Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Amikor elmondod, hogy rákos vagy, látod, hogy ott van a gyász a szemekben”
„Amikor elmondod, hogy rákos vagy, látod, hogy ott van a gyász a szemekben”

„Amikor elmondod, hogy rákos vagy, látod, hogy ott van a gyász a szemekben”


Robin 46 éves volt, amikor 2013-ban méhnyakrákkal diagnosztizálták. Nála a második leggyakoribb formát, az úgynevezett mirigyrákot találták. Pedig a súlyos betegség elkerülhető lehetett volna, most azt is elmondja, hogyan.

Sosem gondoltam volna, hogy ez velem is megtörténhet. Egészségesen éltem, fitt voltam és boldog szexuális életem volt a férjemmel. Rendszeresen jártam nőgyógyászati rákszűrésre, és mindig minden rendben volt. Aztán egyszer csak csörgött a telefonom, és a vonal végén az orvos azt mondta, hogy csináljunk egy másik tesztet, mert ezúttal valami nem stimmel. Egyben meg is nyugtatott, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy egyáltalán elgondolkozzunk a rák lehetőségén.”

A nőgyógyásznak azonban sajnos nem lett igaza. Az újabb tesztet biopszia követte, és hamar kiderült, hogy bizony komoly, közel második stádiumú méhnyakrákról van szó.

Levegőt sem tudtam venni, a szívem leszállt a gyomromba. Csak néztem a férjemre, aki azzal próbálta enyhíteni a helyzetet, hogy a következő lépésekről érdeklődött az orvosnál.”

Robin gyerekei már felnőttek, velük megosztotta a hírt. A helyzethez képest jól kezelték, bár édesanyjuk szerint biztosan tudnának arról mesélni, hogy igazából hogyan élték meg, amikor megtudták, hogy milyen beteg. Az anyukájának viszont nem árulta el. A legidősebb nővére ugyanis pár évvel korábban vastagbélrákban halt meg, és attól félt, végig rettegne, hogy a másik gyermekét is elveszíti.

Amikor elmondod, hogy rákos vagy, egyszerűen látod, hogy az emberek máshogy néznek rád. Sokszor olyan ez, mint egy halálos ítélet. Ott van a gyász a szemekben.”

Robint megoperálták, és szerencsére sem kemoterápiát, sem sugárkezelést nem kellett kapnia, mert a rákos sejtek nem burjánzottak el a nyirokcsomókban. Ennek ellenére a rák és az ezzel együtt járó rettegés annyira megviselte, hogy 9 kilót fogyott, és szorongása miatt terapeutához kezdett járni. Hat éve tünetmentes, de annak a lehetősége, hogy a rák egyszer visszatér, a mai napig folyamatosan démonként lebeg a feje felett.

A szexuális életem romokban. Kivették a petefészkeimet, hormonokat kellett szednem, és emiatt már nem kívánom úgy az intimitást, mint régen. Rettegek attól, hogy megismétlődik ez az egész, mert olvastam, hogy akinek már egyszer volt valamilyen rák a szervezetében, az sokkal inkább hajlamos bármilyen daganat kialakulására.”

Robinnak a hite is megingott az általános citológiai vizsgálatban, hiszen mivel rendszeresen járt szűrésre, sokkal korábban ki kellett volna derülnie, hogy baj van. Arra szeretné felhívni a nők figyelmét, hogy tudjanak róla, hogy sok a hibalehetőség, ám ma már hozzáférhetők jobb minőségű tesztek is.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, amely ha elérhető lett volna Robin kálváriáját megelőzően, talán sosem kellett volna átmennie ezeken a nehézségeken. Ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!