Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Ültünk a férjemmel a rendelőben, és közölték, rákos vagyok”
„Ültünk a férjemmel a rendelőben, és közölték, rákos vagyok”

„Ültünk a férjemmel a rendelőben, és közölték, rákos vagyok”


Carla Dugannál 2015-ben diagnosztizáltak méhnyakrákot. A 40 éves nő rendszeresen járt nőgyógyászati vizsgálatra, és valamennyi alkalommal rendben találtak nála mindent az orvosok - egészen az utolsó kenetlevételig. Akkor a lelete bajt jelzett.

„Februárban, körülbelül hat héttel a citológiám után felhívott a nőgyógyászom asszisztense és közölte, megjött az eredményem, amely súlyos rendellenességet mutat. Kolposzkópiára küldtek, majd nyolc hét múlva újra hívást kaptam azzal, hogy menjek be a rendelőbe konzultációra.”

Carlát ekkor már férje is elkísérte az orvoshoz, azt mondja, ez jó döntésnek bizonyult utólag, örült, hogy a nehéz pillanatban nem volt egyedül. „Megnyugtató volt, hogy ott volt a férjem, amikor azt mondták, rákos vagyok. Rémült voltam, de ugyanakkor az egész szürreális, nagyon furcsa is volt egyben. Végig arra gondoltam, miközben beszéltek hozzám: ez tényleg velem történik?”

Carlán augusztusban elvégeztek egy hysterectomiát (nőgyógyászati nagyműtét, amely során a páciens méhét részben vagy teljes egészében eltávolítják – szerk.), amelynek köszönhetően a legutóbbi vizsgálatnál már mindent rendben találtak az orvosok. Bár ő azt mondja, szinte teljesen visszanyerte régi önmagát, még eltart egy ideig, amíg teljesen felépül.

„Természetesen a következő öt évben rendszeresen, fél évente kell kontrollra járnom, de alapvetően szerencsésnek mondhatom magam, mert a műtét segített, a rák nem terjedt át a nyirokcsomóimra, ami megnyugtató, és számomra egyelőre épp elég” – nyilatkozta egy évvel az operáció után a 40 éves asszony az Irish Times-nak. Carla azért mesélte el történetét, hogy mindenki figyelmét felhívja, mennyire fontos rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, és még időben felismerni a betegséget, amely – mint az ő esetében is – a korai fázisában műtéttel gyógyítható.

„Hatalmas szerencsém volt, hogy én sem kemoterápiát, sem sugárterápiát nem kaptam, mert még időben kiderült a baj. Az esetemből tanulva ma már az összes barátnőm eljár szűrővizsgálatra, és bár sokak számára a kenetlevétel egy kellemetlen folyamat, ők megértették, elkerülhetetlen és meg kell tenniük ennyit saját magukért.”

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.