ALZON+ TESZT: 20.000 FORINT KEDVEZMÉNY!
Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Hatalmába kerített a rettegés: mi van, ha nem láthatom felnőni a gyerekeimet”
„Hatalmába kerített a rettegés: mi van, ha nem láthatom felnőni a gyerekeimet”

„Hatalmába kerített a rettegés: mi van, ha nem láthatom felnőni a gyerekeimet”


A 37 éves Megnél idén januárban diagnosztizálták a méhnyakrákot, nem sokkal a harmadik gyereke születése után. Bár azt sejtette, hogy nincsen minden rendben, az orvosa utalt rá, hogy valamit talált a vagina falán, mégis sokkolta a hír. Történetének elmesélésével nemcsak magán akar segíteni, hanem azzal, hogy elolvasod, a többi nőnek, így - többek között - neked is.

„Épp az iskolában voltam, ahol dolgozom. Álltam az osztályterem előtt, amikor a nőgyógyászom hívott, és azt mondta, méhnyakrákom van. Teljesen lefagytam. Az elmúlt öt évem azzal telt, hogy megszültem a három gyönyörű gyerekünket, és most a legnagyobb félelmemmel kellett szembe néznem: mi van, ha nem láthatom őket felnőni?”

Meg rögtön a telefon után nyúlt, de mivel a férjét nem érte el, a legjobb barátnőjének mesélte el, mi történt. „Dühös voltam. Mindig figyeltem magamra, egészségesen éltem, hogyan történhetett meg ez velem?”

A tehetetlenség érzése mindaddig kitartott Megben, amíg össze nem szedte minden erejét, és egy héttel a diagnózis után elmondta a gyerekeinek is – persze az ő nyelvükön –, hogy mi történt. Akkor engedte meg magának először, hogy kimutassa a szomorúságát és szimplán csak zokogjon.

Hamarosan elkezdődtek a kezelések, és a kép is kezdett kitisztulni. Kiderült, hogy a HPV által okozott laphámsejtes méhnyakrák 90 százaléka a hüvelyfalon található, így nála a hiszterektómia, vagyis a méh eltávolítása nem volt opció. Viszont a betegség közben átterjedt néhány nyirokcsomóra is – gyorsan kellett cselekedni. Meg hazaköltözött a szülővárosába, és csak a gyógyulási tervre koncentrált. 29 sugárkezelés, 6 kemoterápia és 4 brachyterápia (amikor a radioaktív anyagot a daganatba vagy a daganat közelébe helyezik be – szerk.) után alig várta, hogy újra a családjával lehessen.

„Még mindig fáradt voltam, a sugárkezeléstől bél- és gyomorbajokkal küszködtem, emellett épphogy elkezdődtek a menopauza jelei is, de az anyaság és a tanítás mellett egyáltalán nem volt időm ezekkel foglalkozni, hamar visszaállt minden a normál kerékvágásba. Vagyis inkább úgy mondanám, a majdnem normál kerékvágásba. Hosszútávú tervek helyett csak egyetlen dátumot láttam a szemem előtt: 2019. június. A kezelések utáni első kontroll időpontját.”

Meg azt mondja, sok minden változott azóta. Persze a méhnyakrák hatása még mindig ott van az életében. Néha eszébe jut, hogy vajon hamarabb is észre vehette-e volna, hogy mi zajlik a szervezetében. Mégis inkább arra koncentrál, amit az év elején kezdett terápián tanult, hogy élvezze az élet apró örömeit is, és hogy semmit ne tartson magában. Ezért határozta el azt, hogy ahol és amikor csak teheti, őszintén beszél a méhnyakrákról és a saját történetéről. Nemcsak magának segít ezzel, hanem azoknak a fiatal nőknek is, akik hasonló cipőben, teli kérdésekkel és félelmekkel még az út elején járnak.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, amely ha elérhető lett volna Meg kálváriáját megelőzően, talán sosem kellett volna átmennie ezeken a nehézségeken. Ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!