Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Rákos vagyok, miközben van két gyermekem. Túl fogom egyáltalán élni?”
„Rákos vagyok, miközben van két gyermekem. Túl fogom egyáltalán élni?”

„Rákos vagyok, miközben van két gyermekem. Túl fogom egyáltalán élni?”


Az egyedülálló édesanya - a diagnózisa előtt - teljes állásban dolgozott, hogy mindent megadhasson két gyermekének, amire szükségük van. Minden évben eljárt a kötelező szűrővizsgálatokra, a leletei valamennyi alkalommal rendben voltak, és odafigyelt az egészségére, kiegyensúlyozottan táplálkozott és rendszeresen sportolt. Azonban 2013 elején a citológiája rendellenességet mutatott.

„Azt mondták, hogy ez nem szokatlan, sokakkal előfordul, és a szervezetem majd magától korrigálni, gyógyítani fogja a rendellenességet. Hat hónappal később azonban újra eltérést mutatott a kenetem” – idézte fel a vele történteket a 36 éves Trish.

A biopszia megerősítette a rákmegelőző állapotot, így az orvosok a LEEP eljárást javasolták (a méhnyak felületéről kimetszik a fertőződött területet egy nőgyógyászati kisműtét keretén belül – szerk.). A következő vizsgálatkor azonban kiderült, a műtét nem járt sikerrel, és a már sokkal drasztikusabb konizációra van szükség, amelynek során a méhnyak szövetéből egy néhány centiméteres kúp alakú részt kimetszenek.

„Ez nagyon kockázatos volt, aggódtam, hiszen szerettem volna még gyermeket vállalni. Az altatásból felébredve az orvosom azzal a rossz hírrel várt, hogy sajnos nagyobb részt kellett eltávolítaniuk a méhnyakból, mint arra korábban számítottak. 2013. november 24-én, hálaadás előtt egy nappal újra behívott az orvosom a rendelőbe. A vizsgálaton egy másik orvos is jelen volt, rossz érzésem támadt, ami pár pillanattal később be is igazolódott.”

Trish eredményei a méhnyakrák előrehaladott stádiumát mutatták, azaz nem csak a méhnyakat érintette már a daganatos elváltozás. Alig néhány lehetősége maradt: sugár- és kemoterápia, illetve teljes vagy részleges méheltávolítás.

„Amint elhagytam a rendelőt, úrrá lett rajtam a szomorúság és teljesen összezavarodtam, nem hittem el, ami velem történt. Rákos vagyok, miközben van két gyermekem és háztartást vezetek. Mégis hogyan fogom ezt végig csinálni? Túl fogom egyáltalán élni? Fel tudom majd nevelni a gyermekeimet? Fogok tudni még szülni? Vagy elvesztem a nőiességem egy fontos darabját, de ez menti majd meg az életem? Hogy fogom elmondani a családomnak és a szeretteimnek? Tényleg le akarok mondani az életről? Még csak meg sem találtam életem szerelmét, a leendő férjemet!”

2014. február 4-én kivették Trish méhét, eltávolítva ezzel a szervezetéből az összes rákos sejtet. Azt mesélte, ez volt élete legnehezebb döntése. De tudta, nincs más választása, meg kell mentenie az életét, bármi áron. „Nem gyűlölöm a rákot, mert a sok rossz, ami velem történt általa, rávilágított, mennyire becsülnöm kell az életem. Hogy nem szabad félni, és hogy minden csata végül megnyerhető.”

Trish jelenleg az amerikai Méhnyakrák Koalíció NCCC) egyik nagyköveteként próbálja felhívni a figyelmet a megelőzésre, valamint segíti a hasonló betegséggel küzdő nőket.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.