Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Közölték, hogy rákos vagyok, egy hónap múlva már nem volt méhem”
„Közölték, hogy rákos vagyok, egy hónap múlva már nem volt méhem”

„Közölték, hogy rákos vagyok, egy hónap múlva már nem volt méhem”


Az édesanyát a méhnyakrák egy olyan fajtája támadta meg, amelyet a hagyományos citológiai vizsgálat – az esetek nagy százalékában – nem mutat ki.

„Édesanyámat, akihez a világon a legközelebb álltam, 2012 februárjában veszítettem el. Ugyanezen a nyáron derült ki, hogy méhnyakrákos vagyok” – kezdi történetét a 43 éves nő.

Jen férjével, fiával és kutyájukkal egy nagy családi házban élnek, amikor csak tehetik, idejüket a szabadban töltik, rengeteget sportolnak és próbálnak odafigyelni az egészségükre. Az asszony minden évben eljárt rákszűrésre, a citológiai leletei valamennyi alkalommal rendben voltak, így soha nem gyanakodott arra, hogy valaha is daganatot találnak majd a szervezetében – egészen az utolsó kenetvétel időpontjáig.

„Mint mindig, ezúttal is a szokásos szűrővizsgálatomon voltam, majd másnap az orvosom neve jelent meg a telefonom kijelzőjén. Felvettem, és mielőtt még bármi konkrétat mondott volna, éreztem a hangján, hogy ideges. Megkérdezte, volt-e valaha bármilyen rendellenességet jelző citológiai eredményem. Mondtam, hogy nem. Mire ő közölte: Hát, most van!”

Kolposzkópia, majd biopszia következett, néhány nap múlva pedig, mikor Jen épp a munkahelyére tartott, orvosa az eredménnyel hívta: méhnyakrákja van.

„Még fel sem tudtam igazán fogni a hallottakat, de már diktálta az onkológus nevét, akit mindenképp keressek fel, és egyeztessek vele a további teendőkről. Minden baromi gyorsan történt. Június 20-án megtudtam, hogy rákos vagyok, július 23-án pedig már nem volt méhem.”

Jen esetében – tekintve, hogy már volt egy 7 éves fia, valamint az agresszív rákfajta és a kora miatt – teljes méheltávolítást végeztek. Azt mondja, nem érdekelte, hogy mit kell tenni, csak tegyék meg. Életben akart maradni. Nem kért másodlagos szakvéleményt sem, bízott az orvosában, és minél előbb túl akart esni az egészen. Biztos benne, ma sem döntene másképp, pontosan ugyanígy tenne mindent.

 „A műtét sikerült, sőt, várakozásokon felüli lett a kontroll utáni eredményem, így szerencsés vagyok, mert sugárterápiára sem volt szükségem. Az operáció mindent megoldott. Hat havonta azért továbbra is kontrollra kell járnom.”

Jen nem csak emiatt mondhatja szerencsésnek magát. A méhnyakrák egy olyan fajtája támadta meg, amelyet a HPV-szűréssel ellentétben a hagyományos citológia – az esetek nagy százalékában – nem mutat ki. Ráadásul semmilyen tünete nem volt, sem vérzés, sem fájdalom nem jelentkezett nála. Orvosa szerint csoda, hogy mindennek ellenére időben felfedezték.

„Csak miután az egész véget ért, kezdtem el gondolkodni azon, hogy mégis miért történt velem mindez? A méhnyakrákomat a HPV-vírus okozta, ez biztos. És bár nem örülök, hogy megkaptam, tény, megváltoztatta az életem, sokkal többre értékelem ma már a körülöttem lévő dolgokat és az embereket. Megtanultam kezelni a testem jelzéseit, most már odafigyelük rájuk, és beszélek is róluk szakemberrel, ha azt érzem, nem stimmel valami. A nőknek azt üzenném, vegyenek HPV-tesztet, és járjanak rendszeresen nőgyógyászati szűrésekre, mert csak egy hajszálon múlt, hogy most én is itt lehetek.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!