Főoldal / Hírek a megelőzésről / HPV-fertőzés: mire észbe kapunk, sokszor már késő
HPV-fertőzés: mire észbe kapunk, sokszor már késő

HPV-fertőzés: mire észbe kapunk, sokszor már késő


Magyarországon minden évben 1300 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak, és csaknem félezren belehalnak a betegségbe. Védekezni ellene hatékony megelőzéssel lehet, amelynek alapfeltétele, hogy a daganatért csaknem száz százalékban felelős HPV-fertőzést időben kiszűrjük.

A Humán papillomavírus (HPV) napjaink leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő kórokozója. Bizonyított tény, hogy egyes típusai az összes emberi daganatos megbetegedés 6,7 százalékáért, ezen belül a méhnyakrák 99,7 százalékáért felelősek. Több mint 130 típusa van, ezek közül magas kockázatú törzs – ami a rosszindulatú daganatért felel – tizenöt létezik.  

A HPV leggyakrabban szexuális úton – közvetlen nyálkahártya-kontaktussal – terjed, de bizonyos típusai bőr-bőr érintkezéssel is fertőznek. Fokozott veszélyt jelent a sok szexuális partner és a túl fiatalon kezdett nemi élet; ugyanakkor a monogám párkapcsolat sem kizáró tényező, mivel nem garantálható, hogy a partner kellően elővigyázatos volt korábbi kapcsolataiban - hívja fel a figyelmet dr. Koiss Róbert nőgyógyász, onkológus főorvos.

A vírus jelenléte nem egyenlő a rákkal

A HPV-fertőzés az esetek 80-90 százalékában átmenetei jellegű, ami azt jelenti, hogy egy év után az immunrendszer felülkerekedik, és a vírus eltűnik a szervezetből. Mindössze 10-20 százalékban válik a fertőzés tartóssá, és okoz kóros sejtburjánzást. Látható tüneteket – nemi szerveken, végbélnyílás környékén megjelenő szemölcsök és bőrelváltozások – kizárólag az alacsony kockázatú vírustörzsek okoznak, a rosszindulatú daganatot okozó típusok (pl. HPV 16 és 18) észrevétlenül indítják el a kóros sejtburjánzást a szervezetben. Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy természetes immunvédettség nem tud kialakulni, ugyanazzal a vírussal többször is visszafertőződhetünk – figyelmeztet a szakember.

Vedd fel a kesztyűt!

Míg az időben felismert méhnyakelváltozás gyógyítható, a túl későn diagnosztizált méhnyakrák évente körülbelül félmillió nő halálát okozza világszerte – ismertette a szomorú statisztikát a nőgyógyász. A méhnyakrák elleni hatékony védekezés két alappilléreként a HPV-elleni vakcinát és a rendszeres szűrővizsgálatokat nevezte meg. Elmondta, utóbbira ma már többféle lehetőség is rendelkezésre áll. A hagyományos citológiai vizsgálat és az úgynevezett HPV DNS-tesztek egyaránt szükségesek az élethosszig tartó védettséghez, a leghatékonyabb módszer kiválasztása azonban korspecifikus. Harmincéves kor alatt a kenetcitológia az elsődleges szűrési módszer, míg harmincéves kor után a DNS-tesztek a legbiztonságosabbak. Dr. Koiss Róbert hozzátette: az orvostudomány innovációjának köszönhetően ma már elérhetőek olyan, úgynevezett önmintavételes tesztek is, amelyekkel nőgyógyászati beavatkozás nélkül győződhetünk meg arról, hogy hordozzuk-e valamelyik HPV-t.

Közel száz százalékban megbízható

Az 1998 óta Humán Papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó Neumann Diagnostics módszere minden eddiginél megbízhatóbb, kétlépcsős eljárás, amely a betegséget okozó HPV kimutatásán alapul. A néhány pillanat alatt, részben otthon is elvégezhető Neumann Labs Easy HPV Testtel ki lehet szűrni a HPV-vírus jelenlétét. Elvégzése kifejezetten egyszerű, egy tampon felhelyezéséhez hasonló, így néhány pillanat alatt elkészül. Az otthon levett minta vizsgálata már professzionális körülmények között, laboratóriumban történik, és alkalmas az összes ismert magas kockázatú vírus jelenlétének kimutatására. Az eredmény emailen érkezik, pozitív minta esetén pedig javasolt nőgyógyászhoz fordulni, ahol második lépcsőben, a cég biomarker tesztjének elvégzésével szinte százszázalékos biztonsággal megállapítható a méhnyakrák kockázata.

KERETES – Negatív a rákszűrésem, mégis lehetek rákos?

A citológia a rákos esetek akár 30 százalékát nem fedezi fel. A rákmegelőző műtendő eseteknek pedig közel 50 százalékát véti el. 

A Neumann Diagnostics egy két tesztből álló méhnyakrák megelőzési módszert fejlesztett ki, amelynek opcionálisan az otthoni mintavételes Neumann Labs Easy HPV Test is lehet az első lépése. A tesztek a rákmegelőző esetek több, mint 85 százalékát és a rákos esetek csaknem 100 százalékát tudják azonosítani. Ennél hatékonyabb teszt ma nem létezik.