Főoldal / Hírek a megelőzésről / Nem szégyen szűrni, életet menthet
Nem szégyen szűrni, életet menthet

Nem szégyen szűrni, életet menthet


Annak ellenére, hogy élete során öt, szexuálisan aktív nőből négy átesik a humán papillomavírus (HPV) okozta fertőzésen, világszerte (azaz a nők mintegy 80 százaléka) sokan még mindig tartanak attól, hogy mi történne, ha mindez kiderülne, és félnének elmondani a diagnózist partnerüknek. Egy, kétezer nő bevonásával, 2019 februárjában készült brit felmérés eredményei azt mutatják, hogy a szexuális úton átadható, a méhnyakrákkal összefüggésben álló vírusfertőzésre még mindig stigmaként tekintenek az érintettek.

Szégyen, félelem és bizalmatlanság – ezek azok a leginkább blokkoló érzések, amelyek a HPV-t övezik, s amelyek gátat vetnek annak, hogy a nők nagy része utána járjon annak, szervezetében jelen van-e a HPV-vírus. A brit kutatásban részt vett hölgyek mintegy fele kezdene el azon töprengeni, vajon ki adta át neki a HPV-t, s hasonló mértékben aggódna partnere hűtlensége, megbízhatatlansága miatt is – állapította meg a Jo's Cervical Cancer Trust, az Egyesült Királyságban a méhnyakrák elleni küzdelemben vezető szerepet betöltő jótékonysági szervezet kutatása.

Amikor kiderült, hogy HPV-m van, először hatalmas dühöt éreztem az exem iránt. Egész életemben csupán két férfivel voltam együtt” – nyilatkozta a felmérés egyik 28 éves résztvevője. „Aztán utána olvastam a HPV-nek, és megértettem, hogy ez valóban nagyon gyakori vírusfertőzés, és nem szabad bárkit felelősséggel terhelni miatta.

Lappangó gyilkos

Több mint száz különböző humán papillomavírus létezik – ezek közös elnevezés alatt szerepelnek, amely szintén arra utal, hogy nagyon gyakori víruscsoportról van szó. Közülük néhány – a „magas kockázatú” típusok közé soroltak – képesek megváltoztatni a méhnyak sejtjeit, amelyek aztán méhnyakrákot okozhatnak abban az esetben, ha nem kezelik őket időben.

KERETES – Százezrek haláláért felelős

A méhnyakrák a 4. vezető halálok a világban: évente 528 ezer új esetet regisztrálnak, csak Magyarországon 1200 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, - és szintén hazánkban - csaknem 500 esetben követel halálos áldozatot. Ráadásul az esetek harmadában negatív citológia ellenére alakul ki a betegség.

Legtöbbször az emberek anélkül esnek át HPV-fertőzésen, hogy erről tudomásuk lenne, mivel nincsen semmilyen tünete, sem szövődménye. Az immunrendszer képes kezelések nélkül is legyőzni a vírust. De néhány HPV-törzs vagy -fajta okozhat genitális szemölcsöket, legrosszabb esetben pedig akár rákhoz is vezethet. Nemcsak a fent idézett brit kutatásból, magyar felmérésekből is kiderült, a vizsgált nők túlnyomó többsége sosem hallott arról, hogy a HPV szoros kapcsolatban áll a méhnyakrákkal, és többségüknek arról sem volt tudomása, hogy akár torok- és szájüregi rákhoz is vezethet.

Újgenerációs otthoni Neumann Labs Easy HPV Test

A méhnyakrák a második leggyakoribb rák a 35 éves és az annál idősebb nők körében. Ennek ellenére hazánkban is csupán a magyar nők alig több mint 50 százaléka jár rákszűrésre. Pedig manapság már a nőgyógyászt sem kell ehhez feltétlenül felkeresni az otthon is elvégezhető, mindenki számára hozzáférhető önmintavételes tesztnek köszönhetően.

Az elmúlt évek kutatásai alapján a modern és innovatív HPV-tesztek előnye a hagyományos citológiai mintavétellel szemben, hogy mivel nem a sejtek elváltozását, hanem azok DNS-ét vizsgálja, 30 százalékkal érzékenyebb a rákot megelőző szövettani elváltozásra.*

Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics módszere minden eddiginél megbízhatóbb, kétlépcsős eljárás, amely a betegséget okozó HPV kimutatásán alapul. A néhány pillanat alatt, fájdalommentesen, otthon is elvégezhető Neumann Labs Easy HPV Testtel idejekorán ki lehet szűrni a HPV-vírus jelenlétét. Elvégzése kifejezetten egyszerű, egy tampon felhelyezéséhez hasonló, így néhány pillanat alatt elkészül. Az otthon levett minta vizsgálata már professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Az eredmény emailben érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, ahol második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítható a méhnyakrák kockázata.

Hölgyek, nincs miért, és nincs ki előtt szégyenkezni: az időben, akár odahaza elvégzett teszten nemcsak a nyugalom, de az élet is múlhat.

*A fejlesztő Neumann Diagnosztikai ötéves munkával, több mint 6 ezer magyar páciens és csaknem 50 magyar orvos részvételével folytatott klinikai kísérletsorozatának eredménye, amelyet a tekintélyes International Journal of Cancer közölt.