Főoldal / Hírek a megelőzésről / “Mintha kívülről figyeltem volna egy nőt, aki épp most tudja meg, hogy meghalhat”
“Mintha kívülről figyeltem volna egy nőt, aki épp most tudja meg, hogy meghalhat”

“Mintha kívülről figyeltem volna egy nőt, aki épp most tudja meg, hogy meghalhat”


A legnagyobb televíziós produkciókban vett részt, 35 év szakmai tapasztalat és megannyi Broadway-siker állt a háta mögött, amikor 62 évesen kezébe vette a leletét, rajta az eredménnyel: méhnyakrákos. A hasonló traumán át esett nők többségével szemben ő nem sírt, még csak nem is pánikolt, egy sokkal furcsább érzés kerítette hatalmába.

Geraldine 35 éve dolgozik fodrászként. A zene iránti szeretete is közrejátszhatott abban, hogy lánya a zeneiparban helyezkedett el, míg ő különböző showműsorokban a Broadway-en, többek között a Saturday Night Live adásaiban formázta estéről estére a vendégek haját. 62 évesen, megbecsült és sikeres fodrászként diagnosztizálták méhnyakrákkal.

“Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer rákos leszek. Nem jártam rendszeresen nőgyógyászhoz, így szűréseket sem igazán végeztem. Citológiai eredményeim az elmúlt évekből nem voltak, ezért amikor egyik este, váratlanul erős fájdalmat éreztem az alhasamban, rögtön tudtam, jobb, ha orvoshoz fordulok. A citológiai leletemet rendellenességet jelezve küldték vissza, ezért a nőgyógyászom további vizsgálatokat javasolt.”

Két hét sem telt el, és az onkológus szakember is megerősítette, sajnos nagyobb a baj, mint azt Geraldine gondolta és remélhette: előrehaladott méhnyakrákja van.

“Emlékszem, sokkolt a hír. Nem pánikoltam, még csak nem is sírtam, csupán ültem ott az orvosommal szemben, hallottam, ahogy beszél hozzám, de leginkább úgy tudnám leírni, mint egy testen kívüli élményt. Mintha kívülről figyeltem volna egy nőt, aki ül egy rendelőben és épp most tudja meg, hogy lehet, meg fog halni. Talán, mert magam sem akartam elhinni, hogy ez valóban velem történik.” 

Az asszony a diagnózis után rögtön megkezdte a kezeléseket, kemo- és sugárterápiát kapott, és bár tudja, hogy a daganat bármikor visszatérhet, a mostani eredményei azt jelzik, egyelőre nyoma sincs a ráknak. Igaz, már csak részmunkaidőben, de továbbra is dolgozik, és aktívan tölti a mindennapjait.

“Szeretném, ha a nők végre megértenék, mennyire fontos a rendszeres szűrővizsgálat, és hogy csak az idejében felfedezett betegséggel szemben van esélyük! Mindenki szánjon időt az egészségére, és szűrjön, többek között HPV-re is, mert tényleg megmentheti az életét.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, amely ha elérhető lett volna Geraldine kálváriáját megelőzően, talán sosem kellett volna átmennie ezeken a nehézségeken. Ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. A több mint 20 éve Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. 

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Pozitív minta esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!