Főoldal / Hírek a megelőzésről / Mi köze van egymáshoz a HPV-nek és a méhnyakráknak?

Mi köze van egymáshoz a HPV-nek és a méhnyakráknak?


A HPV közel 100%-ban felelős a méhnyakrákért, 85%-ban okolható a végbélnyílás körüli rákok megjelenéséért, 12%-ban pedig a fej-nyaki rákok (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként.

A HPV egy mozaikszó, a humán papillomavírus rövidítése, amely egy víruscsalád. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet. A fertőzésnek igen nagy szerepe van a nemi szervek és a fej-nyak régió jó- és rosszindulatú daganatainak kialakulásában. Közel 100%-ban felelős a méhnyakrákért, 85%-ban okolható a végbélnyílás körüli rákok megjelenéséért, 12%-ban pedig a fej-nyaki rákok (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként.

Ezen kívül okozhat még többek között hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, férfiak esetében pedig hímvessző rákot is. A férfiak akár 64%-a  vírushordozó lehet, tünetek és panaszok jelentkezése nélkül, így szexuális együttlét alkalmával könnyen megfertőzhetik partnerüket.

Jelenleg több mint 130 HPV-típusról tudunk, amelyeket a szakemberek a kórokozók alapján számokkal jelöltek és 3 – alacsony, közepes/átmeneti, valamint magas – rizikócsoportba soroltak. Az összes daganatos megbetegedés mintegy 6%-a  vezethető vissza HPV-fertőzésre. Jelenlegi ismereteink szerint a több mint 130 vírustípus közül legalább 14-nek szerepe van például a méhnyakrák kialakulásában.

Kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. A folyamat elején ugyanis egyszerű műtéttel száz százalékban gyógyíthatók a betegek.