Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Közölte az orvosom, búcsúzzak el, mert egy évem van hátra”
„Közölte az orvosom, búcsúzzak el, mert egy évem van hátra”

„Közölte az orvosom, búcsúzzak el, mert egy évem van hátra”


A kétgyermekes édesanya nem hagyta, hogy a rák határozza meg az életét, és felvette ellene a kesztyűt. Minden erejével hitte, célja van még az életével, és ennek érdekében kész legyőzni a rosszindulatú daganatot. Mert igenis méltó arra, hogy éljen!

„A rák előtti életem teljesen normálisnak volt mondható. Két gyermeket, egy ötéves és egy tízéves kisfiút neveltünk a férjemmel, akivel 14 éve voltunk házasok. Részmunkaidőben dolgoztam a családi vállalkozásunkban, egy nagy házban éltünk hatalmas kerttel, ahol rózsák és gyümölcsfák vettek körbe minket, és kacagás, boldogság, gyerekjátékok árasztották el az otthonunkat. Szóval minden normálisnak, már-már ideálisnak tűnt.”

A tökéletesnek látszó élet azonban nem jelentett automatikusan tökéletes egészséget is, az édesanya egyre gyakrabban kezdte magát fáradtnak és kimerültnek érezni, fájt a gyomra, olykor a depresszió tüneteivel küzdött, és egy általános gyengeség lett úrrá rajta. Sejtette, hogy valami nem stimmel, rossz megérzése volt, ezért orvoshoz fordult.

„Tudtam, hogy ez így nem normális, hogy valami nincs rendben a szervezetemmel. De azt a legvadabb képzeletemben sem gondoltam, hogy ebből a nap végén rák lesz. Már csak azért sem, mert rendszeresen jártam citológiára és minden egyes alkalommal hálás voltam a sorsnak a negatív leletemért, a mondatért az orvosomtól, hogy ’minden rendben van’. Az utolsó szűrővizsgálatomon azonban más mondat következett: ’nincs minden rendben’.”

Sam azt mondja, soha nem felejti el 2018. június elsejét, amikor ült a nőgyógyásza rendelőjében, az orvosa elővette a lezárt borítékot – a többi közt – a biopszia, az MRI és a CT-vizsgálatok eredményeivel, majd közölte: „Méhnyakrákja van. Az agresszív fajtából, körülbelül egy évet élhet még.”

„Az volt az a nap, amelyre hátra lévő életem valamennyi pillanatában emlékezni fogok. A félelem, a sötétség, a kétségbeesés és a szomorúság napja. Összeomlottam. Az első gondolatom az volt, jesszusom, nem fogom látni felnőni a gyerekeimet. Mi lesz a fiaimmal az anyjuk nélkül?! Aztán tulajdonképpen pont ez volt az a gondolat, amely megváltoztatta a gondolkodásomat, és megfordítottam a logikát: élni fogok és élnem is kell, mert a fiaimnak szükségük van rám, és nekem is szükségem van rájuk!”

Sam elkezdte a sugárkezeléseket, amelyeket kemoterápia követett. A legutóbbi kontrollon már az szerepelt a papírján, hogy „szignifikánsan jó eredmény”, azaz a daganat még a várakozásokat meghaladóan is kisebb méretre, jelentősen csökkent, az áttéteket nem lehetett kimutatni. A jelentős szó ezzel új értelmet nyert a szótárjában, a reményt jelentette számára.

„Biztos vagyok benne, hogy a gyógyulásomban rengeteget segített a pozitív hozzáállás, hogy el tudtam idővel fogadni azt, aki vagyok. Hogy egyáltalán igenis méltó vagyok az életre. Hiszek magamban, szeretem magam, magabiztosnak érzem magam, és úgy érzem, hogy van valami célja az életemnek. A családom és a barátaim nélkül viszont nem sikerült volna. Borzasztó hálás vagyok nekik, amiért velem tartottak ezen az úton, nagyon sokszor volt lelkiismeretfurdalásom amiatt, hogy nekik is végig kell élniük mindent és kvázi belerángattam őket. A támogatásuk viszont segített abban, hogy ma az lehetek, aki és ott tartok, ahol. Örökké hálás leszek nekik.”

Az édesanya szeretné, ha története megismerésével mindenki megértené, mennyire fontos a saját egészsége, és az ennek érdekében elvégzett rendszeres szűrővizsgálat. Mielőtt rákkal diagnosztizálták volna, ő sem tudott semmit a HPV vírusról, és csak valamennyivel többet a méhnyakrákról. Pedig a legtöbb rosszindulatú daganatos betegséghez hasonlóan a méhnyakrák elleni harcban is a korai diagnózis és a rendszeres szűrés az elsődleges védőfaktor!

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cancel Council

Kiemelt képünk illusztráció!