Főoldal / Hírek a megelőzésről / Négy hónap leforgása alatt, alig 30 évesen veszítette el a méhét
Négy hónap leforgása alatt, alig 30 évesen veszítette el a méhét

Négy hónap leforgása alatt, alig 30 évesen veszítette el a méhét


Egy elkallódott citológiai lelet, és a nőgyógyászati vizsgálat halogatása vezetettek oda, hogy Zsuzsánál 2015 áprilisában súlyos stádiumú méhnyakrákot diagnosztizáltak. rosszindulatú daganat késői felismerése miatt a legradikálisabb műtéti beavatkozáson kellett átesnie, a méhét már nem tudták megmenteni.

A fiatal nőt 32 évesen, az aktuális nőgyógyászati rákszűrésen érte a sokk: rosszindulatú elváltozás van a méhében. El sem tudta képzelni, hogy vele is megtörténhet ilyesmi, talán ezért fordulhatott elő, hogy a másfél évvel korábbi, rossz címre postázott citológiai leletéről teljesen elfelejtkezett.

Majd hívnak, ha baj van – gondoltam - csak közben kiment a fejemből, hogy egy költözés és egy telefonszámcsere miatt elérhetetlen lettem az orvosom számáraemlékezett vissza.

Mint utóbb kiderült, az elveszett lelet előre jelezte a veszélyt. A P3-as besorolás még nem egyenlő a daganattal, de szoros orvosi megfigyelést és további vizsgálatokat igényel,gyulladásra vagy rákmegelőző állapotra utalhat.

A fiatal nő elmondta, ma már nem várna azzal sem, hogy a diagnózis előtt hónapokkal jelentkező görcsös fájdalmával és erős menstruációs vérzésével szakemberhez forduljon.

Néhány hónap alatt minden megváltozott

A 2015 januárjában kézhez kapott eredmény után felgyorsultak az események. A vizsgálatokat követően először konizációt, azaz a méhnyak kúpkimetszését végezték elZsuzsán, ám a késői felismerés miatt ez nem bizonyult hatékonynak. Hiába került az egyik legjobb hazai specialistához, a helyzet súlyossága miatt áprilisban radikális beavatkozásra, ún. Wertheim-műtétre volt szükség, ami a méh mellett a kismedence összes kötőszövetének és a nyirokcsomók egy részének eltávolítását jelenti.

A fiatal nő mindennapjai teljesen megváltoztak. Betegsége nemcsak az anyaságtól fosztotta meg, hanem a beavatkozás következményeként korábban természetes dolgok is küzdelmessé váltak.

Vizelési ingert nem érezek, a napi székletürítés csak hashajtóval működik, gyakran fájnak a lábaim az ödémától, és a szexuális életem sem olyan már, mint azelőtt.

Az időben elvégzett HPV-teszt életet menthet

Zsuzsa a Mályvavirág Alapítvány önkénteseként ma már nyíltan beszél a múltról. Ha az ő hibájából tanulva csak egy nő hamarabb kéri a szűrővizsgálatot, akkor már megérte felvállalni a történteket - vélekedik, hozzátéve, hogy a legtöbb rosszindulatú daganatos betegséghez hasonlóan a méhnyakrák elleni harcban is a korai diagnózis az elsődleges védőfaktor.

Fontos azonban tudni, hogy a hagyományos kenetcitológiai vizsgálat nem elégséges a megelőzésben, mert bár a célja az lenne, hogy a rákot megelőző állapotokat fedezze fel, az esetek 30%-ban még a kialakult daganatot sem mutatja ki. Ezzel szemben az elmúlt évek kutatásai igazolják, hogy a HPV-tesztek jóval hatékonyabbak a méhnyakrák felderítésében, mivel még azelőtt azonosítják a vírusokat a szervezetben, hogy bármiféle elváltozást okoztak volna.

Az 1998 óta Humán papillomavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics módszere minden eddiginél megbízhatóbb. Első lépcsőben, a néhány pillanat alatt, akár otthon is elvégezhető teszt segítségével ki lehet szűrni a HPV-vírus jelenlétét. A mintavételi eszközt postán, diszkrét csomagolásban érkezik a vásárlókhoz, akik otthoni környezetben, mindenféle kellemetlenségtől, fajdalomtól mentesen és egyszerűen tudnak mintát venni. Alevett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, az eredmény pedig postán érkezik vissza a pácienshez. Pozitív minta esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni, ahol második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100%-os biztonsággal megállapítható a betegség kockázata.

Az új generációs, részben otthoni diagnosztikai módszer forradalmasíthatja a hazai rákszűrést,a következő évtizedben a Zsuzsához hasonló helyzetben lévő nők tízezreinek életét mentheti meg.

Rendeld meg, most! 
EASY HPV TEST - Otthoni környezetben elvégezhető, biztonságos, gyors, hatékony és fájdalommentes HPV-teszt.