Főoldal / Hírek a megelőzésről / „Kábán felálltam, csak később esett le: itt a világ vége!”
„Kábán felálltam, csak később esett le: itt a világ vége!”

„Kábán felálltam, csak később esett le: itt a világ vége!”


Vanessa mindig tudatosan figyelt az egészségére, járt szűrővizsgálatokra, kiegyensúlyozott étkezett, rendszeresen sportolt: sziklamászott, snowboardozott, túrázott és evezett. Egészséges életet élt, és semmilyen tünet nem jelezte, hogy baj lenne. Egészen 2017 augusztusáig, amikor bejelentkezett a nőgyógyászához az esedékes, rutin rákszűrésére.

„Rendellenes sejteket találtak a mintámban, HPV-vel diagnosztizáltak. Megcsináltuk a kolposzkópiát is, majd a nőgyógyászom kúpbiopsziát javasolt, azt remélve, ez elegendő lesz a gyógyulásomhoz, de sajnos kiderült, hogy invazív mirigyrákom van. Emlékszem, nem kérdeztem sokat az orvostól, csak kábán felálltam, és távoztam a rendelőből. Három nappal később esett le: itt a világ vége. A legrosszabb forgatókönyvek játszódtak le a fejemben, leginkább amiatt, mert nem volt gyermekem, és mindenképp szerettem volna.”

Vanessa azt mondja, végig a kezelései alatt sokat segített neki a családja és a terapeutája, akinek kibeszélhette az aggodalmait, az érzelmeit, és aki megtanította számára, hogyan kezelje a szorongásait. 2017 novembere és 2018 áprilisa között összesen egy LEEP műtétet (kacs-kimetszés) és két kúpbiopsziát végeztek el a 32 éves, amerikai nőn. Szerencséje volt, az utolsó kúpbiopszia eltávolította valamennyi rákos sejtet. Azért döntöttek orvosával a hiszterektómia (méheltávolítás) helyett a kimetszés mellett, hogy Vanessa később még képes legyen a gyermekvállalásra.

„Elmondhatatlanul megkönnyebbültem és egy hatalmas teher esett le rólam, amikor meghallottam, hogy végre teljesen és hivatalosan is rákmentes vagyok. Főleg, hogy az orvosom korábban azt mondta, ha a legutolsó kúpbiopszia sem segít, nem marad más választás, el kell távolítani a méhemet. Most már azt mondja, akár tervezhetjük is a férjemmel a kisbabát. Bár még nem nyertem vissza teljesen önmagam és a régi formámat, úgy érzem, készen állok, bármi jöjjön.”

Vanessa szerint fontos, hogy a nők tudják, a rák nem az ő hibájuk, erősek és nincsenek egyedül a bajban, beszéljék ki valakivel a betegségüket és fogadják el mások segítségét, ne egyedül menjenek végig a gyógyulás – borzalmasan megterhelő – útján.

Ma már otthon is elvégezhetjük

Szerencsére napjainkban már létezik a hagyományos citológiánál sokkal jobb megoldás: ilyen például a Neumann Labs Easy HPV Test-je, amellyel kényelmesen, orvosi beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik vírust. Az 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics több mint 6 ezer magyar nőt bevonó klinikai vizsgálat során bizonyította kétlépcsős, részben otthon is elvégezhető eljárásának hatékonyságát.

A Neumann Labs Easy HPV Test használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmetlenségtől, illetve fájdalomtól mentes, leginkább egy tampon felhelyezéséhez hasonló. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik. Az eredmény postán érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, hogy második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítsák a méhnyakrák kockázatát.

*

Az Easy HPV Test weboldalán további nők mesélték el őszintén gyógyulástörténetüket, amelyeket ide kattintva elolvashat.

Forrás: Cervivor