Főoldal / Hírek a megelőzésről / Nikoletta: „Vegyék ki a méhemet, csak itt lehessek a gyerekemnek”
Nikoletta: „Vegyék ki a méhemet, csak itt lehessek a gyerekemnek”

Nikoletta: „Vegyék ki a méhemet, csak itt lehessek a gyerekemnek”


Az édesanyánál egy rutinszerű rákszűrés mutatta ki a bajt. Férjével ugyan szerettek volna még gyermeket, a méhnyakrák megfosztotta őket ettől a lehetőségtől. Először a betegség, majd a sugár- és a kemoterápia tette tönkre a méhét és a petefészkeit. Méhnyakrákból felépült nők mesélték el történetüket az NLC-nek.

Az évek során sokan ajándékozták meg bizalmukkal az NLCafét, és mondták el, hogyan küzdöttek meg a rettegett daganatos betegséggel. Mivel a méhnyakrák a 45 év alatti korosztály második leggyakoribb daganatos megbetegedése, sajnos sok beszámoló szól erről. De szerencsére a sok szomorúság mellett mindannyian találtak pozitívumot is a betegségükben – és persze óriási öröm, hogy a gyógyulás útjára léptek, vagy éppen meg is gyógyultak azóta. A történetek arra is rávilágítanak, hogy nem lehetünk eléggé óvatosak. Az évi rákszűrés és a modern, biztonságos, akár otthoni önmintavételes HPV-tesztek elvégzése a minimum, amit meg kell tennünk, de emellett a rendellenes jeleket is időben észre kell vennünk.

Megsegített a sors, itt vagyok, élek

Nikoletta és férje nagyon sokáig vágytak gyermekre, végül hét lombikbébi-kezelést követően sikerült teherbe esnie. Kislánya után ugyan szerettek volna még gyermeket, de sajnos egy rutinszerű rákszűrés bajt mutatott: méhnyakrákot diagnosztizáltak nála az orvosok. „Hétfő este, fél hétkor csörgött a telefon. A nőgyógyász asszisztense volt, azt mondta, másnap menjek be. Amikor megtudtam, hogy méhnyakrákról van szó, azt hittem, összeesek, megfordult velem a világ.”

Konizációs műtét után az orvosok arra jutottak, hogy ki kell venniük a nő méhét és az egyik petefészkét. Ráadásul hiába maradt meg a másik, a sugár- és a kemoterápia tönkretette azt is. Vagyis nem lehet több gyermekük, de próbáltak nem erre koncentrálni. „Amikor kiderült, hogy ki kell venni a méhemet, napokig nem tudtam aludni, és nagyon sokat sírtam. Persze azt mondtam, vegyék ki, attól én még ember maradok, csak itt legyek a gyerekemnek. Az nem lehet, hogy ennyit küzdöttem érte, mindent bevállaltam, és az legyen a vége, hogy másfél évesen itt hagyom! És talán tényleg van ebben valami, mert megsegített a sors, itt vagyok, élek.”

Mindez már több, mint két éve történt, Nikoletta azóta is jól van. A műtét után ugyan még sokáig nagy fájdalmai voltak, és ő is érzi a betegség nyomait, szerencsére minden lelete negatív.

Zsuzsa, Nikolett, Réka, illetve további nők meséltek őszintén gyógyulástörténetükről az NLC-nek, a portál oldalára kattintva elolvashatja a többi személyes vallomást is.

————————————————————————

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.