Főoldal / Hírek a megelőzésről / Kristina: „Ráktúlélő vagyok! Tudom, miről beszélek”
Kristina: „Ráktúlélő vagyok! Tudom, miről beszélek”

Kristina: „Ráktúlélő vagyok! Tudom, miről beszélek”


A kétgyermekes édesanya 34 éves volt, amikor orvosa közölte vele: rákos. A HPV 16-ot mutatták ki a szervezetében, egyike volt tehát annak az évi 528 ezer nőnek a világon, akinek immunrendszere nem győzte le a vírust. Vallja, mindenki kap egy esélyt az élettől, de tudnia is kell vele élni!

Kristina gyanúja, hogy valami nincs rendben a testével a férjével való első, fájdalmas közösülésük után fogalmazódott meg benne. A nővérként dolgozó kétgyermekes édesanya ekkor még nem aggódott túlságosan, hiszen egyszeri eset volt a kellemetlen érzés, emellett mindig odafigyelt magára, rendszeresen sportolt és egészségesen étkezett, valamint bár 12 évig dohányzott, két éve, a gyermekei születése előtt azzal is felhagyott.

Igaz ugyan, hogy a 20-as éveiben néhány citológia eredménye rendellenességet mutatott, de azokat akkor histofreezerrel (a nemi szervek elváltozásainak fagyasztásos sebészete – szerk.) orvosolták, illetve a LEEP-módszerrel (egy elektromos kaccsal történik a félgömb alakú kimetszés helyi érzéstelenítés mellett – szerk.) megműtötték. A szűrési eredményei a fiatal nőnek ezt követően évekig rendben voltak. Egészen 2014-ig.

„A szokásos évenkénti szűrési vizsgálatomon kimutatták a szervezetemben a HPV-t. Egészen pontosan a HPV 16-ot. (A két legfontosabb nagy kockázatú HPV-típus a 16-os és a 18-as, ami a méhnyakrákok 70 százalékában kimutatható – szerk.) Nagyon megijedtem. Egyszerűen nem értettem, hogy nem pusztította el az immunrendszerem a vírust még a 20-as éveimben, mint a legtöbb nő esetében. Arra gondoltam, biztosan az én hibám, talán nem aludtam eleget, talán túl stresszes életet éltem, nem táplálkoztam megfelelően, valami oka kell, hogy legyen.”

Kristinát ezután kolposzkópiára küldték, mintát vettek tőle, majd a citológiáról pár nappal később azzal hívták fel: „Sajnáljuk, rákot találtunk.”

„Az ütő megállt bennem. Egy pillanatra azt éreztem, mintha a szívem is. Teljesen összeomlottam. Szerencsés vagyok, mert egy nagyon támogató férj állt végig mellettem, de nagyon sokszor az éreztem, ő is őrlődik, nem érti, mi történik velünk, fogalma sincs a HPV-ről, a méhnyakrákról pláne, ettől pedig még inkább aggódóvá vált.”

A kétgyermekes édesanya és onkológusa azonnal megkezdte a közös gondolkodást a Kristina számára legideálisabb terápiáról. Szerencséje volt, 0 stádiumú rákkal diagnosztizálták, azaz csak a hámra lokalizálódott, úgynevezett "in situ" rákról volt szó. Ebben a fázisban még a méhnyakrák kezelésénél több sebészeti eljárás is alkalmazható, hogy eltávolítsák vagy elpusztítsák a rákos szöveteket. Onkológusával a konizációt választották: hagyományos sebészeti úton egy kúp alakú szövetrészlet eltávolításával az orvos kimetszette a beteg területet. (Néhány országban alkalmaznak lézeres kezelést, fagyasztást vagy hőkezelést is a rákos szövet elpusztítására, de mivel így szövettani vizsgálattal nem mutatható ki, hogy egészben történt-e a daganatos szövet eltávolítása, nem igazán ajánlott - szerk.) Ez a módszer azonban kizárólag akkor alkalmazható biztonságosan, ha bizonyosan nincs daganatos elváltozás a méhnyakon. Ez pedig Kristinánál – legnagyobb szerencséjére, köszönhetően annak, hogy még időben felismerték – nem állt fent.

„Nővérként plusz lehetőségem van nap mint nap személyes úton is felhívnom a nők figyelmét, mennyire fontos, hogy odafigyeljenek az egészségükre és testük jelzéseire. Minden alkalommal elmondom nekik, hogy én ráktúlélő vagyok, tudom, miről beszélek, és nem lehet tovább homokba dugni a fejünket és elintézni azzal, hogy ’velem úgysem fordulhat elő’, vagy hogy ’nincs időm nekem erre’. A személyes üzenetem mindenki számára: én megkaptam az esélyt, hogy legyőzzem a rákot. Ne halaszd el te se a saját esélyed!”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!