boldog, nevetek és amikor fáradt, pihenek. Még a mai napig sem ismerem teljesen az „új” testem, vagy azt, aki lettem, de csak az számít, hogy életben vagyok, jól vagyok, és körülvesznek azok, akiket igazán szeretek. Azt szeretném üzenni valamennyi nőnek, aki ezt olvassa, hogy rendszeresen végezzen rákszűrést HPV-szűréssel kiegészítve, és mindig figyeljen a belső hangjára, ha pedig azt érzi, valami nem stimmel, mindenféleképpen ellenőriztesse!”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!