Főoldal / Hírek a megelőzésről / “Hogyan történhet ez velem? Egészséges és fiatal vagyok a rákhoz!”
“Hogyan történhet ez velem? Egészséges és fiatal vagyok a rákhoz!”

“Hogyan történhet ez velem? Egészséges és fiatal vagyok a rákhoz!”


A japán csengésű névvel büszkélkedő Tamika televíziós producerként éveken át élte a hozzá hasonló, médiában dolgozó szakemberek felpörgetett és izgalmas életét, amely tele volt feladatokkal, sikerrel, csillogással, és bár a munka rengeteg stresszel járt, boldognak és kiegyensúlyozottnak érezte magát.

“Egészségesnek gondoltam magam, már csak amiatt is, mert hosszú idő után végre jól éreztem magam a bőrömben. Nem is gondoltam arra, hogy elmenjek egészségügyi szűrésre, pedig akkor már eleve jó ideje elkerültem a nőgyógyászt. Egyszerűen nem éreztem szükségét, rendben működött a testem. Aztán, amikor végül jó sok idő után újra a rendelőben ültem, és a kezemben fogtam a leletem eredményét, amelyen az szerepelt, hogy méhnyakrákos vagyok, sokkot kaptam és megsemmisültem. Csak az a kérdés járt a fejemben, mégis hogyan lehetséges ez? Miért pont velem? Hiszen jól vagyok, egészséges és erős vagyok. Nem lehetek rákos!”

Tamika orvosa radikális hiszterektómiát javasolt (méheltávolítás, amely során a kismedencei nyirokcsomókat is eltávolítják – szerk.), vagyis a fiatal nő – a drasztikus beavatkozás következtében – sosem lett volna képes később gyermeket vállalni. Mivel minden vágya volt, hogy idővel saját családot alapítson, Tamika másik szakember fordult, egy második szakvéleményért. Csakhogy onnan sem jött megnyugtatóbb válasz, az újonnan felkeresett onkológus megerősítette kollégája ajánlását: teljes méheltávolítás kemo- és sugárterápiával kiegészítve.

“Depressziós voltam, végig a kezelések alatt. A tudat, hogy sosem lehet már gyermekem, és a fizikai, valamint a mentális leterheltség, feldolgozni és elviselni a rák következményeit, a kezelések nehézségeit, elvette minden erőm és reményem. A barátaim támogatása nélkül biztosan nem sikerült volna túlvészelnem ezt az időszakot. De most már itt vagyok, a kontroll szerint tünetmentesen és újra élvezni tudom az életet. Megtanultam végre, mennyire fontos rendszeresen szűrni és odafigyelni az egészségünkre, még akkor is, ha nincsenek egyébként semmifajta tünteteink, mert én vagyok az élő példa arra, hogy ha időben felismerjük a betegséget, még a korai stádiumban, amikor a kezelések a leginkább hatnak, akkor az életet menthet és győzedelmeskedhetünk a rák felett!”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, amely ha elérhető lett volna Tamika kálváriáját megelőzően, talán sosem kellett volna átmennie ezeken a nehézségeken. Ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. A több mint 20 éve Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. 

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Pozitív minta esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!