Főoldal / Hírek a megelőzésről / Mit tehetünk a méhnyakrák megelőzéséért?
Mit tehetünk a méhnyakrák megelőzéséért?

Mit tehetünk a méhnyakrák megelőzéséért?


Elsősorban védőoltással és szűrővizsgálatokkal előzhetjük meg a méhnyakrák kialakulását. Bár a felelőtlen szexuális élet és a legyengült immunrendszer is kockázati tényező, az a legfontosabb, hogy ha fertőzöttek vagyunk, akkor időben felfedezzük a HPV veszélyes típusait.

Noha a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés esélyét csökkenti, ha a nők nem váltogatják gyakran szexuális partnereiket, nem létesítenek szexuális kapcsolatot olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, vagy akiknek korábbi partnere méhnyakrákos volt, az életmód megelőzésben játszott szerepe viszonylag kicsi. Igaz ugyan, hogy a tartósan legyengült immunrendszer, a dohányzás, a magasabb életkor és az egyéb szexuális úton terjedő betegségek – Chlamydia, herpesz – szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában, ám az igazi kockázati faktort nem ezek jelentik.

A legfontosabb tényező ugyanis a betegségmegelőzésben a rendszeres szűrővizsgálat, és főleg a szexuális életüket még meg nem kezdettek számára a védőoltás.

30 év felettiek a legnagyobb veszélyben

A HPV és a méhnyakrák kialakulása közötti ok-okozati összefüggés sokkal szorosabb, mint például a dohányzás és a tüdőrák közti” – hívja fel a figyelmet dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológus főorvosa. Míg egy 50 évnél idősebb dohányzó férfi nyolcszor akkora kockázattal lesz tüdőrákos, mint nemdohányzó társa, addig egy 30 évnél idősebb, a 16-os típusú HPV-vel fertőzött nő 326-szor nagyobb valószínűséggel kénytelen szembe nézni a méhnyakrák kialakulásának kockázatával.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy minden HPV-fertőzés méhnyakrákot okoz végül, de mindenképpen csökkenthetjük a kockázatot védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal. Bár a HPV-fertőzés esélye a 25 és 30 éves nők esetében rendkívül nagy, körükben a rák kialakulásának kockázata alacsonyabb, mint a 30 év feletti korcsoportban, ahol mindez pont fordítva van.” – teszi hozzá Dr. Koiss Róbert.

A Neumann Labs Easy HPV Testet akár a fürdőszobánkba is rendelhetjük

Aki pedig ódzkodik a hagyományos szűrővizsgálattól – megdöbbentő, de a nők alig több mint 50 százaléka jár rendszeres rákszűrésre! –, ma már választhat egyszerű, kényelmes, fájdalommentes, diszkrét módszert is az ellenőrzésre.

A Neumann Diagnostics kifejlesztett egy olyan otthon is használható önmintavételes tesztet, ami ráadásul 30 százalékkal érzékenyebb, mint a hagyományos citológiai mintavételi eljárás. (A hagyományos kenetcitológiai vizsgálat az esetek 30 százalékában még a kialakult daganatot sem mutatja ki.) Ezzel szemben a Neumann Labs Easy HPV Test még azelőtt azonosítja a vírusokat a szervezetben, hogy bármiféle elváltozást okoztak volna.* Ez különösen fontos annak tükrében, hogy minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és az esetek harmadában a nőgyógyásztól negatív citológiával távozik.

Az 1998 óta Humán papillomavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics szakembereinek módszere minden eddiginél megbízhatóbb. Első lépcsőben a néhány pillanat alatt, akár otthon is elvégezhető Neumann Labs Easy HPV Test segítségével ki lehet szűrni a HPV-vírus jelenlétét. A mintavételi eszközt postán, diszkrét csomagolásban érkezik a vásárlókhoz, akik otthoni környezetben, mindenféle kellemetlenségtől, fajdalomtól mentesen és egyszerűen tudnak mintát venni. A levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, az eredmény pedig emailben érkezik vissza a pácienshez. Pozitív minta esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni, ahol második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítható a betegség kockázata.

*A hagyományos citológiai mintavétellel szemben a teszt 30 százalékkal érzékenyebb a rákot megelőző szövettani elváltozásra, mivel a sejtek DNS-ét vizsgálja. Ez a fejlesztő Neumann Diagnosztikai ötéves munkával, több mint 6 ezer magyar páciens és csaknem 50 magyar orvos részvételével folytatott klinikai kísérletsorozatának eredménye, amelyet a tekintélyes International Journal of Cancer közölt.