Főoldal / Hírek a megelőzésről / Méhnyakrák - Te kinek hiszel? Dr. Google, vagy húsvér szakemberek?
Méhnyakrák - Te kinek hiszel? Dr. Google, vagy húsvér szakemberek?

Méhnyakrák - Te kinek hiszel? Dr. Google, vagy húsvér szakemberek?


Orvosi rendelő, fehér köpeny, szorongással és belső feszültséggel együtt járó kényelmetlenség, amelyről mindannyian szeretnénk lemondani. De mi van, ha aggódunk az egészségünk miatt, vagy bármilyen tüneteket tapasztalunk? Tegye fel a kezét, aki a Google segítségét kéri? Biztos jó döntés ez?

Egészségügyi problémáinkkal orvoshoz fordulni mindenképpen problémás, bár tegyük hozzá gyorsan, sok esetben elengedhetetlen és fontos – emlékeztetett írásában az nlc.hu. Számolni kell azonban az utazással, a várakozással, bejutva az orvoshoz aztán intim problémákat kell megosztani egy szinte vadidegen emberrel. Sokan szégyenérzetet élnek meg, kiszolgáltatott helyzetként kezelik az orvosi vizsgálatokat – legyen szó bármilyen szakterületről. Az anyagiakról pedig még nem is beszéltünk: sokan ma már inkább privát egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe, ha nem akarnak végeláthatatlan várakozással tölteni az idejüket.

A világháló eljövetelével azonban új korszak nyílt sok szempontból. Nemcsak szakorvosokra, hanem tünetekre, betegségekre, valós, vagy butaságokat tartalmazó gyógymódokra is rá tudunk keresni. Nagyobb azonban az a társadalmi réteg, amelyik nem végzett orvosi egyetemet, így nehéz eldönteni, melyik információt lehet elhinni az interneten, Dr. Google segítségét kérve, mint amit nem. 

Akárhonnan is nézzük, a Google-be beírt keresőszavak egyfajta társadalmi lenyomatai világunknak és gondolatainknak. A sokat emlegetett HPV-vírussal és az arról való társadalmi tudásunkról például sokat elárul az, hogy milyen lehetőségeket ajánl fel számunkra a Google a „HPV can cause” (a HPV okoz) félmondat befejezésére. A gyűjtés az nlc.hu-n jelent meg.

A HPV…

…rákot okoz.

A találatok egy része az onkológiai megbetegedésekre utal és arra vonatkoznak, hogy a vírus milyenfajta ráktípusokért felelős. A HPV (Humán papillomavírus) többfajta, egymástól esetleg távol álló megbetegedést okozhat, de ezek közül a legrettegettebbek és így a leggyakrabban emlegetettek, valóban a különböző rosszindulatú daganatok.

…méhnyakrákot okoz.

Nagyon sokan keresnek rá a méhnyakat érintő rosszindulatú elváltozások és a HPV viszonyára. Nem véletlen, ugyanis hazánkban évente 1300 nővel közli orvosa a lesújtó hírt, hogy méhnyakrákot diagnosztizáltak nála, a betegség pedig az esetek szinte 100%-ában a Humán papillomavírus fertőzésére vezethető vissza. Azonban fontos tudni, hogy a HPV fertőzés már évekkel (az amúgy sok esetben a fiatal-középkorú nőket, így a családokat megtámadó) méhnyakrák kialakulása előtt jelen van a szervezetben. 15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák. Megléte nem feltétlenül eredményezi bármiféle rákos megbetegedés kialakulását, ötből négy nő élete során legalább egyszer megfertőződik a HPV valamelyik típusával. Viszont fontos tudni, hogy a szokásos nőgyógyászati szűrés során a vírusra magára nem szűrnek, hanem a méhnyak sejtjeit elemzik. Szomorú, de a kenetcitológia nem nyújt 100%-os biztonságot. A rákos eseteknek akár a 30%-át nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő eseteknek pedig közel 50%-át véti el.

…torokrákot okoz.

 A vírus nem csupán szexuális együttléttel, hanem orális úton is terjed. Egy nemzetközi kutatás szerint a torkot érintő rosszindulatú daganatok egyharmadát a HPV vírus okozza.

…nemi szervi szemölcsöt okoz.

A HPV egyes fajtái valóban felelőssé tehetők a szemölcsökért, az alacsonyabb rizikófaktorú vírusok okoznak ilyenfajta elváltozásokat a női genitáliákon.

…HIV-et okoz.

Dr. Google téved, az állítás távol áll az igazságtól. A nyolcvanas években közismertté vált HIV vírus okozza a szervezet immunhiányos tünetegyüttesét, közismert néven az AIDS-et. Mindkét vírus elsősorban nemi úton terjed, illetve mindkettő évekig jelen lehet a szervezetben anélkül, hogy bármi jelét is észlelnék. Viszont ezen felül semmi közük nincs egymáshoz. 

…vetélést okoz.

A vírus önmagában nem okoz vetélést. Viszont, ha már kialakult a rákmegelőző állapot, akkor annak sebészeti kezelése kockázati tényező a terhesség megmaradása szempontjából.  Ezen felül a magzat a szülőcsatornában fertőződhet a vírussal, ami többféle negatív következménnyel járhat az egészségére nézve. 

A HPV valóban veszélyessé tud válni, ha hagyjuk, akár évekig „csendben, halkan” lappangó vírus „tetten érhető” a szervezetben. Nem csupán a netes információszerzés végezhető otthonról, hanem a HPV fertőzés is kimutatható megbízható önmintavételi teszt segítségével, amely a rákmegelőző esetek több, mint 85%-át és a rákok gyakorlatilag 100%-át tudják azonosítani. Ráadásul (pozitív eredmény esetén) biomarker teszt is elérhető, amellyel szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítható a betegség kockázata. A teszt a kezdeti stádiumban is megbízhatóan mutatja ki a kialakuló rákot, így elegendő egy kisebb műtét a gyógyításhoz. És hogy maradjunk online: az otthoni mintavételes HPV-teszt megrendelhető webshopon keresztül.