Főoldal / Hírek a megelőzésről / Mi a szemölcs?

Mi a szemölcs?


Több mint száz vírusfaj felelős a szemölcsök kialakulásáért, legtöbbjük a HPV-k (humán papillomavírus) közé tartozik. Néhány közülük különösen veszélyes lehet, így például az, amelyik a nemi szervek környékén alakul ki. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton átadható kórképe, miközben a fertőzés ma már egy gyors teszttel kimutatható

A HPV az egyik legveszélyesebb víruscsalád, mely közel 100%-ban felelős a méhnyakrákért, 85%-ban okolható a végbélnyílás körüli rákok megjelenéséért, 12%-ban pedig a fej-nyaki rákok (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként. Ezen kívül okozhat még többek között hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, férfiak esetében pedig hímvessző rákot is.

A férfiak akár 64%-a vírushordozó lehet, tünetek és panaszok jelentkezése nélkül, így szexuális együttlét alkalmával könnyen megfertőzhetik partnerüket.

Kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. A folyamat elején ugyanis egyszerű műtéttel száz százalékban gyógyíthatók a betegek.

Magyarországon évente több mint 1300 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, így Európai Uniós viszonylatban is az 5. legmagasabb a megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya. Hazánkban mintegy évi félezer halálesetért felelős a betegség.

Aki nem jár szűrésre, az legalább egy otthoni HPV tesztet végezzen!