Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Megfogadtam, hogy bármi is történjen, látni akarom a kisfiamat felnőni”
„Megfogadtam, hogy bármi is történjen, látni akarom a kisfiamat felnőni”

„Megfogadtam, hogy bármi is történjen, látni akarom a kisfiamat felnőni”


Az édesanyának két és fél éves volt a gyermeke, amikor a nőgyógyásza közölte vele, hogy a rendellenes citológiai eredményén túl még nagyobb a baj, mint gondolták: méhnyakrákja van. A fiatal nőnek szembe kellett néznie azzal, hogy már soha többet nem lehet kismama.

Jennie-t 32 évesen diagnosztizálták méhnyakrákkal. A fiatal nőnek semmilyen tünete nem volt, sem fájdalma, sem pedig bármilyen problémára utaló jel nem jelentkezett nála soha. Csupán a szokásos, évenkénti szűrésen jelezte a citológia egyik alkalommal, hogy további vizsgálatokra lesz szükség, mert az eredménye rendellenességet mutat. Alig pár hét múlva kiderült a bizonyosság, a baj sokkal nagyobb, mint gondolták, Jennie-nek méhnyakrákja van.

„Az orvosom azonnal egy onkológushoz irányított, hogy megbeszéljük a lehetséges kezelések közül a számomra legmegfelelőbbet. Egyszerűen bele sem mertem gondolni, hogy kemo- és sugárterápián essek át, ismertem magam, nem tudtam volna elviselni a sugárkezeléseket, így végül a méheltávolítás mellett döntöttünk.”

Az édesanya annak ellenére hozta meg ezt a döntést, hogy tudta, soha többet nem lehet már gyermeke. Ennek ellenére is próbálta a pozitívumokat megtalálni a nehézségekben, sőt azt mondja, különösen szerencsésnek érezte magát, mert egy kitűnő orvoscsapat gondoskodott róla.

„A méhnyakrák megváltoztatta az életemet. Azonnal abbahagytam a dohányzást, és minden lehető egészségügyi szűrésre elmentem, amire korábban nem. Amikor méhnyakrákkal diagnosztizáltak, megfogadtam, hogy bármi is történjen, látni akarom a fiamat felnőni. Két és fél éves volt akkor. Most 53 éves. Idővel visszamehettem dolgozni is, újra aktív életet élhettem, sőt önkéntesként egy rákellenes szervezetnél is segédkezem mind a mai napig. Rengeteg sorstársammal találkoztam az évek alatt, a rák és maga a betegség összehozott minket. Nagyon fontos, hogy soha ne adjuk fel, és minden nőnek azt tanácsolom, menjen szűrésekre és figyeljen oda a teste jelzéseire.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, amely ha elérhető lett volna Jennie kálváriáját megelőzően, talán sosem kellett volna átmennie ezeken a nehézségeken. Ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: CDC

Kiemelt képünk illusztráció!