Főoldal / Hírek a megelőzésről / „A 34. születésnapomon tudtam meg, hogy rákos vagyok”
„A 34. születésnapomon tudtam meg, hogy rákos vagyok”

„A 34. születésnapomon tudtam meg, hogy rákos vagyok”


Gen sosem felejti el azt az október 4-ét, amikor a szülinapi meglepetés helyett egy lesújtó hír érkezett: harmadik stádiumú méhnyakrákja van. Szeretné, ha minél több nő elolvasná a történetét, hogy velük soha ne történhessen meg hasonló.

2016-ot írtak, és ez egész még előző este kezdődött. Akkor már hónapok óta nagyon erős volt menstruációja, ráadásul ezúttal kínzó görcsök is jelentkeztek. Éppen egy vásárban volt a férjével és a két kicsi fiával, amikor annyira rosszul lett, hogy be kellett mennie az ügyeletre. Meg sem fordult a fejében, hogy a másnapi diagnózis átírja majd az egész korábbi életét.

„Korábban azt mondták, hogy az erős vérzés normális is lehet nem sokkal a szülés után. Majd október 4-én meg hirtelen ott álltam egy ilyen komoly helyzetben. Azt hittem, hogy meg fogok halni. Csak azon jártak a gondolataim, hogy vajon hogyan készítsem fel erre a családomat. Az a szeretet és a támogatás, ami aztán tőlük jött, megváltoztatta az egész életemet. Hihetetlen volt.”

Amilyen gyorsan csak lehetett megkezdték nála a kemoterápiát, a sugárkezelést és a brachyterápiát (amikor a radioaktív anyagot a daganatba, vagy a daganat közelébe helyezik be – szerk.). A kezelésektől folyamatosan gyenge és fáradt volt, de a gyerekek miatt próbált pozitív maradni.

Miután túl voltam a nehezén, és lassan kezdtünk visszarázódni a hétköznapokba, azt vettem észre, hogy sokkal kevésbé stresszelek olyan dolgok miatt, amik máskor kiakasztottak. Majdnem egy évvel később, 2017 szeptemberében újra elkezdtem dolgozni. Boldog vagyok és egészséges. Van egy szuper családom és fantasztikus barátaim – igazán szerencsés vagyok. Azt akarom átadni másoknak, akik hasonló problémával küzdenek, hogy nem szabad feladni, mert az előrehaladott stádiumú rákból is meg lehet gyógyulni.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás, amely ha elérhető lett volna Gen kálváriáját megelőzően, talán sosem kellett volna átmennie ezeken a nehézségeken. Ilyen önmintavételi eszköz például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. 

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor

Kiemelt képünk illusztráció!