Főoldal / Hírek a megelőzésről / A HPV-fertőzés nem egyenlő a rákkal
A HPV-fertőzés nem egyenlő a rákkal

A HPV-fertőzés nem egyenlő a rákkal


Tévhit, ha valaki HPV-fertőzött, biztosan méhnyakrákos lesz, ettől függetlenül fontos a szűrővizsgálat és a vírussal kapcsolatos tájékozottság. Hazánkban évente 1300 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, 500 nő életét pedig már nem tudják megmenteni. Pedig ez az a daganatos megbetegedés, amelyet idejekorán fel lehetne fedezni és egy egyszerű műtéttel orvosolni. A tájékozottság valóban életet menthet.

A méhnyakrák kialakulásáért csaknem száz százalékban a Human papillomavírus felel. Jelenléte nem feltétlenül okoz betegséget, de mindenképpen fontos tudnunk róla, fertőzöttek vagyunk-e. Fontos az is, hogy a nők rendszeresen eljárjanak rákszűrésre. Csakhogy tele van az internet olyan valós emberi történetekkel, amelyek arról szólnak, hogy lett valakinek a nőgyógyászati szűrése negatív, aztán kiderült, mégis rákos. Vagy éppen olyan esettel, amikor egy hölgy tudta magáról, hogy HPV-fertőzött, és ennek ellenére nem diagnosztizáltak nála méhnyakrákot – írta cikkében az nlc.hu.

Kombináljuk a módszereket!

A nőgyógyászati citológiai vizsgálat valóban nem fed fel minden méhnyakrákos esetet. Statisztikák szerint a citológia a rákos esetek akár a 30%-át nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő eseteknek pedig csaknem 50%-át véti el, ráadásul minden második rosszindulatú betegség olyan nőnél fordul elő, aki jár, vagy járt szűrése. Persze a korszerű tudomány sem veti el ezt a módszert, továbbra is az évenként javasolt nőgyógyászati szűrés fontos részének tekinti. Sőt, azt vallja, egészítsük ki más vizsgálatokkal, hogy még hatékonyabb legyen. Így olyan gyors, egyszerű, megbízható tesztekkel (otthoni önteszt vagy biomarker teszt) kombinálva, amelyek kimutatják, jelen van-e a HPV-fertőzés a szervezetben.  Az ugyanis ma már nem kérdés, hogy a méhnyakrák kialakulásáért majdnem 100 százalékban a HPV felelős. A méhnyakrák egyébként a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében.

Sok múlik az immunrendszeren

Magyar kutatók kifejlesztettek egy olyan, két tesztből álló méhnyakrák megelőzési módszert, amelynek opcionálisan egy otthoni mintavételes HPV-teszt lehet az első lépése. A tesztek a rákmegelőző esetek több, mint 85%-át és a rákok gyakorlatilag 100%-át tudják azonosítani. A pozitív HPV-teszteredmény ugyanakkor messze nem egyenlő a rosszindulatú daganatos betegség diagnózisával. A fertőzések 90 százaléka két éven belül eltűnik a szervezetből, mert védekező rendszerünk magától legyőzi azt. Mégis nagyon hasznos információ, hogy a HPV-vírus kimutatható-e a szervezetben, hiszen éppen ez a fennmaradó tíz százaléknyi fertőzés jelent igazi veszélyt. Akár évekig tünetmentes lehet (15 évvel hamarabb jelentkezik, mint a mellrák), miközben olyan kóros sejtburjánzást indít el, amely hosszú távon rákos elváltozáshoz vezethet.

Nemcsak méhnyakrákot okozhat

Azért is fontos tudnunk, hogy a HPV-fertőzés, akár minden panasz nélkül, jelen van-e a szervezetben, mert a Humán papillomavírus nemcsak méhnyakrákot okoz, az összes rosszindulatú daganat hat százalékáért szintén ez a kórokozó felelős. A végbél körüli malignus betegségek 85 százakénak hátterében ez a vírus áll, de okozhat szájüregi, gége-, garat- vagy nyelőcsőrákot, ahogyan hüvelyi- vagy hímvesszőtumort is.

Szégyenérzet nélkül

A HPV-fertőzés kimutatásához szükséges sejtkenetet nemcsak nőgyógyász szakorvos, hanem a nők maguknak is levehetik különösebb fájdalom nélkül. A postán, diszkrét csomagolásban érkező önmintavételi teszt könnyen, egyszerűen elvégezhető otthoni környezetben, miközben nyoma sincs sem szégyenérzetnek, sem kellemetlenségnek, amelyet sok nő gyakran él át az orvosi rendelőkben. A minta visszaküldése után professzionális laboratóriumi körülmények között vizsgálják meg a kenetet.

Kimutatja a magas kockázatú vírustörzseket is 

A HPV-teszt pontosan megmutatja azt is, hogy a Humán papillomavírus család több mint 130 ismert fajtája közül melyik fedezhető fel a szervezetben, beleértve a 14 magas kockázatút is, amely felelőssé tehető a méhnyakrák kialakulásáért. De még ez utóbbiaknál sem biztos, hogy szükséges szigorú értelemben vett orvosi teendő. Lehetséges, hogy szorosabb kontroll és az immunrendszer megtámogatása elegendő, amelynek például mindenképpen része az életmódváltás. Ha beavatkozás mellett dönt a szakember – éppen a korai felismerésnek köszönhetően –, azaz még a rákot megelőző stádiumban sikerül felismerni a folyamatot, rendszerint egy kisebb műtéttel eltávolítható az érintett terület.