Mi a HPV?


A HPV egy mozaikszó, a humán papillomavírus rövidítése. Leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár igen hosszú évekig is tünetmentes lehet.

A HPV közel 100%-ban felelős a méhnyakrákért, 85%-ban okolható a végbélnyílás körüli rák megjelenéséért, 12%-ban pedig a fej-nyaki rák betegségek (pl.: garatrák) kialakulásában szerepel kóroki tényezőként. Ezen kívül okozhat még többek között hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, férfiak esetében pedig hímvessző rákot is.

A férfiak akár 64%-a vírushordozó lehet, tünetek és panaszok jelentkezése nélkül, így szexuális együttlét alkalmával könnyen megfertőzhetik partnerüket.

Jelenleg több mint 130 HPV-típusról tudunk, amelyeket a szakemberek a kórokozók alapján számokkal jelöltek és 3 – alacsony, közepes/átmeneti, valamint magas – rizikócsoportba soroltak.

Az összes daganatos megbetegedés mintegy 6%-a vezethető vissza HPV-fertőzésre. Jelenlegi ismereteink szerint a több mint 130 vírustípus közül legalább 14-nek szerepe van például a méhnyakrák kialakulásában.

Kritikus fontosságú a hatékony szűrés, hogy idejében felismerjük a kockázatos vírus jelenlétét és a rákos elváltozások kezdeti stádiumait. A folyamat elején ugyanis egyszerű műtéttel száz százalékban gyógyíthatók a betegek.

Magyarországon évente több mint 1300 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, így Európai Uniós viszonylatban is az 5. legmagasabb a megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya.

Hazánkban mintegy évi félezer halálesetért felelős a betegség.
Aki nem jár szűrésre, az legalább egy otthoni HPV tesztet végezzen!