Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Méhnyakrákos vagyok? De hát a citológiám negatív!”
„Méhnyakrákos vagyok? De hát a citológiám negatív!”

„Méhnyakrákos vagyok? De hát a citológiám negatív!”


Mária 46 éves volt, amikor daganatos elváltozást mutattak ki a szervezetében. Megdöbbent, hiszen hosszú éveken át járt szűrésekre, és mindig negatív citológiával távozott a nőgyógyászati rendelőből. Ám talán ennél is meglepőbb volt, amit az orvos válaszolt a kétgyermekes anya azon kérdésére: akkor mégis hogyan lehet méhnyakrákja? Igaz történet.

Miközben méhnyakrákban ma már senkinek sem volna szabad meghalnia, a 2010-es évek végén még mindig évente mintegy ötszáz nő esik áldozatul a betegségnek hazánkban – ezerháromszázas érintettség mellett. A nőgyógyászati rendelőkben rutinszerűen végzett kenetcitológia – ma már bizonyított tény –, korántsem megbízható és nem elégséges a megelőzésben. A rákos esetek akár 30 százalékát nem fedezi fel, a rákmegelőző műtendő esetek pedig csaknem 50 százalékát véti el.  Ez magyarázhatja, hogy minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre.

Negatív citológia ellenére lett rákos

Szigetiné Csécs Mária évente járt kenetcitológiai vizsgálatra, és minden egyes alkalom után negatív eredménnyel távozott a nőgyógyásztól. Azonban 2016-ban legnagyobb döbbenetére kiderült: méhnyakrákja van, a citológia eredménye: P2, P3. Mindezt ráadásul már csak akkor tudta meg, amikor az év novemberében erős vérzés miatt fordult orvoshoz. Elvégezték az egészségügyi küretet, aminek a szövettani eredménye kimutatta a testen belüli, azaz áttét nélküli daganatos elváltozást, majd egy hónap múlva megoperálták a váci kórházban. A kétgyerekes anyuka 46 éves volt akkor.

Amikor behívott konzultációra a főorvos úr, nagyon meglepődtem azon, hogy méhnyakrákom van. Természetesen az első kérdéseim egyike az volt, hogyan lehetséges ez, amikor a citológiám hosszú ideje negatív? A válasz így hangzott: »Tudja mit, Mária? A citológia eredménye nem biztos.« De akkor mégis, mit kellene csinálnia egy nőnek? Mert én is boldogabb lennék, ha megmaradtak volna a petefészkeim és nem szenvednék a klimaxtól, vagy nem kellene hormonokat szednem, hogy elviselhetővé tegyem a napjaimat és a hormonhiány miatt hirtelen 200-ra szökött vérnyomásomat” – panaszolja a nehézségeket az asszony.

Csak egy életünk van

A történtek ellenére Mária szerint hatalmas szerencséje volt. A daganat nem képzett áttétet, és hihetetlenül jó döntésnek tartja, hogy a válságos pillanatban azonnal orvoshoz fordult, nem várt arra, hogy magától elálljon a vérzés. A kritikus hetekben, hónapokban lelki támaszra is talált: a méhnyakrákos nők támogatására létrejött Mályvavirág Alapítványon keresztül a sorstársaktól mentális segítséget kapott. A kevésbé szerencsés nők sorsán keresztül sokkoló volt látnia, hogy rosszabbul is végződhetett volna ez a betegség. Azóta még inkább bátorítja barátnőit, környezetének és családjának női tagjait:

„Ha valamilyen problémád van, menj azonnal orvoshoz. Ne játsszunk az egészségünkkel, csupán egy életünk van” - vallja.

KERETES – Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát. A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.